DAO PIŠTOLJ KNEGI

Osumnjičeni pomagač u ubojstvu Sablje u novom problemu: ‘Daj nam nešto za kavu...‘

Mraković je dobio 11 mjeseci zatvora zamijenjenih radom za opće dobro i 10 godina ne smije raditi kao policajac

Dorian Marković

 Cropix/

Suspendirani policajac Dorian Mraković (26), koji je u istražnom zatvoru zbog slučaja Sabljo, priznao je da je tražio novac od vozača koji su navodno bili u prekršaju

Suspendirani policajac Dorian Mraković (26), koji je trenutno u istražnome zatvoru zbog optužbi da je pomogao pri ubojstvu Tomislava Sablje, jučer je na zagrebačkome Županijskom sudu temeljem nagodbe s USKOK-om osuđen zbog traženja mita i zloporabe položaja iz rujna 2021., zbog čega je i bio suspendiran iz policije.

Izrečena mu je kazna od 11 mjeseci zatvora zamijenjenih radom za opće dobro, sporedna novčana kazna od 1000 eura te je dobio 10-godišnju zabranu obavljanja poslova policajca.

Nisu evidentirali prekršaj

Mraković, koji je jučer na sud doveden u lancima, priznao je kako je kao policajac iz 3. policijske postaje 16. rujna 2021., dok je automobilom bio u patroli sa svojim kolegom Romanom V., najprije u Dubravi zaustavio jedan Renault Twingo koji je vozio po tramvajskoj prugi te vozaču rekao kako treba platiti kaznu. No vozač mu je odgovorio da je student te da nema novca pa je Mraković onda zatražio da mu "da nešto novca za kavu". No vozač ni to nije imao pa su ga pustili a da nisu evidentirali prekršaj.

image


Ivana Nobilo/Cropix

Nepunih 15 minuta poslije, malo dalje, zaustavili su Mercedes čiji je vozač navodno pri vožnji koristio mobitel te mu je Mraković ponudio da može odmah platiti pola kazne, tj. 200 kuna. Vozač im je, nakon što je otišao na obližnji bankomat, dao novac, a Mraković i kolega su navodno 200 kuna zadržali za sebe te uopće nisu evidentirali prekršaj. Optužnicom je obuhvaćen i Mrakovićev kolega Roman V. no, kako se Mraković nagodio, postupci su razdvojeni, a Romanu V. će se suditi u zasebnom postupku. Zbog pravomoćne presude, Mraković će dobiti otkaz u policiji, no to je po svemu sudeći najmanja od briga koje su mu na umu. Naime, on je osumnjičen da je 21. travnja ove godine donio u noćni klub Ritz, gdje je radio kao redar, pištolj kojim će drugi zaštitar Bilić-Erića, Kristijan Knego, ubiti USKOK-ova okrivljenika Tomislava Sablju. Zbog davanja pištolja Knegi, policija i Županijsko državno odvjetništvo su, uz Knegu, kojega terete za ubojstvo, i Mrakovića osumnjičili za pomaganje u ubojstvu. Mraković je u svojoj obrani rekao kako je on doista Knegi donio pištolj za koji je imao dozvolu, no da nije imao pojma da će Knego pištoljem pucati u Sablju.

Pištolj za pojasom

"Knego me pitao imam li kod sebe u autu pištolj. Znao je da sam lovac, policajac i zaštitar. Ja sam mu rekao da imam, ali sam ga pitao šta je bilo i je li to u vezi Sablje koji se tu večer u Ritzu incidentno ponašao. ‘Imam, što je bilo‘, odgovorio sam mu. ‘Je l‘ nešto u vezi ovog dečka? Što je bilo‘, pitao sam ga. ‘Ne, nije‘, odgovorio mi je. ‘Daj donesi samo!‘ rekao mi je - ispričao je Mraković u obrani.. Nakon što se vratio s pištoljem, na ulazu u klub me je dočekao Knego te me pozvao ‘Dođi malo‘, rekao mi je i pokazao da mu dam oružje. ‘Što će ti?‘ pitao sam ga. Nije mi odgovorio, nego je samo pitao: ‘Koji je‘, a ja sam mu odgovorio: ‘Devetka!‘ - "Gdje ti je", pitao me je zatim Knego, a ja sam zadigao jaknu te mi je Knego iz pojasa uzeo pištolj", ispričao je Mraković.

Ubrzo je, kaže, vidio naguravanje te začuo pucnjeve, a krenuo je i stampedo preplašenih gostiju.

"Vlasnik kluba Mario Gavrić mi je, kada sam prošao pokraj njega, rekao: "Knego puc‘o u čovjeka, leži dolje!". Krenuo sam prema Knegi, nisam znao za sebe. Uzeo sam mu odmah pištolj iz ruke i zakočio ga. Odvezao sam se kući, a drugo jutro sam otišao na policiju i donio pištolj", ispričao je Mraković.

Važno za suđenje: Vještačenje je li Sabljo ubijen prvim metkom

Nakon što je Županijsko državno odvjetništvo u sklopu istrage zbog ubojstva Tomislava Sablje ispitalo više od 20 svjedoka, u tijeku su vještačenja koja su odlučujuća za donošenje državnoodvjetničke odluke. Naime, kako postoji videosnimka nadzornih kamera, na kojoj je prilično precizno zabilježen cijeli događaj, malo je toga prepušteno interpretaciji svjedoka. Balističko, odnosno traseološko vještačenje treba pokazati gdje su ulazne, a gdje izlazne rane, tj. je li Sabljo bio upucan u leđa kada je već pao. No, još je važnije medicinsko vještačenje koje treba pokazati je li Knego usmrtio Sablju prvim metkom, a što, kao u slučaju ubojstva Veselina Marinova, za koje je Vinko Žuljević Klica bio oslobođen, otvara mogućnost koncepcije nužne obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:15