IZBJEGNUTA TRAGEDIJA

Obiteljski nasilnik kažnjen s 4.000 kuna: ‘Poludio je zbog kave, uzeo nož u ruku, nasrnuo na mene...‘

Dobio je izljeve bijesa ljuteći se što nisam skuhala kavu, sa stola je prevrnuo svo posuđe koje ja palo na pod, rekla je žena na sudu
 Ilustracija/Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia

Općinski sud u Ogulinu nepravomoćno je proglasio krivim i zbog obiteljskog nasilja kaznio 32-godišnjeg M.J. iz Plaškog iznosom od 4000 kuna. Od ranije je poznat po istim prekršajima.

Tijekom sudskog postupka utvrđeno je da je okrivljenik 25. ožujka prošle godine počinio nasilje prema svojoj nevjenčanoj supruzi, što je kod nje prouzročilo povredu dostojanstva i uznemirenost. Na nju je galamio vrijeđajući je pogrdnim riječima: "Je**m ti mrtvu mater i oca", a zatim je prema njoj "počinio i tjelesno nasilje uz primjenu fizičke sile, uslijed koje je nastupila tjelesna ozljeda, na način da ju je odgurnuo nekoliko puta kad je pokušala izaći van iz kuće".

Žena je u strahu poslala poruku svojoj liječnici da pozove policiju, nakon čega je stigla ophodnja, a muškarac je uhićen i noć je proveo u policijskim prostorijama. Zato će mu novčanu kaznu umanjiti za 600 kuna, a ako je plati u roku, umanjit će mu je za još jednu trećinu od ukupnog iznosa. Par se od tad razišao, a muškarac više ne stanuje na njezinoj adresi.

Sud mu je također odredio zaštitnu mjeru zabrane približavanja, uznemiravanja i uhođenja izvanbračne supruge na udaljenosti ne manjoj od tri metra u kući u Plaškom, kao i na bilo kojem otvorenom prostoru na udaljenosti ne manjoj od 10 metara "te mu se zabranjuje uznemiravanje verbalnim obraćanjem i provokacijama, nazivanje na mobitel ili telefon, slanje poruka na mobitel ili putem društvenih mreža, a ukoliko se slučajno nađe na udaljenosti manjoj od utvrđene ovom zaštitnom mjerom, odmah mora otići na udaljenost koja je utvrđena ovom zaštitnom mjerom".

Ova zaštitna mjera izriče se na vrijeme od tri mjeseca, računajući od pravomoćnosti presude, a izvršenje će nadzirati PP Ogulin.

Na glavnu raspravu okrivljenik nije došao, pa je o sankcijama izviješten putem oglasne ploče suda. Žrtva je u svojem iskazu ispričala na sudu svoje traumatično iskustvo.

- Došao mi je u kuću susjed i tražio da skuham kavu, ali ja sam to odbila, jer je bilo vrijeme ručka te je on otišao. Moj izvanbračni suprug tad je dobio izljeve bijesa ljuteći se što nisam skuhala kavu, sa stola je prevrnuo sve posuđe koje ja palo na pod, uzeo je u ruke nož i zabio ga u stol, onda je zamahnuo nožem prema meni, ali nije me ozlijedio, već je sebe porezao po lijevoj ruci. Pokušavala sam pobjeći iz kuće, ali nije mi dao - govori ona.

- Prilikom izbora vrste i mjere prekršajne sankcije okrivljenom, sud se odlučio za novčanu kaznu, a prilikom određivanja visine novčane kazne sud ne nalazi olakotnih okolnosti, a kao otegotnu okolnost raniju prekršajnu kažnjavanost za isti prekršaje te mu je izrekao novčanu kaznu iznad propisanog minimuma u iznosu od 4000 kuna - obrazložio je presudu ogulinski sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:58