AKCIJA DORINA II

Pao zbog vlastite vikendice!? Najzvučnije ime među uhićenima je SDP-ov načelnik...

U srijedu nije došao na posao, niti se javljao na telefon. U općinskoj upravi nitko nije znao je li mu na vrata došla policija...
 Goran Šebelić/Cropix

Ponovno na jugu Istre val privođenja zbog sumnji u ilegalne legalizacije nekada nelegalnih objekata kao i lani krajem lipnja. Riječ je o nastavku te iste istrage kada je privedeno više osoba, među kojima su i nekadašnji djelatnici Grada Vodnjana na čelu s njihovim bivšim pročelnikom za prostorno planiranje i gradnju Damirom Jankom, koje se sumnjičilo da su ilegalno legalizirali objekte na svom području.

Ovaj je put na meti istražitelja, odnosno USKOK-a i istarske policije bilo 12 osoba, među kojima je najzvučnije ime načelnika Vodnjanu susjedne općine Fažana Radomira Koraća, navodno zbog sumnjive legalizacije njegove vikendice u Peroju na vodnjanskom priobalju.

Vikendica uz more

Naime, još je u srpnju prošle godine anonimni prijavitelj DORH-u podnio kaznenu prijavu protiv načelnika općine Fažana, ali i bivše savjetnice za prostorno planiranje i izgradnju Grada Vodnjana Dore Komparić te ovlaštenog arhitekta Dragana Štokovca. Razlog - navodno krivotvorenje legalizacije nezakonito sagrađene vikendice u vlasništvu načelnika Koraća u Peroju.

Vikendica se nalazi 200 metara uz more, a navodno je Komparić, postupajući po zahtjevu za legalizaciju koji je podnijela treća osoba u ime načelnika Radomira Koraća, 15. svibnja 2018. godine donijela rješenje o izvedenom stanju kojim je protivno zakonu ozakonjena nezakonito sagrađena zgrada fažanskog načelnika. A zgrada je sagrađena nakon 21. lipnja 2011. godine kada se takvi objekti više nisu mogli legalizirati. Tada je za medije rekao da to nije istina i da je sve radio legalno.

Nije došao na posao

U srijedu nije došao na posao, niti se javljao na telefon. U općinskoj upravi nitko nije znao je li mu na vrata došla policija. Svi pretpostavljaju da je razlog istrage vezan uz legalizaciju upravo te vikendice u Peroju nedaleko od Fažane.

Na meti istražitelja je i supruga pročelnika za poljoprivredu Istarske županije Ezija Pinzana, Sandra Pinzan, zbog sumnje u legalizaciju objekta u Banjolama na području općine Medulin.

Ona je, kako je svojedobno objavio portal Istra24, u lipnju 2013. godine podnijela nepotpisani zahtjev za legalizaciju kojim je zatražila legalizaciju bespravnog objekta na zemljištu koje je naslijedila 2010. godine.

U zahtjevu je tražila legalizaciju objekta manjeg od 50 četvornih metara, iako on nije vidljiv na ortofoto snimkama 2011. godine što je preduvjet za legalizaciju.

U istragu je u tom slučaju uključen i bivši županijski pročelnik Sead Ibrahimović. Njegovo se ime spominjalo i lani u vrijeme prve akcije USKOK-a, kao i ime Ivana Stojkovskog.

Ispitalo se i nekadašnjeg SDP-ova vodnjanskog gradskog vijećnika Damira Iskrića, građevinara i ujedno predsjednika Nacionalne zajednice Bošnjaka Vodnjana, ali i nekadašnjeg djelatnika Grada Vodnjana Emila Ferjančića, koji je radio u Odjelu za izgradnju Grad Vodnjana. Danas Ferjančić radi u Infobipu kao menadžer za investicije i tehničko održavanje te voditelj projekta na gradilištu zagrebačkog kampusa Infobipa.

U akciji 40 istražitelja

Iz USKOK-a su poručili da će o svemu pravodobno izvijestiti javnost te da su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja koje provodi PU istarska u koordinaciji s USKOK-om.

- Navedene radnje provode se na području Istarske županije i odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. U ovom trenutku može se potvrditi da su navedena kaznena djela vezana uz legalizaciju građevinskih objekata. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. U akciju je bilo uključeno 40-ak službenika, a danas će se znati više informacija i za što se točno sumnjiče privedene osobe - priopćio je USKOK.

U prvom valu lani bilo je 26 uhićenih

Pretresi i ispitivanja trajali su čitavu srijedu nakon čega su svi uhićeni odvedeni na ispitivanje u USKOK u Rijeku. Trebali bi biti ispitani tijekom današnjeg dana. Inače, lani je u akciji Dorina zbog sličnih sumnji bilo obuhvaćeno čak 26 osoba od kojih je petnaestero uhićeno, a teretilo ih se za pogodovanja i zloporabe u području prostornog planiranja i bespravne gradnje.

Nakon ispitivanja, svi su osim Damira Janka i Dore Komparić pušteni da se brane sa slobode. Među ispitanima su bivši čelnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Mladen Kancelar, bivši pročelnik za prostorno planiranje Istarske županije Sead Ibrahimović, geodet Krešimir Stojkovski, arhitekt Danijel Štokovac te više vlasnika nekretnina.

Istraga je pokrenuta jer se tih 26 osoba sumnjičilo da su pogodovanjem i zloporabama u prostornom planiranju, bespravnim gradnjama i legalizacijama na području južne Istre pribavili sebi materijalnu korist od najmanje 4,7 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:05