BOMBAŠI S TRGA

OTKRIVAMO Skandalozno ponašanje petorice iz Vodica: Postavili bombu i otišli po sendvič, a onda se raspitivali o eksploziji

 CROPIX

Bombašima sa zagrebačkoga Trga bana Jelačića određen je jednomjesečni istražni zatvor. No, petorica osumnjičenih Vodičana i otac jednog od njih, po svemu sudeći, neće provesti u Remetincu ni tih mjesec dana. Naime, istražni zatvor određen im je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a sud je odbio prijedlog tužiteljstva da ih se zatvori i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

To znači da će osumnjičenici izići na slobodu čim se ispitaju svjedoci. A predviđeno ih je manje od deset.

Tata nabavio TNT

Četvorica Vodičana, Tomislav Duvnjak, Domagoj Šprljan, Ivan Tubić i Tomislav Strikoman terete se da su prošlu srijedu oko 2.30 sati aktivirali eksplozivnu napravu na Jelačićevu trgu. Ivan Šprljan, otac Domagoja Šprljana, eksploziv im je dao još u prosincu - prema optužbi, tri komada vojnoformacijskog TNT-a. Uputio ih je i kako njime rukovati. No, ne tereti ga se da je eksploziv dao sinu, nego njegovim prijateljima Duvnjaku i Lovri Birinu. Birin je pak osumnjičen i da je pribavio i kabel, detonatorske kapisle te bateriju za aktiviranje. Tužiteljstvo starijeg Šprljana tereti da je mladićima dao eksploziv znajući da će ga upotrijebiti na javnom mjestu. No, ne spominje se da je znao za njihov navodni plan.

Mladići su najprije uoči Božića dva komada eksploziva kriomice aktivirali na plaži u Vodicama. Treći su ponijeli u Zagreb i pohranili u stan Tomislava Duvnjaka. Tamo su ga držali sve do noći s utorka na srijedu. Duvnjak, mlađi Šprljan, Tubić i Strikoman aktivirali su postavljenu napravu kod spomenika banu Jelačiću sklonivši se u prolaz Harmica. Nakon eksplozije nisu odmah pobjegli.

Šetnja oko Trga

Nekoliko minuta zadržali su se u blizini, a zatim prošetali do Tesline, gdje su u Pingvinu kupili sendviče.

Poslije su se vratili na Trg i o eksploziji se raspitivali kod okupljenih prolaznika. Tek nakon toga otišli su prema Golfu koji su parkirali u blizini i odvezli se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 07:16