DOLIJALI KRIJUMČARI

PALE BALKANSKE MULE Hrvat i Srbin pojeli kapsule s drogom pa htjeli u avion: 'Uočili smo strane objekte u njima'

Uhićenje se odigralo u zračnoj luci tijekom kontrole putnika koji su se pripremali za ukrcaj na let

Hrvat Dražen V. uhićen je u ponedjeljak u zračnoj luci u Ekvadoru zbog sumnje da u tijelu nosi kapsule punjene drogom, a pri pokušaju ulaska u isti zrakoplov pao je i srpski državljanin.

Uhićenje se odigralo u zračnoj luci José Joaquín de Olmedo u gradu Guayaquil tijekom rutinske kontrole putnika koji su se pripremali za ukrcaj na let za Panamu. Kako je izvijestila ekvadorska policija, srpski je državljanin pokazivao simptome nervoze zbog čega su ga agenti specijalnog odjela za borbu protiv narkotika izdvojili i podvrgnuli rentgenskom pregledu.

Ustanovljeni su “strani objekti” u njegovu tijelu. Sličan je tretman potpm prošao i Dražen V. jer je bilo očito da se njih dvojica poznaju. Obojica su smještena u posebnu prostoriju gdje su tijekom tjedna postupno izbacivali kapsule čiji će sadržaj biti podvrgnut vještačenju i vaganju kako bi se saznalo o kojoj vrsti droge se radi i kolika je količina zaplijenjenog sadržaja. Slijedi policijsko istraživanje, a potom i pokretanje kaznenog postupka.

Južnoamerički zatvori poznati su po iznimno lošim uvjetima, a uz venezuelanske i peruanske zatvore, upravo ekvadorski slove kao najnehumaniji.

Domagoj Tobler (24) i Mirko Novaković (23) iz Josipovca kod Osijeka, koji su u siječnju 2011. uhićeni u Paragvaju zbog šverca 1,2 kilograma kokaina, u međuvremenu su u toj zemlji osuđeni na po 18 godina zatvora. Kaznu služe u Paragvaju. Iz Toblera je nakon uhićenja izvađeno 25 kapsula kokaina, a Novaković je morao biti podvrgnut laparoskopskoj operaciji te je iz njega izvađeno 37 kapsula. Njih dvojica prve su uhićene hrvatske “mule”, kako nazivaju švercere koji gutaju kapsule i tako krijumčare drogu, izlažući se sigurnoj smrti u slučaju pucanja kapsule u njihovu tijelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:13