PREVARA

Optužnica protiv medicinske sestre i 18 drugih osoba zbog lažiranja podataka o cijepljenju

Okrivljenici su nakon toga putem sustava CEZIH ili usluge e-Građani pribavljalii EU digitalne COVID potvrde
 Tonči Plazibat/Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu proteklom je tjedna, kako je jučer priopćeno, podiglo optužnicu protiv 46-godišnje medicinske sestre i još 18 suokrivljenih osoba zbog lažiranja podataka o cijepljenju protiv Covida -19.

"Prvookrivljenu 46-godišnjakinju tereti se da je od veljače do listopada 2021. godine, kao medicinska sestra u jednoj zdravstvenoj ustanovi na području Varaždinske županije, bez znanja i odobrenja liječnika ovlaštenog za provođenje cijepljenja protiv bolesti COVID-19 i neovlašteno koristeći njegovu šifru, upisivala u medicinski program neistinite podatke da je ostalih osamnaestero okrivljenika primilo prvu i drugu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19, iako oni uopće nisu bili cijepljeni.

Okrivljenici su, nakon toga, na temelju tako neistinito upisanih podataka pribavljali putem sustava CEZIH ili usluge e-Građani EU digitalne COVID potvrde radi njihove uporabe na mjestima gdje je njihovo predočavanje bilo obavezno", izvjestilo je tužiteljstvo koje okrivljene tereti za kaznena djela računalnog krivotvorenja iz čl. 270. st. 1. Kaznenog zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:28