POSODAVAC IZ PAKLA

NOVI DETALJI O MUČNOM SLUČAJU ROPSTVA U DALMACIJI: Vlasnica 'Vlajlanda' već je bila na sudu zbog iskorištavanja radnika

 
Ilustracija
 Mario Pušić / CROPIX

Splitska policija podnijela je kaznenu prijavu za trgovinu ljudima protiv 39-godišnje Ane K., direktorice tvrtke “Vlajland” j.d.o.o. iz Kaštel Gomilice, i njezina supruga, 57-godišnjeg državljanina Slovenije Dušana K., za kojim su raspisali potragu.

– Sumnjiče se za teško iskorištavanje rada te da su zastrašivanjem i prijetnjama doveli u ropski odnos dvoje zaposlenika. Naime, 39-godišnjakinja je kao vlasnica poduzeća, zajedno s 57-godišnjakom, lažno prikazala uvjete rada i zaposlila 25-godišnjeg mladića na radno mjesto brodskog kuhara, i 24-godišnju djevojku kao brodsku konobaricu.

Oboje oštećenih su radili više od 117 sati tjedno, bez stanke za odmor, i nisu im osigurali ljudske uvjete stanovanja i prehranu, te su ih iskorištavali, protivno prethodnom dogovoru i pristanku, za rad na njihovu gradilištu – izvijestila je policija, javlja Slobodna Dalmacija.

Bujica prijetnji

Navode i da je 57-godišnjak nad konobaricom i kuharom uspostavio potpunu kontrolu, zastrašivao ih upućivanjem prijetnji, što je kod njih izazvalo osjećaj straha za vlastiti život i bespomoćnost. Za kazneno djelo trgovanja ljudima po zakonu je predviđena kazna od jedne do deset godina zatvora.

Zanimljivo je, o čemu je Slobodna Dalmacija pisala početkom godine, da su Ana K. i njezina tvrtka na Prekršajnom sudu, Stalnoj službi Trogir, krajem studenoga prošle godine kažnjeni nepravomoćnom novčanom kaznom od ukupno 212 tisuća kuna zbog pet prekršaja Zakona o radu na štetu baš ovo dvoje zaposlenika. U veljači ove godine je, doznajemo, podnesena žalba i slučaj se nalazi na Visokom prekršajom sudu.

Tada je tvrtka kažnjena s 189 tisuća kuna, a direktorica s ukupno 23 tisuće kuna, i to zato što su, od 10. srpnja 2017. godine do 21. srpnja 2017. godine u Kaštel Gomilici, na njihovu brodu “Easy days”, na vezu kod utvrde Kaštilac u Kaštel Gomilici, na prekovremenom radu, duljem od pedeset sati tjedno, držali brodskog kuhara i konobaricu. Nisu im tada omogućili zakonom propisano korištenje dnevnog i tjednog odmora.

Ana K. je tada, pred sudom, tvrdila da se radi o lažnim izjavama dvoje radnika te da su njih dvoje za tvrtku radili od 10. srpnja 2017. godine, kao i da su zaposleni na temelju ugovora o radu na neodređeno vrijeme. Istaknula je da su oboje bili loši radnici, a kad im je to prigovorila, da su odlučili napustiti radno mjesto, prijeteći da će ih prijaviti i uništiti.

– U početku te prijetnje nisam smatrala ozbiljnima, ali kada su počele stizati i ozbiljnije prijetnje, prijavila sam ih nadležnom policijskom tijelu. U pitanju je osveta i pokušaj da nam se nanese šteta – kazala je tada Ana K.

Rad bez ugovora

No, sud je utvrdio da je kaznena prijava PP-u Kaštela zaista podnesena, no tek 8. travnja 2018. godine, odnosno nakon što je započeo inspekcijski nadzor po prijavi bivših radnika te da je u njoj paušalno navedena krađa opreme broda i oštećenja na njemu.

Brodski kuhar posvjedočio je da je za njih radio poslove kuhara, a da je po nalogu Dušana K., supruga direktorice, morao obavljati i poslove čišćenja greda, ostale građe i zemljišta na kojem je trebao graditi kuću.

– Prije početka rada nisam sklopio ugovor o radu u pisanom obliku, niti mi je poslodavac izdao pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu. Nije me prijavio na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje u zakonskom roku. Radio sam i nedjeljom i blagdanom, a nisam za to dobio veću plaću – posvjedočio je kuhar.

Njegova je kolegica u prekršajnom postupku kazala da je radila poslove “čistačice broda, farbanja, lakiranja, kuhanja, sve što je trebalo obavljati, obavljala sam”.

– Radila sam sve što je potrebno, od šest ujutro do jedan sat u noći. Na početku mi je na ruke isplaćeno tisuću kuna, a nakon toga ništa. Kad sam prestala raditi, pokušavala sam kontaktirati s direktoricom jer sam mislila da će mi platiti dug – kazala je djevojka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:57