PREVAROM SUSTAVA DO BRANITELJSKIH POVLASTICA

OTKRIVAMO Već 19 godina koristise pravima udovice branitelja, amuž joj je poginuo nakon zabave

Benjamin Blašković sletio je autom s ceste 20 dana nakon Oluje u kojoj nije ni bio. Mirjana Blašković do sada je ostvarila povlastice vrednije od 2 milijuna kuna

Mirjana Blašković (47), predsjednica Općinskog vijeća Karlobaga iz redova HDZ-a, stranke u čijem je Općinskom odboru, lažna je udovica Domovinskog rata. Optužbe su to koje su u obliku kaznene prijave dostavljene Policijskoj upravi ličko-senjskoj, čiji inspektori istražuju slučaj. S tom informacijom upoznato je i Ministarstvo branitelja koje je također zaprimilo prijavu.

Gotovo 20 godina Mirjana Blašković koristi prava koja joj proizlaze iz statusa koje imaju udovice poginulih branitelja. U njezinu slučaju radi se o dobivenom stanu u Gospiću i naknadi (koje pripadaju i dvjema kćerima) pa ukupna ostvarena materijalna vrijednost premašuje dva milijuna kuna.

Kobna noć

Njezina su mjesečna primanja, naime, 18.000 kuna (dio zaradi radeći kao patronažna medicinska sestra, a 1600 kuna dobiva kao predsjednica Općinskog vijeća, op.a.).

Njezin suprug Benjamin Blašković nije smrtno stradao u ratu. Poginuo je, naime, u prometnoj nesreći koja se dogodila 20 dana nakon vojnoredarstvene akcije Oluja, 25. kolovoza 1995., kada je svojim tamnocrvenim Golfom sletio s ceste.

Tu činjenicu nitko ne spori, no u priznavanju statusa udovice Domovinskog rata Mirjane Blašković presudila je potvrda da se u tom trenutku njezin pokojni suprug vraćao s položaja, što je, kako smo se i sami uvjerili, prilično sporno.

U prijavi se navodi da je Blašković doista bio branitelj, no nije bio mobiliziran za vojnoredarstvenu akciju Oluja. Kobne noći bio je daleko od položaja i, prema iskazima svjedoka, zabavljao se po karlobaškim kafićima.

U društvu prijateljice

Svjedoci tvrde da je bio u društvu dobre prijateljice, u to vrijeme recepcionarke hotela Zagreb u Karlobagu. Otkrivaju da je u pijanom stanju bacio bocu Stocka u pod lokala Riva te da se u istom kafiću i danas nalazi oštećena podna keramička pločica iz tog slučaja.

Tvrde i da je nakon zabave u tadašnjem diskoklubu OK u jutarnjim satima s prijateljicom svratio u snack bar Ugostiteljskog poduzeća Jadran. Ugostiteljski djelatnici iz tog vremena potvrđuju nam te navode svjedoka, no neki su molili da im ne objavljujemo imena.

Ruža Smojver, koja je poslužila Blaškovića u Jadranovu snack baru, sjeća se da su naručili dvije kave s mlijekom.

- Došli su iz diska on i ta djevojka, popili su te dvije kave i krenuli na put. Ne mogu tvrditi da je bio pijan, imali smo puno posla i radili smo noćnu smjenu. Moglo je biti oko tri sata ujutro. Bio je to dobar dečko - rekla je Ruža Smojver.

Nekoliko sati kasnije Benjamin Blašković je poginuo. U trenutku pogibije nije nosio uniformu, bio je odjeven u trenirku i majicu.

Potpisi svjedoka

Tri godine nakon Blaškovićeve pogibije njegova je udovica Mirjana odlučila ishoditi prava ratne udovice. Za to su joj trebali potpisi nekoliko svjedoka. Jedan od njih joj je i danas bliski suradnik i stranački kolega, ali on nam nije želio komentirati slučaj.

Iako je tek medicinska sestra u lokalnom Domu zdravlja, Mirjana Blašković je zbog svoje političke pozadine vrlo moćna u maloj općini i svi naši sugovornici biranim su riječima govorili o njoj napominjući da joj se ni na koji način ne žele zamjeriti.

Tako nas je jedan ugostitelj, nakon što nam je ispričao neke detalje noćnog provoda Benjamina Blaškovića, molio da njega preskočimo u toj priči jer je Karlobag malo mjesto i ne želi da zbog njegova iskaza ispaštaju njegova djeca, jer da o slučaju lažne udovice Blašković cijelo mjesto godinama potajno bruji.

Osim s političarima, Mirjana je prijateljevala sa Željkom Jurkovićem, bivšim šefom ličke policije kojega je zloporaba položaja koštala položaja te čeka suđenje. Bila je bliska prijateljica Ivana Rukavine koji je 2008. pao kao osumnjičenik za šverc nekoliko stotina kilograma droge. Tada je s njim prekinula sve kontakte.

Nema komentara

Potvrdu o smrti Benjamina Blaškovića potpisao je satnik Nikola Zdunić. U toj se potvrdi navodi da je on stradao vraćajući se kući na odmor nakon sudjelovanja u akciji Oluja.

Satnik Zdunić danas se više ne sjeća detalja, ali zna da je Blašković poginuo u prometu. - To je sigurno, da je stradao u prometu. Rekao sam to prošle godine i ljudima iz Ureda za obranu koji su radili neku reviziju tog slučaja, ali detalja se ne sjećam. Ne znam jesam li potpisao da se vraćao s položaja, prošlo je puno vremena, a nemam dokumentaciju - rekao je satnik Zdunić.

Tragedija je zadesila obitelj Blašković te 1995. godine, a jesu li je oni iskoristili da bi se nelegalno obogatili, utvrdit će se policijskom istragom. Udovica Blašković rekla je da neće komentirati slučaj.

Bliska suradnica lokalnog moćnika

Mirjana Blašković desna je ruka načelniku Ivanu Tomljenoviću Mimi, koji je s načelničkog mjesta u dva navrata završavao u pritvoru. Jednom kao osumnjičenik za zloporabu položaja jer je namjestio supruzi gradnju šetnice uz more vrijednosti 700.000 kuna, a potom i za kazneno djelo poticanja na odavanje službene tajne. Tajne iz istrage odavala mu je Lucija Tomljenović, njegova suradnica iz stranke, koja je bila zaposlena kao tajnica u policiji.

Lucija Tomljenović i Mirjana Blašković, pak, godinama u Karlobagu vode HDZ-ovu Udrugu žena Katarina Zrinski. Prije nego što je postala predsjednicom Općinskog vijeća, Blaškovićka je u Općinskom vijeću bila potpredsjednica upravo Luciji Tomljenović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:04