PREDAO SE

OVAJ ČOVJEK JE RASPLAKAO DJECU DILJEM HRVATSKE Dok je on guštao u Tunisu, učenici su tugovali zbog ukradenog maturalca

Tihomir Kokolek prevario je najmanje 26 škola, roditelji su uplatili putovanja za svoju djecu, a on je nestao s novcem

Ludbrežanin Tihomir Kokolek, voditelj turističke agencije Express Tours iz Čakovca, nakon četiri mjeseca provedena u bijegu predao se hrvatskim policajcima.

Lisice na ruke bjeguncu s tjeralice stavili su na Dan mrtvih na graničnom prijelazu Otok Virje u Varaždinskoj županiji. Tamo se ukazao nakon što je nekoliko dana proveo u Sloveniji, gdje je stigao iz Beča. U austrijsku prijestolnicu sletio je iz dalekog Tunisa još 22. listopada. Nakon saslušanja istražni mu je sudac odredio pritvor.

Očajni korisnici

Pod povećalom istražitelja Kokolek je završio nakon što je proljetos u njega prstom uprlo najmanje 26 osnovnih škola čiji su se učenici, roditelji i učitelji sasvim opravdano osjetili prevareno. Naime, većina učenika nije krenula na maturalna putovanja i izlete jer im nije bilo dogovoreno apsolutno ništa - ni prijevoz, ni smještaj, ni osiguranje. Vidjevši da je protiv njega pokrenuta hajka, Kokolek je u lipnju naprosto nestao. Ostavio je zaposlenike u gabuli, da njegove poslovne korake sami pravdaju pred očajnim korisnicima usluga Express-Toursa.

Iako je bio nedostupan za svoje uposlenike, korisnike i institucije, Kokolek je na društvenoj mreži, osim što je dao do znanja da je u Tunisu gdje ima prijateljicu, tek kratko na novinarske upite odgovorio: “Ne bježim i prihvaćam sve prijetnje. Blokada nas je onemogućila u daljnjem poslovanju, a svim roditeljima novac će biti vraćen. Sklonio sam se jer sam bio izložen prijetnjama ogorčenih roditelja.”

Kokolekova putnička agencija doista već više mjeseci ima blokiran račun. U moru potraživanja i ovrha, svojih 100.000 kuna s kamatama potražuje i pakoštanski hotel Marin, čiji pak vlasnik suradnju s Kokolekom ne želi komentirati.

Govorna pošta

Čim je Kokolek pobjegao iz zemlje, njegovi uposlenici našli su se pred zidom. Morali su se suočiti s navalom prevarenih ljudi koji su ih stalno posjećivali, pozivima sa svih strana i apelima putem e-maila. Stoga su sredinom lipnja, samo tjedan dana nakon šefova nestanka, poslali odgovor s naglaskom da ne znaju gdje im je gazda.

- Voditelj agencije Tihomir Kokolek otišao je u nama nepoznatom pravcu. Budući da traje poslovna sezona, na naše učestale pozive, a vezano uz poslovanje agencije, izbjegavao je odgovoriti na pitanje kad se vraća i gdje je, da bi se naposljetku nekoliko puta javila govorna pošta na slovenskom i engleskom jeziku. Slijedom toga podnesena je prijava policiji u Čakovcu.

Pismo uposlenika

Također, vezano uz daljnje poslovanje agencije, priopćavamo da su računi putničke agencije Express-Tours u blokadi. Kako mi, uposlenici agencije, nemamo nikakve ovlasti u odlučivanju, potpisivanju ili poduzimanju bilo kakvih aktivnosti i radnji vezanih uz poslovanje agencije, u odsutnosti voditelja agencije jedino što možemo jest savjetovati sve oštećene u vezi s potraživanjima, a koja su zagarantirana potpisanim ugovorom o putovanju, da ih pokušaju realizirati pravnim putem.

Jednako kao i potraživanja nas uposlenika prema agenciji koji smo bili prisiljeni zatražiti pravnu pomoć, ponavljamo, za zaštitu svojih prava i potraživanja. Svjesni smo i razumijemo opravdani revolt i ogorčenost svih oštećenih, uz veliku ispriku svima, ali ponavljamo, u skladu s našim (ne)ovlastima to je jedino što smijemo i možemo poduzeti - poručili su uposlenici Express-Toursa koji su se, kako su istaknuli, našli u nemiloj situaciji.

Kad je prvi slučaj prevare isplivao u javnost, otvorila se Pandorina kutija. Javili su se prevareni učenici, roditelji i uposlenici škola iz cijele zemlje, a Kokolek je sve opravdavao blokiranim računom zbog kojeg nije mogao uplatiti smještaj, put...

Humanitarni koncert

Prema prikupljenim informacijama, najgore su prošli učenici iz Crikvenice koji su stigli u Dubrovnik, gdje su trebali provesti dio ekskurzije, ali noć su proveli na cesti jer su ostali bez smještaja. Izlet im je tu završio. Među školarcima zavladao je očaj. Da bi se vratio osmijeh na lice školarcima OŠ Mladost iz Jakšića kraj Požege, čijih je 33.000 kuna Kokolek prisvojio i pobjegao, organiziran je humanitarni koncert na kojem se prikupilo 12.090 kuna za organizaciju izleta u Bašku. U cijelu aferu “maturalac” upleo se i ministar Vedran Mornar, koji je pak isticao da njegovo ministarstvo po tom pitanju malo može učiniti, ali da je intenzivno u kontaktu sa školama i da pokušava posredovati u rješavanju problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 01:59