DIREKTOR BESKUĆNIK

NOVI DETALJI O POMAGAČU PUKANIĆEVIH UBOJICA 'Nisam ja uzeo tri milijuna, sve je odnio Mafalani'

Pripremali su se podići kredit od dva milijuna eura u Hypo banci u Klagenfurtu, međutim dokumentacija nije štimala
Zagreb, 031110.Zupanijski sud.Nakon devet mjeseci sudjenja na zagrebackom Zupanijskom sudu objavljena je presuda sestorici optuzenih za ubojstvo Ive Pukanica i Nike Franjica.Sudsko vijece pod predsjedanjem sutkinje Ivane Krsul uz pojacane mjere osiguranja i velik interes medija izreklo je sestorici optuzenih ukupno 150 godina zatvora.Na slici: Amir Mafalani.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Ja sam samo figurirao kao direktor, a sav novac morao sam davati Amiru Mafalaniju i drugima. U svibnju 2007., nakon što sam iz Kule Atlagić pokraj Benkovca, gdje sam živio kao beskućnik, došao u Zagreb, najprije me Marijo Kičić odveo kod javnog bilježnika gdje sam potpisao dokumentaciju o preuzimanju tvrtke Efekta trgovina. Nakon toga me Mafalani odveo na Trgovački sud gdje su me upisali u registar, a zatim me vozio po bankama gdje smo otvarali žiroračun tvrtke. Rekli su mi da ću dobiti 100.000 kuna, ali Mafalani mi je umjesto toga plaćao stan u Zagrebu. Za hranu sam se snalazio sam jer sam imao bankovnu karticu.

Fiktivni direktor

To je obrana koju je istražiteljima iznio Jasmin Marčetić (31) iz Benkovca nakon što je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo protiv njega otvorilo istragu jer je kao direktor male nepoznate tvrtke Efekta trgovina s računa tvrtke od ožujka 2007. do travnja 2008. dignuo ukupno 3,23 milijuna kuna. Marčetić, siroče koje je živjelo u Caritasovu domu pokraj Benkovca, tvrdi da je bio žrtva skupine prevaranata, među kojima je naveo i Mafalanija koji sada služi 16-godišnju zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića. Navodi i Marija Kičića kojemu se na zagrebačkom Županijskom sudu sudi zbog niza prevara navodno počinjenih s bivšim optuženikom iz tzv. zločinačke organizacije Radovanom Štetićem te sinom načelnika zagrebačke policije Sašom Burušićem. Nedavno je zagrebački Županijski sud potvrdio optužnicu protiv Marčetića kojemu se na teret, osim spomenutih 3,23 milijuna kuna, stavlja i 667.880 kuna neplaćenih poreza. Marčetić je tužiteljima ispričao kako je postojao plan da na ime svoje tvrtke podigne kredit od dva milijuna eura u Hypo banci. “U ljeto 2007. sam preko Mafalanija i Matka Darka upoznao Romea Žuglića te je bio dogovor da bi Žuglić bio jamac Efekta trgovini za podizanje kredita u Hypo banci u Klagenfurtu. Zbog realizacije tog kredita tri puta smo putovali u Klagenfurt, ali do realizacije nikad nije došlo, a ja ne znam zašto. Žuglić mi je samo jednom spomenuo da kredit nije bio odobren jer je postojao problem s dokumentacijom tvrtke.”

Propao kredit

Kičić, koji je tijekom istrage ispitan kao svjedok, ustvrdio je, pak, da je upoznao Marčetića, ali nikada nije sudjelovao u njegovu “imenovanju za direktora”. “Marčetić je rekao da namjerava podići kredit kako bi kupio jednu kuću kod Trogira te da mu treba jamac. Rekao mi je da je jamstvo zatražio od Romea Žuglića koji je to prihvatio te smo nekoliko puta zbog toga išli u Austriju gdje sam ja služio kao prevoditelj jer znam njemački, no kredit nisu dobili”, ispričao je Kičić. Žuglić je rekao da je on bio direktor tvrtke T.L.G. Transport te je njegova tvrtka doista htjela biti jamac Marčetićevoj, ali je kasnije doznao da ga je Marčetić htio prevariti jer je i inače uzimao robu bez plaćanja.

Neće svjedočiti

Za Mafalanija je, pak, Državno odvjetništvo utvrdilo operativnim izvidima da nema saznanja o poslovanju Marčetića i Efekta trgovine.

Državno odvjetništvo u optužnici također traži da se Marčetiću uzme nepripadajuća imovinska korist od gotovo četiri milijuna kuna, no hoće li to uspjeti, vrlo je upitno jer je izvjesno da Marčetić nema apsolutno nikakve imovine.

U prilog tome govori i činjenica da je nakon mjesta direktora u Efekta trgovini Marčetić otišao u raditi u tvrtku MTR kao suvozač kamiona, odnosno pomoćni radnik.

MODUS OPERANDI NIJE NOVOST Mafalani osuđivan zbog sličnih prevara

Premda je javnosti postao poznat tijekom sudskog postupka zbog ubojstva vlasnika Nacionala Ive Pukanića te Nike Franjića krajem 2008., Mafalani je već prije bio istraživan i procesuiran upravo zbog prevara s raznim trgovačkim društvima. Tijekom suđenja za ubojstvo Pukanića i Franjića, na kojemu je Mafalani zbog pomaganja u pripremanju atentata osuđen na 16 godina zatvora, kao jedan od svjedoka je ispitan i Danijel Bjelkanović. On je jedan od “direktora” kojeg je Mafalani postavio da figurira u jednoj tvrtki da bi zatim, prema riječima Bjelkanovića, na tu tvrtku Mafalani naručivao raznu robu koju ne bi plaćao. Bjelkanoviću, koji je živio u Banja Luci i ima završenu osnovnu školu, Mafalani je predložio da dođe u Zagreb i bude direktor u jednoj tvrtki, a ovaj je to, ništa ne sluteći, prihvatio. Osim s Bjelkanovićem, Mafalani diljem Hrvatske ima još postupaka upravo zbog prevare s lažnim tvrtkama i direktorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 06:07