UHIĆENI 'BOMBAŠI'

OTKRIVAMO Tko su Vodičani odgovorni za eksploziju na Trgu i zašto su to učinili

Višak vremena, čista obijest i želja da se malo poigraju s policijom, mogao bi, kako neslužbeno doznajemo, biti motiv šestorice mladića uhićenih zbog sumnje da su u noći s utorka na srijedu aktivirali eksplozivnu napravu na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Zagrebačka policija jučer je i službeno potvrdila uhićenje četvorice osumnjičenika, navodeći da su osobe uhićene na području Policijske uprave zagrebačke te PU šibensko-kninske.

- Nad njima se trenutno provodi kriminalističko istraživanje - šturo su kazali jučer u zagrebačkoj policiji.

Kako doznajemo, riječ je o Tomislavu Strikomanu, aktualnom članu Gradskog odbora HDZ-a Vodice i bratu stradalog vatrogasca u kornatskoj tragediji - Hrvoja Strikomana, te o Tomislavu Duvnjaku, jednom od dvojice sinova vodičkog poduzetnika Ante Duvnjaka, vlasnika građevinske tvrtke Vodice d.o.o. i tamošnjeg pogona uljare. Također su privedeni Ivan Tubić, sin poznatog vodičkog krojača, zatim Blaž Birin, čiji otac drži staklorezačku radnju u Vodicama, te Domagoj Šprljan, sin vlasnika građevinske tvrtke Iveks d.o.o. iz Vodica.

Neslužbeno smo doznali kako je od skupine privedenih prvi progovorio i sve otkrio policiji Tomislav Duvnjak. Navodno ga je morila grižnja savjesti te se povjerio ocu koji mu jer odmah sugerirao da se sam prijavi policiji i podnese mogući teret krivnje.

Svi privedeni dobri su prijatelji i istaknuti članovi navijačke skupine Torcida.

U srijedu rano ujutro, oko 2.30 sati na središnjem zagrebačkom trgu odjeknula je eksplozija . Ozljeđenih na sreću nije bilo, a pričinjena je manja materijalna šteta. Puklo je jedno staklo na obližnjem objektu te je uništena ploča na podu na mjestu eksplozije. Utvrđeno je da se radilo o eksploziji improvizirane naprave “kućne izrade” manje snage.

Policija je vrlo brzo došla do pravog traga, zahvaljujući prvenstveno nadzornim kamerama postavljenima na Trgu bana Jelačića i okolnim ulicama. Već na prvim pregledanim snimkama videonadzora iz ulice Pod zidom istražitelji su zapazili sumnjivu skupinu mladića, za koje se sada ispostavilo da su sudjelovali u “bombaškom napadu”. Naime, na snimci je bilo vidljivo kako se u vrijeme eksplozije četiri muške osobe u tamnom Golfu “jedinici” iz ulice Pod zidom, koju samo prolaz Harmica dijeli od Trga, žurno udaljavaju s mjesta događaja. Navodno su kamere zabilježile i kako jedan od njih odbacuje neki predmet u obližnji kontejner prije nego što je ušao u automobil.

Zbog toga je istraga od prvog trenutka bila usmjerena prema otkrivanju korisnika snimljenog vozila.

Dva dana policija je poduzimala sve potrebne radnje te je, nakon što je u potpunosti identificirala automobil i osobe koje su ga koristile kritičnoga dana, u petak krenula u u akciju privođenja. Najprije je nekoliko osumnjičenih privela na obavijesne razgovore. Unatoč početnom negiranju povezanosti s eksplozijom, osumnjičenici su, pritisnuti dokazima, prvenstveno snimkama “Bandićevog” videonadzora, polako počeli priznavati i surađivati s policijom. Navodno je većina privedenih pristala ispričati kako su došli na ideju bacanja eksplozivne naprave, kako su je izradili i kako su svoj naum proveli u djelo. Tako se i broj osoba, osumnjičenih za sudjelovanje u ovoj ilegalnoj akciji, koja pukom srećom nije imala teže posljedice, povećao na šest. Prema neslužbenim informacijama, svi su mahom naveli kako se radilo o svojevrsnoj nepodopštini i inaćenju policiji, bez drugih skrivenih motiva.

Osumnjičeni mladići, mahom s područja Vodica, formalno su uhićeni u petak navečer. Njihovo privođenje pritvorskom nadzorniku i ispitivanje u nadležnom tužiteljstvu očekivalo se sinoć ili tijekom današnjeg dana, nakon čega će biti, ako tužiteljstvo predloži određivanje istražnog zatvora, izvedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda. Tereti ih se za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 05:42