TROJE UMRLO U POŽARU

Optužnica protiv vlasnice doma u Dućama: Štićenike zaključavali u sobama bez odluke psihijatra

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu smatra da je Anita B., vlasnica doma ‘Providenca‘, bila svjesna ugroze
Dom za starije 'Providenca' u Dugom Ratu
 Ante Cizmic/CROPIX

Nešto manje od pet mjeseci nakon stravičnog požara u obiteljskom domu za starije i teško bolesne odrasle osobe "Providenca" u Dugom Ratu, u kojemu je život izgubilo troje starijih štićenika, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv vlasnice doma Anite B. (26) i njegovateljice Ivane M. (40). Tereti ih se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti zbog kojega je došlo do smrti jedne ili više osoba pa im po Kaznenom zakonu prijeti od jedne od osam godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Optužnicom se tereti vlasnicu doma da je protivno zakonskim propisima Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama i Pravilnika o vrsti i načinu mjera prisile prema osobi s težim duševnim smetnjama tijekom druge polovice 2020. godine samoinicijativno te bez pismenih smjernica i uputa liječnika psihijatara donijela usmenu odluku da, nakon večere i noćne njege, zaposlenici doma ograniče slobodu kretanja štićenicama tako da ih zaključaju u sobu na prvom katu doma.

image
Dom za starije 'Providenca' u Dugom Ratu
Ante Cizmic/CROPIX

Tamo su bile smještene tri starije štićenice koje su bile pokretne, ali ovisne o tuđoj brizi zbog demencije. ODO smatra da je vlasnica doma bila svjesna da ih može ugroziti, ali je lakomisleno smatrala da takvim njezinim postupanjem neće doći do ugroze njihovih života. Vlasnica sa svojom obitelji nije živjela u tom obiteljskom domu.

Shodno njezinim prijašnjim usmenim odlukama, djelatnica Ivana M. je, iako svjesna da se starije štićenice bez nadzora mogu naći u životnoj ugroženosti, smatrala da do toga neće doći, pa je tri štićenice nakon večere 27. rujna oko 19.15 sati smjestila u sobu i zaključala vrata. Samo pet minuta nakon što je otišla ostavivši ih zaključane, na madracu na drvenom krevetu koji je koristila jedna od štićenica došlo je do zapaljenja spužvastog madraca i posteljine, piše Slobodna Dalmacija.

Kako se vatra proširila, nesretne starice nisu mogle izaći niti kroz zaključana vrata, a niti kroz balkonska vrata koja su otprije bila blokirana lokotom. Zadobile su teške opekotine i otrovale se ugljičnim monoksidom. Dvije štićenice u dobi od 83 i 78 godina preminule su odmah na mjestu, dok je njihova treća cimerica bila prevezena u splitsku bolnicu s teškim ozljedama te je preminula dvadesetak dana poslije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:13