OSTAJE U ZATVORU

Odbijena moba za uvjetni otpust jednom od šestorice osuđenih za ubojstvo Pukanića

Luka Matanić (38) izdržava kaznu od 16 godina zatvora kao pomagač u ubojstvu novinara i suvlasnika Nacionala

Luka Matanić

 Davor Pongracic/CROPIX

Visoki kazneni sud usvojio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Sisku i preinačio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Sisku kojim je odobren uvjetni otpust Luki Mataniću (38) koji izdržava kaznu od 16 godina zatvora kao pomagač u ubojstvu novinara i suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegova suradnika u marketingu Nike Franjića u listopadu 2008. godine.

Matanić je tražio uvjetni otpust s izdržavanja kazne, što mu je u prvoj odluci rješenjem sisačkog Županijskog suda bilo i odobreno, ali je tužiteljstvo uložilo žalbu na tu odluku suda.

Visoki kazneni sud ocijenio je da je prvostupanjski sud propustio ispravno ocijeniti sve okolnosti propisane u članku 59. stavku 1. Kaznenog zakona, koje bi opravdale donošenje odluke kojom se zatvorenika uvjetno otpušta s izdržavanja kazne zatvora.

Tužiteljstvo je u žalbi ukazalo na njegov prijašnji život i raniju kaznenu osuđivanost te posebno teške okolnosti pod kojima su počinjena kaznena djela zbog kojih izdržava jedinstvenu kaznu u trajanju od 16 godina. Riječ je o djelima, podsjećaju dalje, iz članka 91. točka 4. u vezi s člankom 38. te članka 90. u vezi s člankom 38 kao i članka 333. st. 3. Kaznenog zakona.

- Luka Matanić je molbu za uvjetni otpust pripremao oko godinu dana. On ju je sam pisao. Tijekom izdržavanja kazne bio je uzoran zatvorenik. Što u pritvoru, što na izdržavanju kazne proveo je više od 11 godina i ispunio zakonske uvjete za puštanje na slobodu. Ali hoće li se to dogoditi, ostaje vidjeti - rekao nam je njegov branitelj Ismet Krupić kad je Luka Matanić tražio uvjetni otpust s izdržavanja kazne.

I Lukin bratić Robert, koji je teško ozlijeđen u zatvoru u Lepoglavi i u teškom je zdravstvenom stanju, tražio je uvjetni otpust, ali mu je ta molba odbijena uz obrazloženje da mu se odgovarajuća zdravstvena skrb može pružiti i u Lepoglavi gdje služi zatvorsku kaznu.

Luka Matanić i njegov bratić Robert su među šestoricom osuđenih za sudjelovanje u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića, koje se dogodilo 23. listopada 2008. godine ispred sjedišta izdavačke kuće u središtu Zagreba. Pokraj Pukanićeva automobila tad je bila podmetnuta eksplozivna naprava u skuteru koja je ubila njega i Franjića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 03:11