PRESUDA IZ TOKIJA

Osječanina koji je zadavio sina Japanci osudili na 12 godina zatvora

Istražiteljima je rekao da je sina prejako stisnuo, ali da ga nije želio ubiti

Hrvatski državljanin David Biondić (29), koji je u studenome 2010. uhićen u Tokiju zbog optužbi da je zadavio jednogodišnjeg sina , nedavno je osuđen na 12 godina zatvora.

Biondiću je, doznajemo u Ministarstvu vanjskih poslova, odbijena i druga žalba koju je predao sredinom ožujka ove godine, ovaj put od strane Vrhovnog suda u Japanu, pa mu je time okončano suđenje. U sljedeća tri mjeseca trebao bi biti prebačen iz pritvora u jednu od japanskih kaznionica.

Izbodena supruga

Biondić je, podsjetimo, uhićen 11. studenoga 2010. kad je, prema policijskim navodima, na poziv njegove supruge policija u 11.15 sati u stanu u Tokiju zatekla Osječanina, mrtvog jednogodišnjaka Eiru Nishidu te tada 24-godišnju Biondićevu suprugu Japanku s ubodnim ozljedama na leđima. U japanskim medijima tada se pisalo da je Biondić pokušao i samoubojstvo vješanjem, ali je bio samo lakše ozlijeđen po vratu te je ubrzo otpušten iz bolnice i sproveden u pritvor.

Pomoć iz ambasade

Nezaposleni Biondić u stanu na trećem katu živio je sa sinom, suprugom i njezinim roditeljima koji u vrijeme zločina nisu bili u stanu. Policija je dijete našla nepomično na futonu, tradicionalnoj japanskoj ležaljki na podu, s vidljivim masnicama na vratu. Biondić je u početnoj fazi istrage rekao da “nema sumnje da je prejako stisnuo sina” i da nema više što za reći, gestama pokazujući da ga nije imao namjeru ubiti. Iako je isprva odbio kontakt s hrvatskim veleposlanstvom, kasnije se predomislio.

- Djelatnici hrvatskog Veleposlanstva u Japanu u više navrata su posjetili gospodina Biondića u okviru konzularnih obilazaka, a sukladno raspoloživom vremenu i mogućnostima Veleposlanstva, te ovisno o samim zahtjevima gospodina Biondića, organizirat će konzularne posjete i u budućnosti kada bude premješten na odsluženje kazne - tvrde u Ministarsvu vanjskih poslova.

U potrazi za poslom

Inače, David Biondić odrastao je u Osijeku, gdje i danas živi njegova majka. U Japan se odselio u potrazi za poslom gdje je upoznao buduću suprugu te su dobili i dijete.

Japanci prakticiraju ubojice osuditi i na smrtnu kaznu

U Ministarstvu vanjskih i eurospkih poslova jučer nismo uspjeli doznati što se točno navodi u Biondićevoj presudi. Također, u Ministarstvu nam nisu znali reći ni tko je Biondića branio pred japanskim sudom, pa ni što se točno dogodilo tog kobnog dana u stanu u Tokiju.

Isprva se pisalo da bi Biondić mogao dobiti izuzetno tešku kaznu, posebno zato što je Japan jedna od rijetkih razvijenih država u svijetu koja prakticira smrtnu kaznu - rezerviranu isključivo za teška ubojstva ili nacionalnu izdaju. No, Biondić je dobio je 12 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:26