MLADI I KOCKA

Ovo je plan kojim država želi riješiti problem kockanja mladih: ‘Definirali smo nekoliko problema...‘

Educirat će se stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo i sustava socijalne skrbi za pružanje stručne pomoći mladima

Željko Petković ovlašten je za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga

 Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Problematično kockanje mladih prepoznato i u Nacionalnoj strategiji djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030., vidljivo je iz tog dokumenta koji uz droge, alkohol i duhan obuhvaća i područje ponašajnih ovisnosti, među koje se ubraja i ovisnost o igrama na sreću.

"Definirali smo nekoliko problema kad je riječ o toj vrsti ovisnosti i naše aktivnosti bit će usmjerene ka rješavanju tih problema, prvenstveno na jačanje mehanizama kako bi se osiguralo društveno odgovorno organiziranje igara na sreću, a posebno zaštitilo maloljetnike i osobe u dobi od 18 do 25 godina. Jedno od područja na kojem će biti poseban naglasak je otvaranje rasprave oko načina i ograničenja vezanih uz oglašavanje igara na sreću", kaže nam Željko Petković, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prvi put će se, i to 10. listopada, održati skup s predstavnicima priređivača igara na sreću.

"Krajem rujna započinje i provedba edukacija za stručnjake iz županijskih Zavoda za javno zdravstvo i sustava socijalne skrbi u trajanju od devet mjeseci, a kako bi se ojačao sustav za pružanje stručne pomoći onima koji se suočavaju s tim problemom", kaže Petković.

U Nacionalnoj strategiji utvrđeni su posebni ciljevi i mjere i za područje društveno odgovornog priređivanja i igranja igara na sreću koje su usmjerene na nadzor i provedbu zakonskih odredbi kojima se zabranjuje sudjelovanje u igrama na sreću osobama mlađim od 18 godina, jačanje suradnje i međuinstitucionalne koordinacije regulatornih tijela sa zdravstvenim i socijalnim sustavom, provedbu nadzora nad oglašavanjem igara na sreću bez prava priređivanja u Republici Hrvatskoj te analizu i unaprjeđenje postojećeg pravnog okvira s ciljem jačanja mehanizama za osiguravanjem društveno odgovornog priređivanja igara na sreću u Republici Hrvatskoj. Provedba navedenih mjera razrađena je prijedlogom Akcijskog plana djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2026. koji se nalazi u postupku donošenja. Predviđeno je nekoliko mjera.

Četiri mjere akcijskog plana

Mjera 1. Nadzor i provedba zakonskih odredbi kojima se zabranjuje sudjelovanje u igrama na sreću osobama mlađim od 18 godina - s ciljem smanjenja broja maloljetnika koji sudjeluju u igrama na sreću i da se priređivanje i sudjelovanje u igrama na sreću provodi na društveno odgovoran način u skladu sa zakonskim propisima.

Mjera 2. Analiza i unaprjeđenje postojećeg pravnog okvira s ciljem jačanja mehanizama za osiguravanjem društveno odgovornog priređivanja igara na sreću u Republici Hrvatskoj - cilj da se na temelju rezultata analize procijeni koliko je primjena pravnih propisa imala učinka na osiguranje društveno odgovornog priređivanja igara i je li ista utjecala na prevenciju ovisnosti o kockanju, počinjenje prekršaja te ponovno počinjenje navedenih djela, a time će se i definirati potreba i prijedlozi za unapređenje pravnog okvira i mehanizama.

Mjera 3. Jačanje suradnje i međuinstitucionalne koordinacije regulatornih tijela sa zdravstvenim i socijalnim sustavom - cilj je provedba aktivnosti usmjerenih na osiguranje učinkovite koordinacije i suradnje između subjekata zaduženih za provedbu zakonskih propisa vezanih uz priređivanje i igranje igara na sreću i ustanova zaduženih za pružanje pomoći osobama koje su u riziku ili su razvile ovisnost o igrama na sreću, a s ciljem kreiranja odgovarajućih zdravstvenih politika prevencije i tretmana ovisnosti.

Mjera 4. Provedba nadzora nad oglašavanjem igara na sreću u Republici Hrvatskoj - cilj je provedba aktivnosti usmjerenih na smanjenje izloženost javnosti porukama koje potiču promociju igara na sreću, osobito prema rizičnim skupinama i maloljetnicima.

Sastanci s Lutrijom i priređivačima igara

S ciljem pružanja podrške u realizaciji planiranih mjera Nacionalne strategije i Akcijskog plana, HZJZ održao je nekoliko radnih sastanaka s predstavnicima Ministarstva financija te predstavnicima Hrvatske lutrije, Hrvatske udruge priređivača igara na sreću i Hrvatske udruge za igre na sreću, a kako bi se pripremili konkretni modeli buduće suradnje. Jedna od planiranih aktivnosti je i organizacija prvog stručnog skupa o društveno odgovornom igranju igara na sreću u listopadu 2023. koji bi okupio relevantne stručnjake iz područja ovisnosti o igrama na sreću i predstavnike zakonodavnih tijela, zdravstvenog sektora, znanstvene zajednice i priređivača igara na sreću, a s ciljem rasprave o potencijalnim izazovima, prilikama i planiranim aktivnostima u nadolazećem periodu. Također, predstavnici HZJZ članovi su Radne skupine za analizu tržišta igara na sreću čijim radom koordinira Porezna uprava Ministarstva financija. Zadaća radne skupine je analiza u cilju detektiranja područja normativne regulacije igara na sreću koja zahtijevaju izmjenu i unapređenje.

Također, u okviru novih strateških dokumenata planirane su i mjere za unaprjeđenje sustava praćenja i tretmana osoba s problemom ovisnosti o igranju igara na sreću.

Već sada godišnje se provodi 300-tinjak programa prevencije ovisnosti od čega većina u okviru odgojno-obrazovnog sustava, ali još uvijek je nedovoljan broj onih koji su evaluirani i dokazano učinkoviti. O tome koje se još aktivnosti provode kako bi se osvijestio, ali i prevenirao ovaj društveni problem, više u idućem nastavku.

Tekst je objavljen uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije iz programa poticanja novinarske izvrsnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:31