OTKRIĆA ISTRAŽITELJA

Novi detalji o Mamićevim sucima: Našli veliki novac na računima i tajni stan ‘prijateljice Nataše‘

Nesrazmjer imovine nije utvrđen kod trećeg uhićenog suca, Darka Krušlina
Uhićenja sudaca Krušlina, Vekića i Kvesića
 Vlado Kos I Ivan Perić/Cropix

Istražitelji Ministarstva financija utvrdili su nesrazmjer imovine kod osječkih sudaca Zvonka Vekića i Ante Kvesića, koji su uhićeni nakon što ih je Zdravko Mamić optužio za korupciju. Na njihovim su računima utvrđeni sumnjivi iznosi veći od milijun i pol kuna, piše Telegram i dodaje da su iz toga istražitelji zaključili da oni zaista jesu uzimali novac od Mamića. Kod suca Kvesića se radi o oko 160 tisuća kuna, a pronađeno mu je još 13 tisuća eura neidentificiranih uplata.

Nesrazmjer imovine nije utvrđen kod trećeg uhićenog suca, Darka Krušlina.

Suca Zvonka Vekića jučer su uhitili u stanu prijateljice Nataše, a financijski su istražitelji provjeravali i njezinu imovinu. Telegram piše da je i kod nje utvrđen nesrazmjer imovine veći od pola milijuna kuna, a taj je novac ostvaren između 2017. i 2020. godine. Smatra se da je stan u Osijeku koji glasi na nju zapravo prikriveno vlasništvo suca Vekića.

Sve o 'misterioznoj Nataši' možete pročitati OVDJE

Podsjetimo, Uskok i policija u srijedu su potvrdili uhićenja trojice osječkih sudaca koje je bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić prozvao za korupciju. Uz suce Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, uhićen je i osječki poduzetnik Drago Tadić.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda danas je odbio prijedlog USKOK-a da se Zdravku i Zoranu Mamiću odredi istražni zatvor. Poduzetniku Dragi Tadiću te drugoj dvojici sudaca Anti Kvesiću i Zvonku Vekiću je određen istražni zatvor, a odbijen je za suca Darka Krušlina.

Određivanje istražnog zatvora uvjet je za raspisivanje tjeralice te traženje izručenja. Ako ova odluka ostane na snazi, Hrvatska neće moći tražiti izručenje braće Mamić.

Uskok je ranije objavio da je protiv sve šestorice pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor detaljno navodeći zašto sumnjaju da su odgovorni za primanje i davanje mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem.

Krušlina terete da se s Mamićem, protiv kojega se već vodio postupak na osječkom sudu, počeo družiti nakon što ga je upoznao u svečanoj loži stadiona u Maksimiru i od njega uzeo skupocjeni sat "Audemars Piguet”.

Navode i da je Mamić od travnja 2017. do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, kontaktirao i sa sucem Vekićem koji mu je obećao da će za novac koji će podijeliti s Kvesićem "ishoditi povoljne sudske odluke”. Mamić mu je stoga, tvrdi Uskok, u više navrata predao najmanje 370.000 eura za njega i druga dva suca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:22