PRED ISTRAŽNIM SUCEM

Objavljen iskaz uhićenih Hrvata, Albanac tvrdi da mu ‘nož služi za posao‘: Branitelj 90-ak Boysa poslao uznemirujući apel

Danas je ispred sudskog istražitelja stiglo još 40 hrvatskih navijača policijskim autobusom

Izvođnje grupe uhićenih navijača iz zgrade Suda

 Ronald Gorsic/Cropix

Oko 10 sati u subotu u atenskoj je Gradskoj sudnici Evelpidon počinje drugi krug uzimanja iskaza hrvatskih navijača za krvave incidente u New Philadelphiji i ubojstvo Michalisa Katsourisa.

Uz jake policijske snage i osiguranje, kao i jučer, danas je ispred sudskog istražitelja stiglo još 40 hrvatskih navijača policijskim autobusom, a navijači se moraju izjasniti na optužbe stavljene pred njih.

Podsjetimo, jučer je pritvor produljen za svih 30 ispitanih navijača. Riječ je o 28 Hrvata, jednom Grku i jednom Albancu. Većina se izjasnila da nije kriva za nerede i ubojstvo Grka, a ukratko su rekli da "su se zatekli u krivo vrijeme na krivom mjestu".

Sudski istražitelj nije povjerovao u tu verziju priče te je svima odredio nastavak pritvora. Razljutilo je to Vasilisa Noulezasa, grčkog odvjetnika koji brani trojicu hrvatskih navijača. Rekao je da je "sudski istražitelj pristran, osvetoljubiv i izmanipuliran grčkim medijima" koji tvrde da su svi Hrvati kriminalci. Izrazio je zabrinutost mogu li BBB-ovci u Ateni imati pošteno suđenje.

Najavljuje se osim toga i ponovni dolazak navijača AEK-a ispred sudnice koji su se tu okupili i jučer, njih 150 vrijeđalo je privedene Boyse govoreći im da su “neonacisti”, a zbio se i incident u kojem je jedan navijač bacio bočicu vode na novinare.

Athanasios Kaimenakis, odvjetnik 90-ak hrvatskih državljana, obratio se danas novinarima ispred Gradske sudnice u Ateni gdje svoje iskaze danas daje 40 Dinamovih navijača.

Kaimenakis, koji dosad nije istupao za medije, prvi put je postavio pitanje o sigurnosti Dinamovih navijača u zatvoru. Poznato je, u zatvorima ima dosta navijača AEK-a, ali i Olympiacosa, s kojima su BBB-i imali također krvavi obračun u Ateni 2015. godine.

- Prije samog suđenja, važna je sigurnost BBB-a u grčkim zatvorima. Grčke vlasti mogle su razbiti navijače na puno manjih grupa te ih rasporediti po raznim zatvorima. Tamo pak postoji opasnost od odmazde zatvorenika drugih huliganskim grupa, rekao je odvjetnik.

Iako su navijači trenutno na sigurnom u Glavnoj policijskoj postaji Attika, gdje su, kako se moglo čuti, zbijeni u tijesnim prostorijama, spavaju na podovima, još uvijek nisu prebačeni u neki od grčkih zatvora što će uskoro, nakon nedjelje, kada svi daju iskaze, postati mogućnost. Zasad nije poznato ni o kojim zatvorima može biti riječ.

Procurili iskazi navijača

Odvjetnik je rekao i da se neće žaliti na odluku suca o zadržavanju navijača u pritvoru er je grčka javnost potresena ubojstvom i izgredima u ponedjeljak.

Grčki portal EPT News objavio je dio iskaza privedenih navijača koji tvrde da su gledali trening svoje momčadi na stadionu AEK-a ‘OPAP Arena‘.

Danas počinje i uzimanje uzoraka za DNK analizu koja bi trebala dati nove odgovore na pitanja o kobnim događajima u kojima je Grk izgubio život. EPT News prenosi iskaze jednog Grka, Albanca te dvojice Hrvata.

Grčki vlasnik kafića pred istražiteljima je ispričao kako se na mjestu događaja našao slučajno. Policiji je poznat od 2018. kada je optužen za zločinačko udruživanje, pljačke, prepade i krađe.

- Kada sam stigao na mjesto događaja, vidio sam i čuo kako se pucaju petarde, pale baklje. Začuo sam vriske i psovke, odlučio sam pobjeći iz straha za vlastiti život. Krenuo sam prema stanici Perissos, krećući se ulicom Papanastasiou. Naprosto sam se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme, rekao je 27-godišnji grčki optuženik.

Po zanimanju električar, 22-godišnji Albanac tvrdio je da mu nož koji je je kod njega pronađen, služi za obavljanje posla.

- Dogovorio sam sastanak sa svojom djevojkom na stanici „Perissos“ kako bi nastavio za Pirej, s ciljem da stignem do Galacija. Dok sam čekao ispred postaje, čuo sam povike, eksplozije i vidio baklje te sam otišao vidjeti što se događa. Nisam sudjelovao u napadima. Preklopni nož koji sam nosio služi mi za posao, rekao je.

image

Vasilis Noulezas

Ronald Gorsic/Cropix

Svi uhićeni Hrvati su pak ispričali da su u Novoj Philadelphiji gledali trening te su se htjeli fotografirati za uspomenu.

- Otišli smo na stadion OPAP ARENA gledati trening naše momčadi Dinamo Zagreb, dan prije utakmice s AEK-om. Iznenada smo se našli u kaosu. Nasilni incidenti su trajali najmanje pola sata. Nisam bio na dovoljnoj udaljenosti da bih mogao vidjeti tko je doista nožem ozlijedio nesretnog Michalisa Katsourisa. To je gnjusan čin, duboko žalim što se to dogodilo, rekao je jedan od uhićenih Hrvata.

Odvjetnik optuženih Hrvata Vasilis Noulezas rekao je da oni nemaju nikakve veze sa zločinom i da ne poznaju nikoga od uhićenih, što on planira dokazati u glavnom postupku ispitivanja.

Drugi Hrvat je ispričao da je 8. kolovoza u ranim jutarnjim satima, jutro nakon tragedije, otišao na stanici Irini potražiti svoj automobil te je ušao u policijsku postaju.

- U 6.30 dobrovoljno je došao jedan Hrvat koji nam je rekao da je dan ranije doputovao s prijateljima iz Zagreba. Ispričao nam je da je bio na mjestu gdje su se događali krvavi sukobi, ali da se uspio otrgnuti i pobjeći, poručio je. Zbog toga se cijelu noć skrivao i lutao okolo. Potom je došao po automobil jer se sjetio gdje je noć ranije parkirao, rekao je policajac u svom iskazu.

Za ubojstvo 29-godišnjeg navijača AEK-a Michalisa Katsourisa još uvijek je optužena nepoznata osoba. No, grčki mediji su objavili da je istragom krug osumnjičenih sveden na pet osoba: trojicu grčkih državljana, jednog Hrvata i jednog Albanca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:18