HOROR NA VIADUKTU

Okrivljeni u slučaju ‘Krpani‘ ne želi u zatvor jer je prebolio teži oblik korone. Sud ga odbio

Preboljenje se ne smatra okolnošću koja bi mogla rezultirati blažom osudom, rekao je sudac Ivan Klapšić

Kazimir Služek

 Robert Fajt/CROPIX

Kazimir Služek, jedan od djelatnika HAC-a i osuđenika za tragediju na viaduktu Krpani u Lici na autocesti A-1, lančani sudar 2013. godine u kojemu su četiri osobe poginule, a 16 ih je ozlijeđeno jer službe HAC-a nisu reagirale na poledicu posipavanjem kolnika, zatražio je od Županijskog suda u Karlovcu da mu se preinači pravomoćna presuda, kako je naveo, jer je u međuvremenu prebolio teži oblik koronavirusa.

Služek je, kao odgovorni šef za elektro i strojarsko održavanje (u međuvremenu umirovljen) na istom sudu osuđen prvotno na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, međutim Vrhovni, kao žalbeni sud, smatrao je da je kazna bila preblaga u odnosu na počinjenu štetu, pa je kazna preinačena u bezuvjetnu jednogodišnju kaznu zatvora, što je osuđenik novom žalbom Županijskom sudu u Karlovcu očito nastojao izbjeći.

Nakon presude, kaže, došlo je do znatnog pogoršanja zdravstvenog stanja, ranije mu je dijagnosticiran teži oblik poremećaja hipofize, a sad je prebolio teži oblik koronavirusne infekcije pa mu se stanje, kaže, može okarakterizirati kao trajni invaliditet.

Županijski sud je u nepravomoćnoj presudi bio uvažio okrivljeniku brojne olakotne okolnosti, neosuđivanost, sudjelovanje u Domovinskom ratu, narušeno zdravlje te svjesni nehaj kao blaži stupanj krivnje, no viši sud kaže da su te olakotne okolnosti precijenjene te nije bilo opravdano donijeti mu presudu ispod zakonskog minimuma te mu izreći uvjetnu osudu.

Rukovodeći se time, Županijski sud je odlučujući o njegovoj žalbi naveo kako oboljenje od koronavirusa nisu okolnosti od takvog značaja koji bi doveli do blaže osude, niti je to razlog za obnovom postupka.

- U Republici Hrvatskoj zabilježeno je više od milijun slučajeva koronavirusne infekcije, dakle radi se o sveprisutnoj bolesti koja ponekad može rezultirati i ozbiljnijim i dugotrajnijim tegobama, međutim, preboljenje po mišljenju ovoga suda ne smatra se okolnošću koja bi mogla rezultirati blažom osudom. Što se tiče osuđenikovih navoda o njegovom pogoršanju stanja, zatvorski sustav omogućuje i adekvatnu zdravstvenu skrb pa niti ova okolnost nije od značaja - poručilo je okrivljeniku Sudsko vijeće kojim je predsjedao sudac Ivan Klapšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:00