IZAŠAO IZ PRITVORA

‘Ovako nešto nikad u karijeri nisam doživjela!‘: Nakon drame vlasnik naše poznate tvrtke pušten na slobodu

‘Ovo je eklatantan primjer što bi nam se u pravnom sustavu moglo početi događati ako se usvoje najavljene izmjene Kaznenog zakona‘

Zvonko Bede

 Vlado Kos/Cropix

Zvonko Bede, vlasnik Drava Internationala i njegov dojučerašnji suradnici i zaposlenici u tvrtki V. L. i Z. Z. u petak su pušteni iz istražnog zatvora u Osijeku.

Odlučio je tako Mirko Ljubičić, sudac istrage Županijskog suda u Osijeku, koji je uvažio žalbe obrana osumnjičenih na svoje prethodno rješenje kojim im je 19. siječnja određen jednomjesečni istražni zatvor. Podsjetimo, zbog velikog požara koji je na otvorenom skladištu otpadne plastike u Dravi International izbio 4. listopada 2023. godine, njih se trojicu sumnjiči da su počinili kaznena djela teško kazneno djelo protiv okoliša, ugrožavanje okoliša postrojenjem i dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Dali pa povukli suglasnost

No, njihovom puštanju na slobodu prethodila je prava mala pravna drama. Kao što smo izvijestili u četvrtak, iz Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku tog su dana u ranim poslijepodnevnim satima poslali mail na Županijski sud u Osijeku u kojem su iskazali suglasnost s prijedlogom obrana te se složili da se Bedea i Z. Z. pusti iz istražnog zatvora.

Prethodno je, naime, u Trgovačkom sudu provedena Bedeova ostavka na mjesto direktora Drave International, a kako je i Z. Z. podnio ostavku na svoju funkciju odgovorne osobe za zaštitu od požara u tvrtki, formalno više nije bilo opasnosti da njih dvojica ponove kaznena djela za koja ih je ODO u Osijeku osumnjičio i protiv njih podnio kaznenu prijavu. Zbog čega su u konačnici i završili u istražnom zatvoru. Napisali smo tada i da se očekuje kako će sudac istrage u petak samo provesti odluku o njihovom puštanju na slobodu. Međutim, u petak ujutro dogodio se preokret.

- Tužiteljstvo je malo prije poslalo novi mail na Županijski sud u Osijeku u kojem navode da nisu suglasni s puštanjem našeg branjenika na slobodu, jer da on, iako formalno više nije direktor, može i dalje utjecati na vodstvo tvrtke, odnosno donedavnu prokuristicu, a sada novu direktoricu Snježanu Alerić i svog sina Marka Bedea, koji je sada prokurist u tvrtki. Dakle, moram priznati da se s ovako nečime nisam nikada susrela u svojoj pravnoj karijeri, a između ostaloga bila sam i tužiteljica 14 godina. Ne znam je li se ikad u Hrvatskoj dogodilo da tužiteljstvo jedan dan da suglasnost, a drugi je dan povuče, iako se u međuvremenu nikakve okolnosti vezane uz kazneni postupak nisu promijenile, niti su se pojavili neki novi dokazi, kazala nam je Dubravka Krklec, koja s kolegom Matom Matićem brani Bedea.

Sud uvažio žalbu

No, sudac istrage ipak nije uvažio drugi mail ODO-a u Osijeku, nego je u skladu s prvim kojeg su poslali u četvrtak, kada su se suglasili s prijedlogom obrana, usvojio njihove žalbe i odlučio pustiti Bedea i Z. Z. da se u nastavku postupka brane sa slobode. Naime, po mišljenju suda tužiteljstvo nije ponudilo nijedan dokaz da bi Bede mogao utjecati na Alerić i svoga sina Marka da upravljaju tvrtkom na isti način zbog kojeg je Bede sada osumnjičen.

- Drago mi je da je sudac cijenio dokumentaciju i naše argumente. Zadovoljni smo što naš branjenik izlazi na slobodu, ali iskreno ostaje gorak okus vezano uz cijelu ovu situaciju i sada se pitam što bi bilo da vi niste u četvrtak objavili kako se ODO suglasio s njihovim puštanjem na slobodu? Što bi bilo s tim prvim mailom i bi li naš branjenik danas izašao iz zatvora? Mislim da je ovo i eklatantan primjer što bi nam se u pravnom sustavu moglo početi događati ako se usvoje najavljene izmjene Kaznenog zakona oko kojih se opravdano podigla velika prašina, rekla je Krklec.

Što se tiče drugoosumnjičenog V. L., njega je sudac istrage također odlučio pustiti na slobodu, a nakon što je žalbeno vijeće Županijskog suda u Osijeku tražilo od njega da donese novu odluku u odnosu na V. L., jer prva nije bila dovoljno dobro obrazložena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:48