SLUČAJ GARAŽA

Odbačena Glavaševa prijava protiv Fehira: ‘Ako treba, idem do tužitelja u Bruxellesu‘

Krunoslav Fehir sada je podnio kaznenu prijavu protiv Glavaša za lažno prijavljivanje kaznenog djela
Branimir Glavaš
 Damjan Tadić/Cropix

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu koju je za teško ubojstvo i ratni zločin na štetu Čedomira Vučkovića protiv Krunoslava Fehira podnio Branimir Glavaš.


Podsjetimo, riječ je o tzv. slučaju garaža za koji je Glavaš već bio pravomoćno osuđen za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i 1992., ali je odlukom Ustavnog suda ta presuda poništena, a predmet vraćen na prvostupanjsko suđenje pred Županijskim sudom u Zagrebu, koje još traje.

Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva s obzirom na to da je u dobi od 16 godina 31. 8. 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.


Vještačenje

U jednom trenutku, tijekom večeri, Vučković je provalio vrata garaže i istrčao van, a Fehir, koji je tada bio sam na straži, u njega je ispalio više hitaca. Glavaša je Fehir, pak, na suđenju okarakterizirao kao zapovjednika postrojbe kojoj je pripadao i kao čovjeka koji je prvi došao na mjesto događaja.

Na ponovljenom suđenju Fehir više nema status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štoviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubojstvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka dr. Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir.


Vještak pritom ne isključuje mogućnost da je smrt nastupila i od trovanja akumulatorskom kiselinom, ali tvrdi da je Vučković zbog ustrijelinih rana izgubio veću količinu krvi. ŽDO u Zagrebu je ipak 23. 6.2020. donio rješenje kojim se odbacuje Glavaševa kaznena prijava, što je Fehira i njegova odvjetnika Dinka Matijaševića ponukalo da sada protiv Glavaša podnesu kaznenu prijavu za lažno prijavljivanje kaznenog djela.


Obrazloženje

No, Glavaš i njegovi odvjetnici nisu se pomirili s odbačajem kaznene prijave, pa je putem svojih odvjetnika Dražena Matijevića i Filipa Glavaša od nove glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek zatražio reviziju odluke ŽDO-a u Zagrebu, što se prvenstveno odnosi na njezino obrazloženje. U njemu, naime, stoji da je kaznena prijava protiv Fehira odbačena “jer prijavljeno kazneno djelo teškog ubojstva odnosno ratnog zločina na štetu Čedomira Vučkovića nije djelo koje se progoni po službenoj dužnosti”.

Matijević pritom ističe da osumnjičenik ili optuženik za ratni zločin ne može dobiti oprost. Glavašev sin i odvjetnik Filip u svom dopisu Hrvoj Šipek navodi da se “postavlja pitanje, ukoliko ovo djelo ne predstavlja kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, temeljem čega je ranije pokrenut kazneni postupak protiv Fehira i temeljem čega je dobio status krunskog svjedoka”.

Glavaš najavljuje: Ako treba, idem do tužitelja u Bruxellesu

Glavaš je poručio da će pričekati do kraja kolovoza.

- Sačekat ću da nova glavna državna odvjetnica do kraja kolovoza preuzme sve “konce” u DORH-u i sankcionira svu tu “razbojničku družinu” iz DORH-a koja godinama pod zaštitom države zloupotrebljava pozicije, krši zakon i Ustav RH a da im nitko ništa ne može.

Ako to ne učini i ne postupi kako joj zakon nalaže, upoznat ću sa svim tim što DORH godinama nezakonito čini kompletnu hrvatsku i političku javnost, ali i institucije EU na čelu s Europskom komisijom i Europskim parlamentom, kao i Ured europskog javnog tužitelja u Bruxellesu - rekao je Glavaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:49