NOVI INTRIGANTAN ZAPLET

Otišao iz kluba pa sat vremena bio u ‘Španjolskoj kući‘? Dva su ključna svjedoka nestanka

Matejev prijatelj na objavljenim je snimkama u koje, kako je rekao, "bulji" već danima, primijetio nešto neobično
 Tom Dubravec/Cropix, Privatni Album, Buham/wikimedia Commons

Potraga za Matejem Perišem (27) iz Splita, koji je nestao u Beogradu u noći između 30. i 31. prosinca oko 2.30 sati ulazi u šesti dan. Prema onome što je poznato od trenutka kada je u majici kratkih rukava izašao iz kluba "Gotik", odnosno sudeći prema jučer objavljenim snimkama s nadzornih kamera, dvije osobe su ključni svjedoci koji bi mogli dati novo svjetlo na ovaj misterij, javlja beogradski Blic.

Periš se te noći provodio s prijateljima u klubu "Gotik" u beogradskom kompleksu Beton hala. Vjeruje se, piše list, da je izašao kako bi obavio nuždu, pošto je u klupskom zahodu bila velika gužva, i od tada ga nitko od prijatelja nije ni vidio, ni čuo.

Kao i u prethodnoj analizi kretanja Mateja Periša u noći nestanka, koju je "Blic" zasnovao na snimkama nadzornih kamera, ponovno napominju da snimke treba uzeti s dozom rezerve. Na nekima se Periš jasno prepoznaje, na nekima je vidljiva samo silueta mladića koji odgovara njegovom opisu.

Ključnim svjedokom smatra se tako taksist koji se vidi na snimci nastaloj ispod Brankova mosta. Matejev otac Nenad pregledom snimke potvrdio je da je na njoj njegov sin. Na snimci se vidi mladić bez jakne, u crnoj majici, trapericama i bijelim tenisicama - što vjerno odgovara opisu Mateja Periša u trenutku napuštanja "Gotika" - koji trči preko ulice, zaustavlja taksi vozilo na pješačkom prijelazu ispod Brankova mosta i pokušava ući u taksi. No, taksist koji je bio za upravljačem bijelog vozila (po nekim informacijama riječ je o Fiatu), nije mu dopustio ulazak. Je li mu djelovao pripito ili sumnjivo, nije poznato, jer taksist još nije identificiran.

Snimku ustupio ALO!

Mladić je nakon toga nastavio trk po gradu. Na snimci se čini kako su muškarac i Matej razmijenili nekoliko rečenica, zbog čega istražitelji vjeruju kako bi taksist mogao dati važne informacije o njegovu nestanku. Primjerice, piše Blic, mogao bi dati odgovore na pitanja u kakvom je psihofizičkom stanju mladi Splićanin bio u tom trenutku, je li bio dezorijentiran s obzirom da je klub u kojem je slavio bio na svega 200 metara od mjesta nastanka snimke, gdje je želio ići, što mu je rekao...?

Aleksandar Bjelić iz Udruženja taksista Beograda rekao je kako je s kolegama više od deset puta pregledao snimku no nikako nisu mogli uspjeli razaznati registarske pločice kao ni tablu koja bi odala kojoj skupini taksista ovaj pripada.

Misteriozna "djevojka u bijelom"

- Čim doznamo tko je vozač, obavijestit ćemo nadležne - kazao je ranije.

Druga osoba za koju se smatra da bi mogla imati važne informacije je misteriozna "djevojka u bijelom". Ta je snimka značajno slabije kvalitete te se vjeruje da je nastala u Travničkoj ulici. Na njemu se nazire mladić u majici s kratkim rukavima i u (najvjerojatnije) bijelim tenisicama kako trči iz smjera kružnog toka kod zgrade Geozavoda.

Snimku ustupio ALO!

Nekoliko sekundi kasnije istom ulicom, samo u kontrasmjeru, od autopraonice ka Geozavodu, trče mladić sličnog izgleda u majici kratkih rukava, ali ovog puta najvjerojatnije u crnim tenisicama s bijelim đonom, i djevojka odjevena u nešto nalik bijeloj jakni, bundi ili džemperu, piše Blic. Ta je snimka zbunjujuća, ne samo radi kvalitete, već i zbog vremena kada je nastala - u 1.48 nakon ponoći, dok je Periš iz Gotika navodno izišao tek oko 2.30. S druge strane, moguće je da vrijeme na nadzornom sustavu nije bilo pravilno namješteno. Također, spominje se i razlika u boji tenisica, odnosno, nije jasno je li riječ o optičkoj varci pa je na snimci ipak Matej, ili je pak, što bi bila doista velika slučajnost, istom dionicom trčao neki drugi mladić slične konstitucije u gotovo približno vrijeme.

Odgovore na ta pitanja mogla bi dati djevojka sa snimke koja također još nije pronađena.

Objavljena je i još jedna snimka za koju se vjeruje da bi na njoj mogao biti Matej Periš.

Snimku ustupio ALO!

Matejev prijatelj: 'Danima buljim u sve što se da vidjeti'

Do tada, dok srbijanska policija ne uspije pronaći Mateja, gotovo svi mediji u regiji pokušavaju složiti "slagalicu" od do sada viđenih slika i snimki nadzornih kamera, koje su po Beogradu zabilježile Matejevo kretanje.

Jedan od onih koji zadnjih dana stalno gleda u snimke nadzornih kamera iz Beograda koje su dospjele u javnost je i 35-godišnji Splićanin, Matejev prijatelj, s kojim su novinari Slobodne Dalmacije razgovarali u utorak.

- Nitko, ali baš nitko ne zna gdje je Matej trčeći "jurio" po Beogradu. Nitko ne zna gdje je trčao. Jasno je od uličnog videonadzora da nije ni od koga bježao, jer ga nitko ne prati i ne trči za njime. Ja već danima "buljim" u sve što se može vidjeti i dobiti iz Beograda, ne bih li primijetio nešto na tim snimkama, što nitko drugi nije primijetio, kazuje 35-godišnji Splićanin.

I primijetio je nešto, kako kaže, što bi moglo biti od krucijalne važnosti.

- Na jednoj od snimki nadzornih kamera, gdje se vidi da Matej trči lijevom stranom ceste, po nogostupu, između zida i parkiranih automobila može se vidjeti da on dolazi gotovo do kraja te ulice, ali sjena koja se kretala, dolaskom do pred kraj ulice više se ne kreće. Prema toj snimci Mateja sam zadnji puta vidio da se kao "skriva", odnosno "nestaje" između dva parkirana automobila. Kao da je zastao između nekih parkiranih automobila i sagnuo se - pojašnjava Matejev prijatelj detalj koji mu je zapeo za oko, javlja Slobodna Dalmacija.

Večernje novosti: 'Mladić je sat vremena proveo u Španjolskoj kući'

Kako saznaju Večernje novost, Matej Periš se nakon nestanka kretao gradskim ulicama, što su zabilježile i kamere videonadzora sa više objekata, a određeno vrijeme, navodno sat vreena, je proveo i u "Španjolskoj kući".

Riječ je o polusrušenom objektu u Ulici braće Krsmanović u naselju Savamala s fascinantnom poviješću. U vrijeme kada je izgrađena bila je jedan od najljepših objekata ovog dijela grada, bila je jedan od simbola srbijanske prijestolnice.

Mediji su pisali da je Splićanin nekoliko minuta prije nego što je uletio u Savu čučao u napuštenom hangaru. On se nakon što je istrčao tri kilometara, krio u napuštenim objektima u blizini kluba "Gotik".

Vjeruje se da se skrivao u tim hangarima, u kojima su se ranije krili ilegalni migranti. On je tu očigledno neko vrijeme čučao jer je možda pomislio da ga netko progoni. U jednom trenutku je ustao i uletio u vodu, piše Blic pozivajući se na tiskano izdanje Večernjih novosti od srijede.

Španjolska kuća već je dulje vrijeme ruševina, zgrada u Beogradu bez prozora i krova. Neko su se vrijeme tu, sve do prije nekoliko godina, odvijala okupljanja alternativne mladeži, no sada uglavnom zjapi posve prazna ili služi kao sklonište beskućnicima i migrantima, javljaju srpski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:19