EKSKLUZIVNO

NOVA ŽRTVA POHOTNOG POLICAJCA Maja: 'I mene je tražio seks za oprost kazne'

‘Moja kći tada je imala 18 godina. Načelnik postaje rekao nam je da su male šanse da išta bude od toga. Rekao je doslovno: Njezina riječ protiv njegove, znate i sami kako će to završiti’, priča Majina majka

Dugorešanin Darko B. (43), policajac koji je tih sitnih nedjeljnih sati nagovarao alkoholiziranu vozačicu na seks u zamjenu za oprost kazne, nije to učinio prvi put. Nekoliko naših sugovornika potvrdilo nam je isto: da je policajac poznat po tome da tijekom službe zavodi vozačice koje uhvati u prekršaju dajući im nemoralne ponude, da stupe s njime u seksualni odnos u zamjenu za oprost kazni.

Koliko je takvih situacija bilo u njegovu dugogodišnjem radu i koliko je vozačica prihvatilo njegovu ponudu - nikada se neće saznati. U PU karlovačkoj potvrđeno nam je da su protiv njega do sada podnesene samo dvije kaznene prijave, za aktualni slučaj i za kazneno djelo silovanja 2006. godine.

Na terenu doznajemo da je u još slučajeva bio prijavljen za kaznena djela , ali ne samo da nije procesuiran, već u njegovoj kaznenoj evidenciji i nema tih prijava. Riječ je o još jednom primjeru nagovaranja na blud, u tom slučaju 18-godišnje djevojke prije sedam godina.

Majina priča

Slučaj bludničenja iz 2006. nigdje nije evidentiran, slučaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda završio je u zastari, a prijava za kazneno djelo silovanja doista je završila na sudu, no navodna je žrtva odustala od optužbi te na kraju čak bila osuđena zbog davanja lažnog iskaza.

U Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu potvrdili su nam da su 14. lipnja 2006. podnijeli optužni prijedlog protiv policajca zbog kaznenih djela bludne radnje te prijetnje. Darko B. se s optužbama za silovanje ljubavnice tako našao na sudu. No, tada je sucu izjavio da to “nije bilo silovanje, nego milovanje”.

Tijekom dokaznog postupka ona je iznenada povukla svoj iskaz, a s obirom na to da je bila glavna i jedina svjedokinja, Državno odvjetništvo nije imalo izbora nego odustati od kaznenog progona. Štoviše, zbog davanja lažnog iskaza započelo je progon donedavne svjedokinje, 28-godišnje M. C., i to zbog kaznenog djela lažnog prijavljivanja kaznenog djela. Taj postupak završen je za nju osuđujućom presudom te je ona postala pravomoćna u travnju 2008.

Traumatično iskustvo

Još jednu žrtvu njegove pohote pronašli smo u Generalskom Stolu, općini tridesetak kilometara udaljenoj od Duge Rese. Pravo ime žrtve i majke, koja nam je ispričala detalje traumatičnog djevojčina iskustva, nećemo otkriti u javnosti, jer obitelj ne želi imati neugodnosti, kakve je proživljavala 2006., kada se sve odigralo.

Za ovu priliku djevojku možemo nazvati Maja. Njezina priča umnogome je slična priči djevojke koja je Darka B. za bludne radnje prijavila prije nekoliko dana. I Maja se vraćala iz noćnog izlaska. Imala je samo 18 godina i tek je bila položila vozački ispit. Njezino društvo vozilo se u dva automobila, u prvom su bili prijatelji, u drugom ona i njezine prijateljice. Zaustavio ih je Darko B. Maja nije pila alkohol, kao što se to dogodilo posljednjoj Darkovoj žrtvi, već je njezin prekršaj bio takav da, kao mladi vozač, nije smjela upravljati nakon 23 sata automobilom bez pratnje iskusnog vozača.

Iz dokumenata koje je od nje zatražio policajac je samo dobio potvrdu za ono što je slutio, da je premlada da sama vozi u noćnim satima te da je u prekršaju. Pozvao ju je van iz vozila i odveo do policijskog automobila koje je bilo u neposrednoj blizini. U Majinu automobilu ostale su njezine prijateljice, a u policijskom vozilu sjedio je Darkov kolega koji je te večeri s njime radio na poslovima kontrole prometa.

- On je mogao čuti sve o čemu su razgovarali. I čuo je, što je žalosno, ali nije reagirao i nije to kasnije želio potvrditi. Tragedija je tim veća što sam tada radila s njegovom suprugom. Pitala sam je kako je tako nešto moguće, a ona mi je hladno odgovorila kako se oni svi štite i da je to jednostavno tako - ispričala je Majina majka.

A razgovor Darka i Maje trajao je, tvrdi njezina majka, punih 45 minuta.

- Govorio joj je da je u prekršaju i nagovarao na svašta, tražio je broj mobitela te predlagao da se nađu pa da to riješe. Zauzvrat bi joj on oprostio kaznu. Ona, naravno, nije pristala ni na kakve njegove ponude. Rekla mu je da joj, ako je u prekršaju, napiše kaznu i pusti je, ali on nije odustajao - ustvrdila je majka.

Savjet načelnika

Napominje da su se Majini prijatelji, koji su se vozili u automobilu ispred, zabrinuti zašto Maje nema, vratili na mjesto gdje je bila zaustavljena, ali im Darko nije dao prići riječima: “Odbijte.”

Konačno, Maja je ipak puštena. Stigla je kući i sve ispričala roditeljima.

- Bili smo šokirani time što smo čuli. Odmah u nedjelju otišli smo u policijsku postaju prijaviti događaj. On je bio tamo po kancelarijama, završavao smjenu. Podnijeli smo prijavu. Čak je i policijski inspektor došao k nama doma i ispitivao kćer, kao i njezine prijatelje. Zatim nas je nazvao tadašnji načelnik postaje i govorio kako su male šanse da išta bude od toga. Rekao je doslovno: Njezina riječ protiv njegove, znate i samo kako će to završiti. Mi nismo povukli prijavu, ali smo digli ruke od svega - dodala je njezina majka.

Otkaz tek nakon osude

Subotnji slučaj vratio ih je u to vrijeme.

- Čim smo čuli što se dogodilo, odmah smo znali o kojem se policajcu radi. On je jednostavno takav, a žalosno je što sustav štiti njega, a ne njegove žrtve - razočarana je Majina majka.

Policajcu se u službi ne može dogoditi ništa, odnosno ne može dobiti otkaz sve dok ne bude pravomoćno osuđen zbog nekog kaznenog djela.

4 slučaja policajca Darka B.

1. bludne radnje prema 18-godišnjoj djevojci - predmet čak nije ni evidentiran u policiji

2. silovao ljubavnicu - tužiteljstvo odustalo od progona, zbog lažnog iskaza u konačnici osuđena navodna žrtva. Darko B. na sudu je izjavio da je nije silovao, nego milovao

3. nanošenje teških tjelesnih ozljeda - Darku B. sudilo se jer je 22-godišnjaku slomio lopaticu. Predmet je završio u zastari

4. traži seks za oprost kazne - prošlog vikenda ucijenio je 28-godišnjakinju koja je vozila pijana. Darko B. ponovno je uhapšen, istraga je u tijeku

Roditelj o zloporabi ovlasti: ‘Sinu mi je slomio lopaticu, a slučaj je otišao u zastaru’

Uz kaznena djela vezana za seksualne delikte, Darko B. našao se na sudu i zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Njegova navodna žrtva bio je Tomislav C. iz Duge Rese, u vrijeme incidenta 22-godišnjak.

- S dvojicom kolega Darko B. intervenirao je na prijavu zbog remećenja javnog reda i mira. Moj sin bio je s prijateljima ispred kafića. Taj policajac prišao mu je sleđa, zavrnuo ruku i slomio mu lopaticu. Nije ga privodio, niti prekršajno prijavio. Jednostavno, za policiju se taj događaj nije ni dogodio. Odvezli smo dijete u bolnicu, čak ni otamo nisu poslali nikakvu prijavu, pa smo je mi podnijeli policiji u Karlovcu. Iako su svi znali sve, oni su tada formalno tragali za nepoznatim policajcem. Sve bi se zataškalo da nismo slučaj digli na razinu Ministarstva. Krenuli su ih sve ispitivati, vodili ih čak na poligraf, na kojemu je policajac pao, a moj sin i njegovi prijatelji prošli. Konačno, podnijeli smo i privatnu tužbu, a policajac je čak nepravomoćno osuđen na Općinskom sudu u Karlovcu. Ipak, Županijski sud vratio je slučaj na ponovno suđenje zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Predmet nikada nije okončan jer je nastupila zastara - kaže razočarana mladićeva majka. Dodala je kako je njena osveta oprost, no apelira na ljude u sustavu da se stave u obranu građana kojima služe, a ne nasilnih policajaca.

Opasnost od ponavljanja djela: DORH traži istražni zatvor za Darka B.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda prijedlog za istražni zatvor protiv osumnjičenika Darka B. kako bi ga se onemogućilo u mogućem bijegu, uništavanju dokaza, odnosno utjecanju na svjedoke te ponavljanju kaznenog djela koje mu se stavlja na teret, a sve zbog osnovanje sumnje da je počinio kazneno djelo bludne radnje. Sudac istrage osumnjičeniku je ipak odredio samo mjeru opreza zabrane približavanja i uspostavljanja, odnosno održavanja veze s oštećenom, protiv kojeg rješenja je Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu uložilo žalbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:31