BRANIO SE ŠUTNJOM

Nevjerojatno, ali istinito, pokušao se ubiti ‘penkalom‘, pa završio na sudu: ‘Imao je ilegalno oružje...‘

Tužiteljstvo za njega traži šest mjeseci zatvora, ali predlaže da mu se ta sankcija zamijeni radom za opće dobro

Oružje u obliku penkale, Ilustrativna fotografija

 -/Mary Evans Picture Library/Profimedia/-/mary Evans Picture Library/profimedia

Zvuči nevjerojatno, ali je istinito i po zakonu. Ako si netko pokuša oduzeti život ilegalnim oružjem, završit će na sudu. Naime, čakovečko tužiteljstvo bavilo se upravo jednim takvim slučajem.

Lanjskog travnja u jednom mjestu u sjevernoj Hrvatskoj jedan umirovljenik, koji prima mjesečno 106 eura mirovine i naknadu od 53 eura za njegu, odlučio je dignuti ruku na sebe. Nakon tog poteza, u njegovu kuću je, prema sili zakona, osim Hitne pomoći, čijom pravodobnom reakcijom je spašen njegov život, pristigla i policija. Oni su, nakon pretresa doma, uvidjeli da je muškarac postupio suprotno odredbi članka 8. a u svezi s člankom 7. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana. Zašto? U svome domu je držao ručno izrađeni pištolj tipa ‘penkala‘ cal. LR22 sa 16 komada streljiva za navedeno oružje.

Posjedovanje vatrenog oružja i streljiva građanima je zabranjeno pa je na kraju umirovljenik kazneno prijavljen po članku 331. Kaznenog zakona, a potom promptno i optužen. Umirovljenik se od optužbi odlučio braniti šutnjom, a tužiteljstvo za njega traži šest mjeseci zatvora, ali predlaže da mu se ta sankcija zamijeni radom za opće dobro.

Iz službene policijske zabilješke o pregledu oduzetog oružja se iščitava da je penkala vrsta specijalnog vatrenog oružja u koje se stavlja jedan komad streljiva, i iz kojeg je moguće ispaliti projektil. I da je riječ o zabranjenom oružju A kategorije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:38