I DALJE ČEKAJU PRAVDU

Obitelj djevojke (24) koja je poginula: ‘Sova je šetao u papučama dok je policija radila očevid!‘

Mario Sova ipak je optužen za stravičnu prometnu nesreću u kojoj je stradala 24-godišnjakinja
Antonela Obad, prizor nesreće, Mario Sova
 Privatni Album, Zadaraski.hr, Boris Kovačev/Cropix

Bliži se četvrta godišnjica smrti Antonele Obad (24) iz Čapljine koja je 2017. izgubila život u stravičnom sudaru u Jasenicama na cesti 54 na potezu od Maslenice prema Zatonu Obrovačkom, a njezina obitelj još uvijek čeka pravdu i istinu. Naime, zadarska policija je inicijalno izvijestila da je Antonelinu Škodu Feliciju BiH oznaka, dok je započela skretati u lijevo, pretjecao Mario Sova (53), stari policijski znanac.

Zadarsko, pak, tužiteljstvo je nakon niza dokaznih radnji i vještačenja odustalo od kaznenog progona, pa su Antonelini roditelji uzeli stvar u svoje ruke i nastavili pravosudnu bitku. U njihovo ime optužnicu je na zadarski Općinski sud poslao odvjetnik Ive Brkić gdje je ista, lanjskog proljeća i potvrđena pa bi Sovi uskoro trebalo početi suđenje zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnim ishodom iz nehaja.

Prema optužnici, Sova je 1. kolovoza 2017. godine oko 13.45 sati na 6. kilometru D-54, vozeći VW Passat 89 km/h, iz smjera Obrovca prema Maslenici gdje je ograničenje brzine 80 km/h, suprotno čl.70 st. I čl. 51. st 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, svjesno pretjecao-obilazio kolonu vozila. Učinio je to lakomisleno, navodi se dalje u optužnici, smatrajući da neće ugroziti druge sudionike u prometu, nakon što je uočio da se ispred njega njegovim kolničkim trakom sporo kreće ili stoji kolona vozila na čijem je čelu bila Antonela u Škodi i koja je lijevim žmigavcem obznanila namjeru skretanja ulijevo na makadamski put. Sova, sudeći prema optužnici, nije mogao zbog kolone vidjeti upaljeni pokazivač smjera, ali je bez smanjivanja brzine od 89 km/h, započeo pretjecati kolonu neposredno nakon što je Antonela započela sa skretanjem pa je došlo do sudara.

On je prednjim desnim dijelom udario u lijevi dio Škode koja je od siline udara odbačena izvan kolnika te se prevrnula i zaustavila na makadamskom putu. Uslijed višestrukih stravičnih ozljeda, Antonelino srce prestalo je kucati u zadarskoj bolnici.

- Vozio sam se navedenom cestom i ugledao ispred sebe kolonu od desetak vozila kako stoje. Odnosno, kolona nije stajala već se polagano kretala i bila su neka tri, četiri vozila ispred. Na udaljenosti od oko 150 metara sam vidio da je jedno vozilo krenulo pretjecanje pa sam bez zaustavljanja pogledao u lijevi retrovizor te se uvjerio da nitko ne pretiče i započeo pretjecati kolonu krećući se oko 150 metara iza vozila koje je već bilo u preticajnoj traci – ispričao je Sova pred policijskim istražiteljem i tako, navodi se u optužnici, priznao kršenje čl. 70. st.1. toč.1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

image
Mario Sova na sudu
Davor Pongracic/Cropix

Iz nalaza i mišljenja, pak, vještaka Slobodana Erslana proizlazi da je Sova prekoračio dozvoljenu brzinu i da je u trenutku sudara sa Škodom vozio 89 km/h čime se ogriješio o čl.50.st.1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama. A u dopuni vještačkog nalaza Erslan još navodi da "proizlazi da je osumnjičeni vozač neposredno prije sudarnog kontakta vršio radnju pretjecanja kolone vozila a prema Zakonu vozač ne smije pretjecati ni obilaziti kolonu vozila". Pritom se vještak osvrnuo i na Antonelin potez skretanja u lijevo navodeći kako na kobnom mjestu postoji isprekidana bijela linija koja podrazumijeva da je skretanje dopušteno.

U vrijeme odbačaja kaznene prijave zadarskog tužiteljstva koje se tijekom istrage fokusiralo tko je prvi započeo radnju pretjecanja odnosno skretanja, odvjetnik Ive Brkić nije zastupao obitelj pokojne djevojke. No s njegovim ulaskom u predmet loptica se zakotrljala.

image
Mario Sova na sudu
Boris Kovacev/Cropix

- Kad sam krenuo u ovaj postupak kao punomoćnik oštećenika kao tužitelja, bilo je bitno ukazati na odlučne činjenice točnije da je Mario Sova prekršio dvije blanketne odredbe: pretjecanje kolone vozila koja stoji i prekoračenje brzine kretanja. Pravni pristup ovom predmetu u startu je bio pogrešan i za to smo dobili potvrdu kada je prošle godine Općinski sud u Zadru potvrdio optužnicu koju sam u ime obitelji Obad podignuo jer postoji osnovana sumnja. U sudskom postupku će se iskristalizirati činjenice i donijeti presuda – kaže za Jutarnji list Ive Brkić, odvjetnik obitelji preminule djevojke. Nakon toga je zadarskom Općinskom državnom odvjetništvu uputio dopis tražeći da uključe u kazneni progon, no odgovor još čeka.

Antonelina obitelj svjesna je sporosti pravosuđa i da će do konačnog pravorijeka proći još dosta vremena.

- Čekamo početak suđenja, a do faze optuženja smo došli nakon niza vještačenja i uloženih žalbi na odbačaj kaznene prijave i prijedloga za provođenjem istrage. Nove istražne radnje koje su uslijedile ukazale su da je Sova ipak pretjecao kolonu, no nije utvrđeno je li on prvi započeo pretjecanje ili Antonela skretanje u lijevo. Sam policijski očevid osim očigledno netočno uzetih izjava obiluje greškama jer neki tragovi na licu mjesta uopće nisu ucrtani ni opisani, a niti je skica nesreće napravljena precizno u mjerilima, no ista je korištena kao podloga za vještačenje na osnovu kojih je kaznena prijava odbačena – kaže nam Antonelin otac Andrija.

image
Antonela Obad

Potom ukazuje i na podatak da nakon nesreće Sovi nije vađena krvi ni urin, te da u zapisniku o očevidu stoji, između ostaloga, i da "nitko od sudionika nesreće nije nazočio očevidu, iako se na policijskim fotografijama vidi kako Sova šeta u papučama dok policija radi očevid".

- Od samog početka smo upozoravali državno odvjetništvo na propuste i netočnosti, ali bezuspješno. Nitko nije zagrebao ispod površine predmeta već su svi činili da predmet stave 'ad acta'. Je li to sve bila slučajna traljavost ili namjera? Ne znam. Ali baca sumnju na cijeli postupak. Ustrajat ćemo u borbi za istinu dokle god bude potrebno. Antonela to zaslužuje – zaključuje Andrija Obad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:37