SLUČAJ ZGROZIO HRVATSKU

NOVE POJEDINOSTI O BRUTALNOM PREMLAĆIVANJU MLADOG IRAČANINA U KARLOVCU Prebila su ga trojica, jedan napadač je jako dobro poznat policiji

 Robert Fajt / CROPIX

Jurica Udorović (36) i Ivan Moškun (21) uz pomoć maloljetnog pomagača prebili su u utorak navečer u gradskoj četvrti Banija, nedaleko od Doma za odgoj djece i mladeži, 18-godišnjeg Iračanina. U tom je Domu kao azilant mladić smješten zajedno s još sedmero djece, tražitelja azila iz Afganistana.

Poriču napad

Maloljetnog osumnjičenika ispitala je sutkinja za mladež Općinskog suda u Karlovcu, dok je nakon ispitivanja u Općinskom državnom odvjetništvu, a potom i na Županijskom sudu sudac istrage Ante Ujević starijem dvojcu odredio 30-dnevni istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja istrage, odnosno utjecaja na svjedoke i bijega. Sudac Ujević rekao nam je da ispitani dvojac poriče počinjenje kaznenog djela pa se tako od njih ne može doznati koji bi bili motivi za brutalni napad. U istrazi koja slijedi bit će ispitan ozlijeđeni Iračanin, ali i veći broj štićenika Doma. Policija je dan ranije izvijestila da je mladić napadnut bez osobitog razloga i povoda.

Neslužbeno se provlači priča da je to bila dogovorena tučnjava između osumnjičenika i nekoliko mladića, štićenika karlovačkoga Doma, te da se mladi Iračanin tu našao kao kolateralna žrtva. Ravnateljica Doma, Nataša Vučković Ivošević, u takvo što ne vjeruje.

- On ne govori hrvatski, možda mu je netko nešto rekao, on nije odgovorio, možda je to. Ne vjerujem u navode da je sudjelovao u takvom nečem.

Bilo je to krivo mjesto u krivo vrijeme. Imamo jako dobru komunikaciju s našom djecom i da je nešto bilo dogovoreno, doznali bismo. Vjerujem da je ovo bio izdvojeni slučaj - rekla je ravnateljica koja je svakodnevno u kontaktu s mladim pacijentom u KB-u Dubrava.

- Rekla nam je da je dobro podnio složenu višesatnu operaciju lica na kojemu ima nekoliko slomljenih kosti, a jučer su liječnici još otkrili da ima i prijelom ruke. Oporavak će biti težak i dugotrajan. Nije klonuo duhom, cijelu situaciju nije doživio traumatično, iako je neugodna. Dočekao ju je osmijehom - kaže nam ravnateljica.

Pod zaštitom

Podsjetimo, mladi Iračanin je migrant koji je u Hrvatsku ušao bez pratnje roditelja, ovdje je dobio status azilanta te je smješten u Karlovac. Odlično govori engleski te je vrlo dobro prihvaćen u Domu, ali i u lokalnoj zajednici. No, lokalnoj zajednici, ali i policiji, jako dobro je poznat i Jurica Udorović. Sa suprugom je nasilno ušao u gradski stan u Gazi, nakon deložacije su živjeli ispod Koranskog mosta, da bi potom kao teški socijalni slučaj dobili na korištenje gradski stan na Baniji. Susjedi su se često žalili na ponašanje te mnogočlane romske obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 08:29