UHIĆENI U LUKAČU

Osmorka iz Slavonije pala zbog proizvodnje i prodaje marihuane, za šverc koristili specijalni auto

Osim toga, treće i četvrtookrivljeni 57-godišnjak i 71-godišnjak osumnjičeni su i za krijumčarenje 61 kilograma sitno rezanog duhana

Ilustracija, policijski kombi

 Srdjan Vrancic/Cropix

Čak su osmorica muškaraca u dobi od 37 do 71 godine obuhvaćena USKOK-ovom istragom zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te izbjegavanja carinskog nadzora.

''Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni 42-godišnjak, u razdoblju od studenog 2021. do 7. svibnja 2022. u Požegi i drugim mjestima u Hrvatskoj te u Srbiji, okupio i povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike s ciljem zajedničkog uzgoja i proizvodnje većih količina marihuane na širem području Požege te njene daljnje prodaje u Hrvatskoj i inozemstvu,'' objavili su iz USKOK-a.

Tako se 42-godišnjaka sumnjiči da je pronašao osobu koja će se brinuti o uzgoju i proizvodnji marihuane, dok je sa drugookrivljenim 56-godišnjakom, trećeokrivljenim 57-godišnjakom i četvrtookrivljenim 71-godišnjakom dogovorio pronalazak pogodne lokacije za njezin uzgoj i proizvodnju, instaliranje opreme, nabavu potrebnih preparata, osiguravanje tajnosti lokacije i nesmetanog boravka osobe zadužene za uzgoj, kao i pronalazak kupaca droge. U nabavci opreme, preparata i sjemenki za uzgoj i proizvodnju marihuane pomogao im je i sedmookrivljeni 42-godišnjak, dok su u kući u mjestu Lukač, koja je u vlasništvu supruge četvrtookrivljenog 71-godišnjaka instalirali opremu za proizvodnju droge. O tome se, pak, brinuo petookrivljeni 57-godišnjak, kojega je prvookrivljeni doveo iz Srbije, a ovaj je u kući neprekidno boravio i svakodnevno uzgajao biljke cannabis sativa, dok su I., II. i III. okrivljeni nadzirali uzgoj i proizvodnju droge te u nekoliko navrata odlazili u Zagreb gdje su kupovali potrebnu opremu i preparate za uzgoj.

Ekipa je nabavila i auto sa sačinjenim preinakama odnosno skrivenim prostorom u podvozju automobila pogodnim za skrivanje veće količine droge, a šestookrivljeni 40-godišnjak bio je zadužen za pronalazak kupaca marihuane na području Požege i Pleternice. U navedenom razdoblju u kući u Lukaču uzgojeno je 236 stabljika konoplje cannabis sativa, visine od 60 do 120 centimetara, a za prodaju su dodatno angažirani i sedmookivljeni 42-godišnjak te osmookrivljeni 37-godišnjak. No, kada je prvookrivljeni 42-godišnjak 7. svibnja sa prethodno spomenutom dvojicom došao iz Srbije u Hrvatsku i kada su se skupa s treće i četvrtookrivljenim uputili u Lukač gdje su kanili pripremiti marihuanu za daljnju prodaju dočekala ih je policija, koja je uhitila njih petoricu, kao i petookrivljenog 57-godišnjaka koji je od ranije bio u kući gdje se uzgajala marihuana.

Osim toga, treće i četvrtookrivljeni 57-godišnjak i 71-godišnjak osumnjičeni su i za krijumčarenje 61 kilograma sitno rezanog duhana te najmanje 3000 komada ručno rađenih cigareta, sve bez nadzornih markica, koje su od 5. travnja do 7. svibnja 2022. iz BiH švercali u Hrvatsku na graničnom prijelazu Slavonski Brod te ga prodavali na području Požeško-slavonske županije. Duhan su kupovali od drugookrivljenog 56-godišnjaka.

U preinačenom prostoru navedenog automobila, 7. svibnja 2022. pretragom je pronađeno 3000 komada ručno rađenih cigareta i jedna PVC vrećica s 490 grama duhana pripremljenih za prodaju.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv sedmorice okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:26