NISU PLATILI PDV?

NOVE KAZNENE PRIJAVE PROTIV BIVŠIH ČELNIKA TLM ALUMINIUMA Šupe i Kandido sumjniče se da su utajom poreza oštetili državu za 9,6 milijuna kuna

 Nikolina Vukovic Stipanicev / HANZA MEDIA

Nakon dovršene kriminalističkog istraživanja Odjela gospodarskog kriminala šibenske policije, koje je provedeno u koordinaciji sa Carinskom upravom i Općinskim državnim odvjetništvo, kaznene prijave podnesene su protiv 57-godišnjaka i 59-godišnjaka iz Šibenika, a zbog sumnji da su počinili kazneno djelo utaje poreza ili carine na štetu Državnog proračuna - doznajemo u PU šibensko-kninskoj.

Prema neslužbenim izvorima, osumjničeni su nekadašnji rukovoditelj proizvodnje u TLM Aluminiumu Miroslav Šupe i Tonči Kandido, član Uprave TLM Aluminiuma.

U podnesenoj kaznenoj prijavi ovaj dvojac sumnjiči se da kao odgovorne osobe u TLM-u zadužene za postupak unutarnje proizvodnje, u razdoblju od 9. rujna 2010. do lipnja 2012. godine nisu platili PDV u iznosu od čak 9,6 milijuna kuna te su za taj iznos oštetili državni proračun.

Kako navode u policiji, osumjničeni dvojac je u navedenom razdoblju uskratio uplatu novčanih sredstava na ime PDV-a u korist proračuna RH u iznosu od 9 milijuna i 659 tisuća kuna na način da je prilikom uvoza sirovina za TLM korišten carinski postupak unutarnje proizvodnje u sustavu odgode. Međutim, osumjničeni takav postupak nisu provodili sukladno odredbama Carinskog zakona i Uredbe za provedbu Carinskog zakona jer su robu koja je bila predmetom carinskog postupka, koristili u tehnološkom procesu proizvodnje prije nego je roba ocarinjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:18