BIVŠI BANKAR

OBITELJ PODIGLA KREDIT DA IZ PRITVORA IZVUČE VRLIČKOG PLJAČKAŠA Srđan se zatvorio u kuću, telefon mu je blokiran, a ne vide ga niti u mjestu

Bivši bankar navodno se zatvorio u kuću, telefon mu je blokiran, nema ga u kafićima jer su zatvoreni, a ne vide ga niti u mjestu
Srđan Djaković

Obitelj je digla kredit i uplatila 200.000 kuna pa je nakon tog iznosa jamčevine Srđan Djaković (59), bivši šef vrličke poslovnice, izišao u ponedjeljak iz splitskog zatvora na Bilicama, u kojem je bio od 19. studenoga prošle godine.

- Ako ste me zbog toga zvali, nemam ništa za reći, doviđenja - kratko nam je odgovorio Djakovićev sin Petar kad smo ga dobili na mobitel.

Kućni telefon mu je blokiran, nema ga u kafićima jer su zatvoreni, a ne vide ga ni u mjestu.

- A gdje će bit’, zatvorio se u kuću, nigdje ne izlazi - kaže nam jedan naš vrlički sugovornik koji godinama zna Djakovića, pa ocjenjuje da sigurno neće bježati, nego će čekati početak suđenja koje mu zasad nije određeno. Da je tome tako potvrdio nam je i Djakovićev branitelj, splitski odvjetnik Joško Čeh.

Dobili su otkaz

- Moj branjenik je priznao kazneno djelo, mi smo bili čak i spremni na nagodbu s tužiteljstvom, ali ono nije pristalo na našu ponudu i ići ćemo u postupak. Prilikom uplate jamčevine moj branjenik je potpisao da će se odazivati na svaki poziv suda i da se neće kriti - rekao nam je odvjetnik Čeh.

- Sreo sam ga u utorak, rekao mi je da se nije seksao šest mjeseci i da će se sad narednih šest mjeseci samo seksat’ i da nigdje neće izlazit’- rekao nam je jedan od njegovih prijatelja.

- To je tema koja je iza mene i nastojim je zaboraviti - rekla nam je Anita J., Djakovićeva kolegica iz poslovnice, koja je u međuvremenu, kao i Djaković te šef sinjske poslovnice koji je po “zapovjednoj odgovornosti” trebao kontrolirati Djakovića, dobila otkaz.

Ušteđevina

Nakon nestanka više od 11 milijuna kuna iz sefa poslovnice OTP banke, ali i bijega voditelja poslovnice s novcem u studenome prošle godine i odlaska u BiH u pratnji rođaka i bivšeg pripadnika tzv. “kažnjeničke bojne”, mnogo se nagađalo o motivima Djakovićeva “pražnjenja sefa”.

Na kraju se pokazalo da je godinama uzimao novac nekim klijentima, nekima je ušteđevinu uoči bijega i vratio u iznosu od 200.000 eura i 100.000 franaka, a dio novca koji je pohranio u kući vratili su članovi njegovi obitelji.

Bogati ujaci

Međutim, vrlički Robin Hood, odnosno Ronnie Biggs, kako su prozvali Djakovića, morat će OTP banci vratiti više od 10 milijuna kuna, koliko će banka od njega potraživati. Iz izvora bliskih banci doznali smo da ne vjeruju da će ih ikad obeštetiti za navedeni iznos, pa im tim više iznos od 200.000 kuna jamčevine djeluje smiješno u odnosu na štetu koju su pretrpjeli. Vrlička poslovnica OTP banke u međuvremenu je zatvorena.

Kolika će biti kazna zatvora i kako će nadoknaditi štetu OTP banci, to su sada glavne brige bivšeg vrličkog bankara, ekonomskog tehničara koji je od osobe s kojom je svatko htio biti u društvu postao optuženik o kojem nitko ne želi pričati i koji je u izvjesnoj “samoizolaciji” u kući u Sinju.

Mnogi su vjerovali da je preko BiH pobjegao u Srbiju kod svojih imućnih ujaka, kao i to da su oni bili ti koji su mu uplatili jamčevinu. Međutim, ni bogati ujaci ni njegovi prijatelji, kako smo doznali, nisu dali ni kune za jamčevinu, već je iznos prikupljen obiteljskim zaduživanjem u banci.

Nakon što je 19. studenoga prošle godine ušetao u splitsku policiju, Djaković je priznao da su mu milijuni koje je 8. studenoga prenio preko granice poslužili da vrati dugove. Kome i gdje, nije rekao. Kad se predao, Vrličani su bili uvjereni da je to učinio jer mu je u zatvoru sigurnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:39