DRAME NA MORU

Olujno nevrijeme na Jadranu: Nasukale se mnoge jedrilice i brodice

 Niksa Stipanicev / CROPIX

RIJEKA - Neodgovorni nautičari u četvrtak poslijepodne izazvali su nezapamćen broja akcija spašavanja na moru nakon što je nabavljeno nevrijeme zahvatilo područje srednjeg i sjevernog Jadrana. Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru u Rijeci zaprimila je veliki broj poziva unesrećenih jedrilica i brodica, no srećom svi su sudionici spašeni, a nitko od njih nije ni ozlijeđen.

Po tko zna koji se put pokazalo da su iznenadni neverini, ali neiskustvo nautičara doveli do dramatičnih situacija, no uzrok svemu je i njihovo neodgovorno ponašanje na moru koje je aktualizirano i ovotjednom akcijom spašavanja osmero francuskih turista na Velebitu.

Mnogi od sudionika o svojim akcijama spašavanja vjerojatno pričati će kao o zanimljivim avanturama, no situacija u središnjici u Rijeci u četvrtak predvečer bila je poprilično napeta. U opasnosti se odjednom našao veliki broj ljudi, a dežurne službe pomalo su ostale zatečene broj poziva jer je nevrijeme na Jadranu bilo najavljeno.

Nažalost strani, ali i domaći turisti, pa čak i sami mještani kao da ne shvaćaju ozbiljnost tih upozorenja, a svojim lakomislenim ponašanje u opasnost ne dovode smo svoje živote nego i živote spasioca. Na kraju ne treba zaboraviti da sve akcije koštaju podosta novaca.

- Srećom, sve je prošlo bez ljudskih žrtava što je nama najvažnije. Iskoristit ću priliku i zamolit vas da uputite apel nautičarima da redovito prate vremensku prognozu i naša upozorenje - izjavila je danas glasnogovornica Ministarstva mora, Marina Halužan. Halužan je u priopćenju poslala popis svih akcija spašavanja, a dodaje kako je nesreća i havarija na moru u četvrtak bilo još puno više samo nisu zabilježene.

Na području sjevernog Jadrana zabilježene su tri akcije traganja i spašavanja.

1. U Velim vratima posada katamarana „Dubravka“ spasila je gumenjak sa četiri njemačka državljana koji se zbog kvara motora i jakog vjetra zatekao u pogibeljnoj situaciji.

2. Kod Rta Grota na otoku Cresu dvije brodice sa tri hrvatska državljana zatražila no potom su se ipak uspjeli doplovoti do sigurnih odredišta. 3. Kod otočića Škrda u blizini Paga dvoje hrvatskih državljana u manjem gumenjaku spasila je posada Lučke ispostave Novalja.

Puno je dramatičnije bilo na području srednjeg Jadrana na kojem je u samo nekoliko sati u na devet lokacija spašeno više od 30 osoba koje su se našle u po život opasnim situacijama. 1Na otoku Kaprije nasukala se jedrilica sa pet čeških državljana, a spasila ih je ribarica ''Malora'' i oteglila u sigurnu uvalu. 2Na otoku Žirju u uvali Mikavica nasukala se jedrilica na kojoj se nalazilo dvoje hrvatskih državljana.

3. Na otoku Žirju kod otočića Hrbošnjak nasukala se brodica s jednim hrvatskim državljaninom kojeg je spasio brod Pomorske policije Šibenik i uzeo brodicu u tegalj, ali je potonula zbog jakog vjetra i prodora mora potonula.

4. Na otoku Žutu u uvali Strunac nasukale su se dvije jedrilice na kojima se nalazilo 17 čeških državljana. Posade su spašene, a jedrilice će odsukati iznajmljivač.

5. Na sjevernom dijelu otoka Žuta u uvali Pinizelić nasukala se jedrilica s bračni koji je spašen dok će jedrilicu naknadno odsukati vlasnik.

6. U uvali Slano u Paškim vratima pomoć je pružena plovilu s petero Austrijanaca koji se zbog jakog vjetra nisu mogli vratiti u luku Pag.

7. Između otoka Ugljana i Pašmana zbog kvara motora na brodici hrvatske zastave s deset članova posade akciju spašavanja izvela je brodica Pomorske policije Zadar. 8. Djelatnici Nacionalnog parka Telašćica pružili su pomoć brodici koja je imala zaplitanje konopa oko brodskog vijka.

9. U blizini mjesta Kožina-Diklo brodica Lučke kapetanije Zadar u jako lošim vremenskim uvjetima uključila se u akciju spašavanja barke u kojoj se nalazila jedna starija osoba. Muškarac je srećom pronađen živ na kopnu, a njegovo plovilo je vjetar otpuhao u nepoznatom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 07:24