HOROR U VARAŽDINU

Odvjetnik jednog od osumnjičenih za ubojstvo profesora: ‘Nisu bili svjesni da su ga ubili‘

Ubojstvo je gledalo desetak svjedoka. Netko je od njih pozvao hitnu pomoć i policiju
Kulturana, mjesto ispred kojeg je ubijenprofesor Nino Čengić (u krugu)
 Zeljko Hajdinjak/cropix/varaždinski.hr

Četvorka koja je u subotu pred zoru na smrt prebila Ninu Čengića, profesora engleskog u Varaždinu, nalazi se u istražnom zatvoru, gdje će za početak ostati najmanje mjesec dana. Dok tužiteljstvo protiv njih gradi slučaj kako bi pripremilo optužnicu, oni su angažirali odvjetnike koji bi trebali pronaći olakotne okolnosti bezobzirna ubojstva. Nevinost znaju da ne mogu dokazivati, jer njihovom je zločinu svjedočilo barem desetak očevidaca. To je i jedan od važnijih razloga određivanja pritvora, mogućnost utjecaja na svjedoke.

U Istražnom zatvoru, ni jedan kilometar udaljenom od poprišta ubojstva, nalaze se sestra i brat Asja (24) i Ivan (20) Gorski, Dominik Žnidarić (25) i Ivor Vujasinović (29). Vujasinović je prvoosumnjičeni.

image
Ivor Vujasinović
Društvene mreže

Troje od četvero osumnjičenih za ubojstvo, policiji je od ranije poznato. Glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic kaže da su već ranije osuđivani zbog kršenja javnog reda i mira, u kojemu je bilo i nasilja. Svi četvero pripadnici su alternativne scene, koja u Varaždinu jedva da postoji. Mala je to grupica ljudi, poznata samo po problemima. Svi, osim najmlađeg Igora, tu i tamo konobare, više su nezaposleni nego što rade. Asja Gorski radila je u nekim od najpoznatijih gradskih lokala, ali nije se dugo zadržavala. Kod nje je doma, u pretresu kuće, pronađen improvizirani pištolj i 293 komada streljiva raznog kalibra. Ipak, oružje i streljivo s njom navodno nemaju veze, pripadalo je djedu koji se bavio streljaštvom.

image
Asja Gorski
Društvene mreže

Dominik Žnidarić i Ivor Vujasinović bili su vlasnici Kulturane. Klub je inicijalno u najam od Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, dobio Vinko Puslin, poznat javnosti iz benda Vinko i milicija. U nekom je trenutku klub prodao danas pritvorenom dvojcu.

Policija otišla

Njih su dvojica sami odrađivali sve - konobarili, čistili i, prema potrebi, bili izbacivači. Ova je njihova zadnja zadaća dovela do smrti profesora Čengića.

image
Ivan Gorski
Društvene mreže

- U klubu je došlo do provokacija, izbacili su ga van, a on je pozvao policiju. Policija je došla i otišla. Ne zna se zašto su svi ostali na mjestu događaja. Da je barem profesor otišao doma, ili da je policija intervenirala - kaže za Jutarnji odvjetnik prvoosumnjičenog Vujasinovića Zoran Vidović. Kaže da je klijent ispričao što se dogodilo.

image
Odvjetnik Zoran Vidović
Višnja Gotal

- Rekao je da su imali sukob nakon čega je pozvana policija, a poslije toga je došlo do fizičkog napada. On negira da su pokojnika tukli palicom ili bilo čime drugim, samo su bili udarci otvorenom šakom. Nitko nije imao namjeru tako teško ga ozlijediti, sukob je eskalirao. Bili su svjesni da se onesvijestio, ali ne i da je nastupila posljedica koja, nažalost, jest. Kako je bio i pod utjecajem alkohola, vjerovali su da će sam moći doma. Više o tome nisu vodili računa. Nitko nije niti pretpostavio da je umro. Moj se branjenik kaje, djelo je priznato u smislu nanošenja udaraca. Još nije utvrđeno od kojeg je i čijeg udarca umro. Krivnju svog branjenika ne mogu isključiti jer on jest zadao neke udarce oštećenome, ali nije bilo namjere ni svijesti da bi takvim udarcem moglo doći do takvih posljedica. Uriniranja o kojemu se govori nije bilo. Priča ide u neželjenom smjeru i pokušava ih se dodatno demonizirati. U lošem su mentalnom stanju, vrlo lošem, nakon što su čuli što se dogodilo jer oni nisu bili svjesni da su ubili čovjeka. Nažalost, ne mogu ispraviti ono čemu su nazočili i što je, u konačnici, bio početak takvog djela koje je uslijedilo. Obitelj je zabrinuta i u vrlo lošem stanju - ispričao nam je odvjetnik, kojega je angažirala Vujasinovićeva majka i prije nego što je došlo do privođenja.

Žena, koju svi poznaju kao vrlo dobronamjernu i ne znaju kako će sve ovo podnijeti, znala je da nema druge. Njezin je sin, priznao je, prvi udario Čengića i srušio ga na pod. Ostali su ga nastavili tući dok je ležao na tlu. Udarali su ga, sumnja se, palicama, lokotom s lanca, cipelarili ga. I ubili.

image
Dominik Žnidarić
Društvene mreže

Poruke prijateljici

Ubojstvo je gledalo desetak svjedoka. Netko je od njih pozvao hitnu pomoć i policiju. Profesor je s izljevom krvi u mozak živio u bolnici još 48 sati te preminuo.

Asja Gorski poslala je nekoliko SMS poruka, u kojima je detaljno prijateljici opisala što se dogodilo. Policija je u posjedu tih poruka.

image
Osmrtnica Nine Čengića
Višnja Gotal

Česte intervencije policije i malo kulture

Kulturana je registrirana kao udruga pa se kao takva i mogla javiti na oglas za najam koji je raspisala Zajednica sportskih udruga grada Varaždina. Problema je bilo stalno.

- Znam da je policija intervenirala zbog preglasne glazbe, na poziv susjeda, u više navrata. Žalili su nam se i roditelji djece koja u dvorani treniraju. Osobno nisam nikad bio unutra. Prije tri mjeseca smo im zbog duga za najam poslali upozorenje o raskidu ugovora, ali tada je najam plaćen – kaže predsjednik Zajednice Alen Runac, bivši hrvatski reprezentativac u hrvanju.

Zajednica je poduzela korake za raskid ugovora o najmu s Kulturanom.

- Mi sportaši nismo htjeli protiv Kulturane, da ne kažu kako ne želimo kulturu u svom prostoru, međutim, ovo je od daleko od bilo kakve kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 21:58