SVE PO ZAKONU

Petek i Barišić u pritvoru, ali Petekova firma i dalje kandidat za sporni posao od 150 milijuna

Elektrocentar je dao najpovoljniju ponudu za posao u Velikoj Gorici, prepreka da ga dobije ne postoji
Krešo Petek
 Cropix/Vesna Veselić

Dok je najbogatiji čovjek Ivanić Grada Krešo Petek pod istragom zbog navodnog davanja mita, njegova tvrtka Elektrocentar Petek i dalje je uključena u višemilijunske projekte izgradnje diljem Hrvatske. Samo u ovoj godini sklopili su više od 50 ugovora s hrvatskim gradovima i općinama, a deset najvećih, kako smo pobrojali, donijet će im više od 350 milijuna kuna prihoda.

Od izdašnijih projekata tu je onaj izgradnje Veteranskog centra u Daruvaru u vrijednosti od 91 milijun kuna, projekt aglomeracije u Kutini od gotovo 200 milijuna kuna i projekt izgradnje pročistača vode u Petrinji vrijedan 65 milijuna kuna. Inače, prihodi Elektrocentra Petek, koji zapošljava petstotinjak ljudi u Ivanić Gradu, pretežno se ostvaruju kroz takve projekte s općinama, gradovima i državom. Lani su uprihodili više od 600 milijuna kuna.

Izboreni poslovi

Kako se zasad čini, optužbe protiv Kreše Peteka da je navodno mitom priskrbio poslove za svoju tvrtku, koju posljednjih godina formalno vodi njegov sin Miroslav Petek, neće bitno utjecati na njihovo poslovanje. Tvrtka se i dalje može nesmetano prijavljivati na natječaje javne nabave, dokle god vlasnik nije "pravomoćnom presudom osuđen za kazneno djelo", objašnjenje je Ministarstva gospodarstva.

To, naime, dovodi do jedne paradoksalne situacije, koja se najbolje vidi na 150 milijuna kuna vrijednom projektu rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje vode u Velikoj Gorici. Najveći i najskuplji komunalni projekt u povijesti Velike Gorice, pod palicom gradske tvrtke VG Vodoopskrba i financiran iz fondova EU, sada je pod istragom. Navodno su gorički gradonačelnik Dražen Barišić i direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac taj posao "namještali" Peteku. Obojica su završila u pritvoru, a Jelisavac je nedavno pušten i spekulira se da je prokazao dvojicu. Začudo, ipak, sve to ne bi trebala biti prepreka da Petek na koncu dobije posao. Izvođač radova još nije formalno izabran (jer je direktor Tomislav Jelisavac bio u pritvoru), a iz dokumentacije o javnoj nabavi vidljivo je da je jedini Petekov takmac za taj projekt građevinska tvrtka Strabag s ponudom od 174 milijuna kuna. Petek je ponudio je 148 milijuna kuna, odnosno 26 milijuna kuna manje. Tu dolazimo do začkoljice. Ako Elektrocentar Petek i dalje ima pravo sudjelovati u postupcima javne nabave, kako kažu u Ministarstvu gospodarstva, gorički bi projekt, usprkos sumnjama na koruptivne radnje, trebao biti dodijeljen upravo Peteku radi najpovoljnije ponude. Alternative su jednako porazne. Jedna je da se postupak javne nabave ponovi, a u tom slučaju Elektrocentar Petek opet ima pravo sudjelovati sa svojom ponudom, a druga da se cijeli projekt obustavi (da ga Europa odbije financirati), čime će oko 15.000 stanovnika, gotovo polovica Velike Gorice, ostati bez novog kanalizacijskog sustava i priključka na vodu. Poslali smo upit naručitelju radova VG Vodoopskrbi s tim pitanjima, ali odgovor nismo dobili.

Osim projekta u Velikoj Gorici, sjena sumnje, sada se nadvija i nad ostale gradske i općinske projekte na kojima je Elektrocentar angažiran kao izvođač radova. Kontaktirali smo stoga gradove i općine gdje Petek upravo provodi radove.

U zajednici izvođača

U Kutini tvrtka Moslavina, zadužena za javnu vodoopskrbu, Peteka je angažirala na dva projekta ukupne vrijednosti od gotovo 200 milijuna kuna. Jedan se odnosi na gradnju uređaja za kondicioniranje pitke vode od 50 milijuna kuna, u čemu Petek sudjeluje u zajednici ponuditelja sa zagrebačkom tvrtkom Vodotehnika-Projekt, i drugi u vrijednosti od 136 milijuna kuna na rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i odvodnje, u grupi s tvrtkom Vodoprivreda Novska. Tvrtke su, tvrdi naručitelj, izabrane kao najpovoljnijie.

U Petrinji je, pak, Elektrocentar Petek angažiran na gradnji pročišćivača otpadnih vode i pristupne ceste u vrijednosti od 65 milijuna kuna. Nositelj projekta je petrinjska tvrtka Privreda, a iz ureda gradonačelnika su nam odgovorili da je Elektrocentar Petek jedan od članova zajednice izvođača koju vodi tvrtka ATZWANGER SpA Bolzano iz Italije. Njihova ponuda nije bila najjeftinija, ali je, stoji u odluci o odabiru izvođača, jeftiniji ponuđač tvrtka Brina odbijena zbog nepravilno priložene dokumentacije. Kako kažu iz gradonačelnikova ureda, u tijeku su pripremne radnje, a Peteku je dosad isplaćen predujam od 1,8 milijuna kuna.

Bez presude nema raskida ugovora

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja, nositelja projekta Veteranskog centra u Daruvaru, u vrijednosti od gotovo 100 milijuna kuna, odgovorili su nam da je Elektrocentar Petek, kao izvođač radova, izabran s najjeftinijom ponudom od šest ponuđača. Ostale su tvrtke, primjerice, Strabag, Lavčević i Radnik, dale ponude za koji milijun kuna više. Radovi su na centru počeli u lipnju, a dosad je završeno betoniranje pilota i temeljne ploče podrumskog dijela. Ministarstvo je Elektrocentru isplatilo i predujam od 10 posto, odnosno oko devet milijuna kuna. Napominju da su zbog novonastalih okolnosti tražili tumačenje od Uprave za sustav javne nabave, odnosno mišljenje postoje li osnove za raskid suradnje, ali dobili su isti odgovor kao i mi. Ukratko, nema osnove jer nema presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:38