HOROR NA NAPLATNIM

Optuženi Mlinarić plakao na sudu, prijatelju brzo nakon nesreće napisao: Ne gine mi zatvor. I neka

Na naplatnoj postaji Sveta Helena prije nepunih godinu i pol dana BMW-om je bez kočenja brzinom od 125 km/h naletio na tročlanu obitelj
Ozren Mlinarić
 Cropix, Screenshot

Godinu i pet mjeseci od prometne nesreće na naplatnoj postaji Sveta Helena, kada se vozeći BMW3 s najmanje 125 km/h zabio u Škodu s tročlanom obitelji koja je bila u koloni vozila, na optuženičku klupu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu sjeo je Ozren Mlinarić (36).

Na udaru njegove nekontrolirane vožnje, tijekom koje je bio smanjeno ubrojiv jer je bio pod utjecajem amfetamina, GHB-a i diazepama, našao se Daniel Dobrenov (39), bivši teniski trener Petre Martić, sa suprugom Anom i sedmogodišnjim sinčićem. Dobrenovi su u teškom stanju završili u bolnici, a dječak je bio čak i životno ugrožen. Dok je u sudnici tužiteljica čitala optužnicu pritom detaljno navodeći sve stravične ozljede koje su zadobili Dobrenovi, Mlinariću su se oči napunile suzama. Na upit sutkinje kakav stav zauzima prema optužbi, rekao je da se "smatra apsolutno odgovornim za počinjeno djelo, ali ne po svim točkama optužbe", no kako ga je sutkinja upozorila da se mora izjasniti smatra li se krivim ili ne, Mlinarić je rekao da se krivim ne smatra.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Pismo isprike

- Večer prije popio sam za smirenje Normabel i Fluzepam, a ostalo nisam konzumirao toga dana ni večer prije. Bio sam potpuno priseban, natočio sam gorivo, platio i uopće ne mogu objasniti razlog zbog kojeg je došlo do nesreće. Nakon nesreće do mene je došla žena iz naplatne kućice i pitala me jesam li dobro. Otišao sam do oštećenika i počeo histerizirati. Ove sekunde bih zamijenio mjesta s tim ljudima. Prije same nesreće vraćao sam se s Raba, gdje sam se liječio od ovisnosti, a na liječenje sam otišao svojevoljno - ispričao je u tužiteljstvu Mlinarić, koji je nakon svega obitelji Dobrenov napisao pismo isprike.

Dan nakon nesreće 12. srpnja 2019., pak, dok je po medijima pratio posljedice užasa koji je skrivio jer je objavljena i snimka naleta na kolonu vozila, Mlinarić je prijatelju poslao poruku na WhatsApp: "Jako sam loše. Imao sam saobraćajku jučer na naplatnim kod Zagreba. Neprilagođena brzina i drkao sam po sicu, i sa 100 sam se zaletio u auto na naplatnoj. Za sad su svi živi, al se još jedna osoba bori za život. Ne gine mi zatvor i neka... van sebe sam u šoku."

Svojom nepromišljenom vožnjom i izazivanjem nesreće koju je počinio s neizravnom namjerom pokvario je ljetovanje Dobrenovima koji su se kobnog dana dovezli u Hrvatsku iz Budimpešte, gdje su sletjeli iz daleke Australije. Planirali su se naći s prijateljem i potom otići na ljetovanje na Dugi otok. Umjesto toga završili su u bolnici, s višestrukim prijelomima, oguljotinama, nagnječenjima, ranama, krvarenjima...

Tekući ecstasy

Tužiteljstvo smatra da je Mlinarić vozio brzinom od najmanje 125 km/h na mjestu gdje je trebao već biti zaustavljen. Prethodno je ignorirao četiri prometna znaka ograničenja brzine (od 100, 80, 60 i 50 km/h) i znak obaveznog zaustavljanja.

Vještak psihijatar je u svojem nalazu i mišljenju zaključio da je optuženi bio apsolutno nesposoban za sigurnu vožnju jer je dominantno bio u stanju intoksikacije tekućim ecstasyjem, s oštećenjima procjene opasnosti, percepcije, mentalnog procesuiranja, te da je vjerojatno kratko zaspao za volanom. Iz medicinske se dokumentacije iščitava kako se od 29. svibnja do 5. lipnja liječio u čakovečkoj bolnici od psihotičnog poremećaja i sindroma ovisnosti o psihoaktivnim tvarima te od 5. lipnja do 5. srpnja 2019. u Psihijatrijskoj bolnici Rab.

Svi ti pokušaji liječenja, kako će se otkriti šest dana kasnije, bili su uzaludni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:46