UHIĆENJA U ISTRI

PALA JOŠ JEDNA GRUPA DILERA LUKSUZNIH AUTOMOBILA Doznajemo koga istražitelji terete za organizaciju unosnog mutnog biznisa s 'nestajućim tvrtkama'

 
Uhićenja u Istri
 Mateo Sardelin / Glas Istre

Ukupno pet osoba uhićeno je u utorak tijekom jutra u velikoj zajedničkoj akciji Policijske uprave istarske i riječkog USKOK-a, a doznajemo da ih se dovodi u vezu s utajom poreza.

Glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović nam je potvrdila da su tri osobe uhićene u Bujama, jedna u Poreču te jedna u Zagrebu, a još je jedna osoba trebala biti uhićena tijekom dana. Akcija je, rekla je Vitasović, rezultat kriminalističkog istraživanja vezanog uz utaju poreza.

U PU istarskoj rekli su nam da ne mogu iznositi nikakve detalje jer je akcija još u tijeku, no prema neslužbenim informacijama iz policijskih izvora, u fokusu istrage su osobe vezane uz auto kuću PD Auto Marketing iz Buja. To je, uostalom, još tijekom današnjeg jutra postalo jasno stanovnicima tog istarskog gradića, po kojem su kružila neoznačena policijska vozila, a policajci su pretražili ured tvrtke PD Auto Marketing.

Pretražili su još nekoliko objekata, među ostalim i kuću u kojoj živi Davor D., jedan od agenata u Auto Marketingu. Njega smo, kao i drugog agenta koji radi u tvrtki, pokušali dobiti na mobitel, no uređaji su im bili isključeni.

Mateo Sardelin / Glas Istre

Kako neslužbeno doznajemo, policija upravo Davora i njegovu partnericu Katarinu S., direktoricu PD Auto Marketinga označava kao organizatore malverzacija pri uvozu automobila. Tvrtka sa sjedištem u Bujama, na adresi Stanična 1, upisana je u sudski registar Trgovačkog suda u Rijeci, stalne službe u Pazinu, kao “društvo s ograničenom odgovornošću za promidžbu i savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem”.

Temeljni kapital Auto Marketinga iznosi 520.000 kuna. U ponudi imaju osobna i gospodarska vozila, a nude i usluge komisijske prodaje. Spomenuti je dvojac, prema sumnjama istražitelja, uz pomoć još četiriju osoba, organizirao uvoz novih i rabljenih vozila iz zemalja članica Europske unije, koje je prodavao u Hrvatskoj izbjegavajući pritom plaćanje PDV-a i drugih davanja. Radi se o više desetaka automobila više i visoke klase.

Buje, policija ispred kuæe Davora Dvornika, interventna policija, snimio Mateo SARDELIN
Mateo Sardelin / Glas Istre

Kako neslužbeno doznajemo, sumnjiči ih se da su koristili više načina utaje poreza, od korištenja tzv. nestajućih tvrtki preko kojih su prikazivali da je PDV plaćen do izbjegavanja redovnog postupka oporezivanja uz neosnovanu primjenu procedure oporezivanja marže. Usto su, navodno, i uvoz pojedinih novih vozila prikazivali kao uvoz rabljenih. Tako su u konačnici, kako proizlazi iz dosad prikupljenih policijskih podataka, državni proračun oštetili za više od 4 milijuna kuna.

Buje, kuæa Davora Dvornika, policija, snimio Mateo SARDELIN
Mateo Sardelin / Glas Istre

Službene potvrde ovih informacija zasad nema. Glasnogovornica PU istarske Vitasović rekla nam je da za sada ne mogu potvrditi za što se konkretno uhićenike tereti i o kolikom se iznosu radi. I glasnogovornik USKOK-a Sergej Abramov rekao nam je da trenutno ne mogu iznositi nikakve informacije o akciji, a više bi detalja trebalo biti poznato do kraja sutrašnjeg dana ili u četvrtak.

Mateo Sardelin / Glas Istre

Prema neslužbenim informacijama, uhićeni bi trebali biti dovedeni u USKOK-ovu pritvorsku jedinicu u Rijeku, a sve će ovisiti o dinamici posljednjeg uhićenja i ispitivanja, o čemu odlučuju USKOK i PU istarska.

Mateo Sardelin / Glas Istre

Istragom je obuhvaćeno šestero osumnjičenih te spomenuta tvrtka kao pravna osoba.

Fotografije nam je ustupio Glas Istre.

Mateo Sardelin / Glas Istre
Mateo Sardelin / Glas Istre
PD Auto Marketing, policija, snimio Mateo SARDELIN
Mateo Sardelin / Glas Istre

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 10:51