PRAVOSUDNI EPILOG

Optuženi bivši HDZ-ovci koji su u Otočcu napali policajce: Snimka makljaže koštala ih članstva u stranci

Osim protiv dvojice bivših policajaca, optužnica je podignuta i protiv sina jednog od njih dvojice

Otočac, napad na policajca

 Jutarnji list

Protiv dvojice bivših policajaca iz Otočca, Miroslava Bobana (52) i Zlatka Cvitkovića (48), te Miroslavova sina Ivana (20) Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je optužnicu zbog napada na policajce, koji se dogodio u središtu Otočca 11. srpnja oko 1.35 sati, nakon što je policija tamo intervenirala zbog remećenja javnog reda i mira.

Svu trojicu se tereti za kazneno djelo prisile prema službenoj osobi, odnosno zbog sprječavanja službene osobe u obavljanju službene radnje. No, oca i sina Boban tužiteljstvo tereti i po 2. stavku ovog članka zakona koji se odnosi na nanošenje tjelesnih ozljeda službenoj osobi, budući da su i fizički napali i ozlijedili dvojicu policajaca, pa im prijeti zatvor u trajanju od jedne do osam godina. Podsjetimo, Jutarnji list o događaju je pisao odmah nakon incidenta te smo pribavili i videosnimke napada.

Sva trojica su, kako bi se reklo, ugledni građani Otočca. Zlatko i Miroslav su bili istaknuti članovi mjesnoga HDZ-a, Cvitković je bio zamjenik tadašnjeg predsjednika Gradskog odbora HDZ-a i suprug Ivane Cvitković, šefice HZZO-a u Otočcu te u prošlom mandatu gradske vijećnice HDZ-a, a Bobanova je supruga Marija Biga-Boban - zamjenica općinske državne odvjetnice u Gospiću. Iz toga razloga je vjerojatno predmet vodilo karlovačko, a ne gospićko tužiteljstvo.

- Okrivljenike se optužnicom tereti da su 11. srpnja 2021. oko 1,35 sati u Otočcu, postupali zajedno i po dogovoru, pri čemu je 52-godišnji okrivljenik udario rukom po licu policijskog službenika u cilju da spriječi njegovo postupanje zbog sumnje u počinjenje prekršaja protiv javnog reda i mira. Okrivljenog 20-godišnjaka se tereti da je u cilju da spriječi dovođenje 52-godišnjeg okrivljenika, istog policijskog službenika udario rukama u prsa te da su obojica okrivljenika ponovno udarili istog policijskog službenika.

Okrivljeni 52-godišnjak je potom, tereti ga se, tijelom gurao drugog policijskog službenika kako bi spriječio privođenje okrivljenog 20-godišnjaka, dok je drugom policijskom službeniku upućivao prijeteće riječi i udario ga. U ovom su događaju dvojica policijskih službenika zadobila lake tjelesne ozljede. Okrivljenog 48-godišnjaka tereti se da je, u cilju da spriječi privođenje okrivljenog 20-godišnjaka, policijskom službeniku uputio prijetnju nakon čega su okrivljenici svladani dolaskom druge policijske ophodnje - opisalo je slijed ovog mučnog događaja karlovačko odvjetništvo te predložilo da im se produži mjera obveznog javljanja u policijsku postaju.

Nakon uhićenja, oni su noć proveli u pritvoru. Dan nakon toga smo ih pokušali kontaktirati za izjavu i uspjeli smo doći do Miroslava Bobana, koji nam je tom prilikom zaprijetio tužbom zbog uznemiravanja.

- Gospodine, nemojte me uznemiravati, s nikakvim novinama ne razgovaram, tko vam je dao moj broj? Gospodine, još jedan poziv i moj odvjetnik će se s pozabaviti ovim, molim vas, nemojte me uzrujavati, je l' jasno? Doviđenja, sretan put, poručio nam je bio Boban.

Na mjestu gdje se zbio incident nema ugostiteljskih sadržaja, ali se građani, uglavnom mladež, okupljalaju učestalo nakon pandemijskih mjera, a nakon popuštanja mjera, tamo se druže nakon što se zatvore kafići.

Kobnoga događaja tamo je bilo oko 40 ljudi. Neki od svjedoka rekli su nam da policajci nisu nastupili obazrivo, nego da su bili bahati i bezobrazni, odnosno, malo preoštri. Navode da su mladeži doslovno otimali pića iz ruku. Na to su reagirali "roditelji", odnosno dvojica bivših njihovih kolega, koji su ih podsjetili da nisu odjeveni prema pravilima službe, zapazivši da u tom trenutku nisu imali službene policijske kape na glavama. Digle su se tenzije, došlo je do svađe i poletjele su šake, prva, kako doznajemo, od mlađahnog Ivana Bobana pa onda i starijeg dvojca.

Tadašnji predsjednik HDZ-a Ličko-senjske županije Marijan Kustić odmah nakon objave informacije Jutarnjeg lista, zatražio je Bobanovo i Cvitkovićevo izbacivanje iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:28