VISOKA EFIKASNOST

PAMETNI RADARI SNIMAJU U NAJVEĆIM GRADOVIMA Otkrivamo koliko je vozača u prekršaju dosad ulovio novi sustav

Unutar naselja, gdje je limit 60 km/h, kamere su snimile vozača koji je jurio 160 km/h
 CROPIX

Fiksni radarski uređaji za mjerenje brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica (ANPR) koje je MUP instalirao krajem srpnja ove godine na području Zagreba, Rijeke i Osijeka počeli su davati prve rezultate.

U svakom od tri navedena grada postavljena su po tri uređaja koji automatski detektiraju brzinu vozila i ako ustanove da je riječ o prekoračenju, slikaju vozilo s tablicama i sliku šalju policiji. U svakome od tri navedena grada postavljeno je po pet takvih uređaja, a oni se već nekoliko godina eksperimentalno upotrebljavaju na području Splita.

Od postavljanja kamera u Zagrebu 20. srpnja ove godine one su na području metropole zabilježile 1352 prekoračenja brzine. Kamere su tako zabilježile i neslavnoga rekordera koji je vozilom upravljao brzinom od čak 227 km/h na dionici na kojoj je brzina ograničena na 130 km/h. Unutar naselja, gdje je limit 60 km/h, kamere su snimile vozača koji je jurio 160 km/h.

Od 15. srpnja do 12. kolovoza na području Rijeke kamere su zbog brzine uslikale 939 domaćih vozača. Neslavni rekorder snimljen je u Kostreni, gdje je brzina ograničena na 50 km/h, kako juri 142 km/h. Od postavljanja kamera na području Osijeka, uređaji su u 23 dana snimili 523 prekršaja. Rekorderi su snimljeni na zapadnoj obilaznici gdje je dozvoljena brzina 90 km/h: jurili 159, 163 i 168 kilometara na sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 15:14