ODBIJEN ZAHTJEV

PARADOKS Daruvarcu ne smiju zabraniti da se približi žrtvi jer bi to bilo protuzakonito

 Luka Gerlanc / Hanza Media

Vijeće Županijskog suda u Zadru odbilo je danas izreći mjere opreza 31-godišnjem Darku Kovačeviću Daruvarcu smatrajući da za njih ne postoji zakonsko uporište otkad je on 10. veljače izašao iz istražnog zatvora u Zadru na slobodu, gdje čeka pravomoćnost presude zbog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke.

Nakon višednevnog zasjedanja vijeće je, naime, odbilo žalbu Općinskoga državnog odvjetništva u Zadru i podržalo stav prvostupanjskog suda prema kojem su mjere opreza samo alternativa istražnom zatvoru u kojem Daruvarac po zakonu više ne može biti. U svojoj odluci vijeće se pozvalo na odluke Vrhovnoga suda RH te Županijskoga suda u Puli u takvim situacijama.

- Mjere opreza koje su kao institut uvedene u kazneno zakonodavstvo zapravo služe kao alternativa u slučaju kad se svrha kojoj služi istražni zatvor može postići i nekom blažom mjerom, kao što je mjera opreza, dakle kad nije nužno da sud uopće odredi istražni zatvor. Međutim, kad sud više nema mogućnosti određivati istražni zatvor, on ne može kao mogućnost koristiti niti mjere opreza kao alternativu - rekao je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić o odluci prema kojoj se Kovačević sada do pravomoćnosti presude može slobodno kretati, prići žrtvi, kao i njezinoj obitelji, te se ne mora javljati policiji.

Klarendić je pojasnio da za vrijeme obligatornog zatvora, dakle onog koji je sud morao odrediti s obzirom na to da je izrečena kazna zatvora u trajanju od pet godina, nije bilo mogućnosti određivanja mjera opreza, a nakon što su svi rokovi za istražni zatvor istekli sud više nema mogućnost ni za određivanje mjera opreza.

Vijeće u sastavu sudaca Marijana Bitange, Enke Moković i Sandre Radanović nije jednoglasno donijelo odluku. Dvoje sudaca odbilo je žalbu, dok je jedan član vijeća imao izdvojeno mišljenje.

Stavljanje Kovačevića pod daljnji nadzor tražilo je Općinsko državno odvjetništvo nakon što je 10. veljače izašao na slobodu iz istražnog zatvora do pravomoćnosti presude kojom je osuđen na pet godina zatvora. Odvjetništvo je tražilo da mu se odrede mjere opreza, smatrajući da su one nužne dok je na slobodi. Držali su kako postoje okolnosti zbog kojih ih je bilo moguće i potrebno odrediti te da njihovo trajanje sukladno zakonskim odredbama nije ograničeno rokovima trajanja istražnog zatvora.

Vijeće je, međutim, njihovu žalbu odbilo, čime je odluka postala pravomoćna, što Kovačevićev odvjetnik Boris Radman nije htio komentirati. On je u startu mjere opreza koje su se tražile za Kovačevića ocijenio nezakonitim, zbog čega je zatražio izuzeće Izvanraspravnog vijeća Općinskog suda u Zadru, predsjednice Općinskog suda u Zadru Ane Mišlov te predsjednika Županijskog suda u Zadru Borisa Babića. Iako su njegove prijedloge predsjednica suda Ana Mišlov odbacila, Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru, a potom i ono Županijskog suda u Zadru danas je potvrdilo njegov stav.

Na pravomoćnost presude Kovačeviću, prema mišljenju odvjetnika žrtve Milana Petričića, moglo bi se čekati i godinu dana. Viši sud u tom vremenu mora odlučiti hoće li tu presudu preinačiti, potvrditi ili ukinuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 03:32