NEZAUSTAVLJIVI STIPO

Nevjerojatna priča okorjelog muljatora: Nasamario ‘pola Hrvatske‘, vara i dalje, osudili su ga čak 18 puta, ali do njega se - ne može!

Stipo Križanac (45) dosad je 18 puta pravomoćno osuđivan, neke su presude već otišle u zastaru, a nove optužnice mu stižu

Stipo Križanac, bjegunac pred hrvatskih pravosuđem dok se nalazi u Bosni i dalje na daljinu skuplja kaznene prijave, optužnice i presude u Hrvatskoj

 Hazna Media/

Stipi Križancu (45), rođenom prema podacima MUP-a u Austriji te sa zadnjim prebivalištima na otoku Viru i Vitezu u BiH, dok mu je službeno boravište nepoznato, hrvatsko pravosuđe može staviti "soli na rep". Unazad 20-ak godina Križanca hrvatski građani, ponajviše umirovljenici, kazneno prijavljuju, policija odradi svoj posao te sva saznanja proslijedi nadležnim tužiteljstvima koja potom uredno podižu optužnice koje nadležni, zatim, sudovi uredno potvrđuju te Križanca i osuđuju. Dosad čak 18 puta pravomoćno zbog prevara i krađa.

I to mahom na bezuvjetne zatvorske kazne koje viši sudovi, također, potvrđuju. Potom suci izvršenja zatvorskih kazni, na čije stolove stižu pravomoćne presude protiv okorjelog muljatora, stavljaju iste u proceduru te donose rješenje o upućivanju na odsluženje kazne u Centar za dijagnostiku u Zatvor Zagreb. Kako se kroz nekoliko mjeseci utvrdi da je Križanac i dalje nedostupan organima progona te da se nije ukazao zakazanog datuma, tjedna, mjeseca u remetinečkoj ćeliji, sudovi su raspisivali međunarodne tjeralice jer je očito da izdržavanje kazni izbjegava. S obzirom na to da ni tjeralice nisu polučile rezultate, sud je izdavao i Europske uhidbene naloge s jedinom mjerom – uhititi! Ali uzaludan je, čini se, sav taj pravosudni angažman jer se kotačić (ne)pravde, nakon niza godina, po sili zakona zaustavlja opet na početku te se donose nove odluke da je nastupila zastara prema kojoj više u zatvor, u pojedinom predmetu, Križanac ne mora. Posljednja takva odluka donesena je sredinom svibnja i prema kojoj je u zastaru otišlo 16 mjeseci dosuđenog zatvora na koliko je davne 2014. godine pravomoćno osuđen u jednom slučaju zbog teške krađe.

A ono što je zanimljivo je da Križanac i dalje na teritoriju Lijepe naše čini kaznena djela i skuplja kaznene prijave koje se pretaču u optužnice. I sve to čini na daljinu i uz angažman pojedinaca koji prekasno shvate u što su uletjeli.

Posljednja u nizu optužnica koje Križancu prijete je zbog prevare od lanjskog 27. travnja kada je sa skrivenog broja telefona nazvao jednu Brođanku. Predstavio joj se, prema ustaljenom scenariju, kao policijski inspektor koji istražuje protupravno postupanje djelatnika Privredne banke Zagreb pa joj je kazao da iz banke podigne novac te da ga stavi u kuvertu po koju će doći dostavljač kojeg će on poslati. Gospođa mu je dala do znanja da sumnja u to što joj govori pa joj je zapovjednim tonom zaprijetio da će joj na vrata poslati policajce da je uhite jer odbija suradnju. Predstavljena Brođanka je na kraju otišla u banku i podigla 4400 eura pritom ni ne sluteći da će bez tog novca trajno ostati.

Naime, Križanac joj je na adresu poslao taksistu R.R. kojem je predala kuvertu i koju je on odmah dostavio na jednu benzinsku crpku u Žepču u Bosnu i Hercegovinu.

- Na centralu naše taksi službe stigao je poziv i narudžba za prijevoz kuverte s novcima od Slavonskog Broda do Žepča. Prijevoz je odradio djelatnik R.R. koji je kuvertu preuzeo od nepoznate ženske osobe i potom paket predao na dogovoreno mjesto na benzinskoj u Žepču nepoznatoj muškoj osobi, staroj oko 50-ak godina, visine dva metra i težine oko 120 kilograma. I za tu je uslugu mu plaćeno 100 eura – rekao je vlasnik taksi službe K.K. A taj nepoznati ‘gorostas‘ prema opisu, nakon što su taksistu policajci pokazali fotografiju, bio je upravo Križanac.

Povodom te prevare, zamolbenim putem Križanec je krajem godine dopremljen u lisičinama iz KPZ Zenica u Kantonalno tužiteljstvo SBK Travnik, međutim, obranu nije želio iznositi pa je vraćen iza rešetaka gdje služi kriminalne grijehe počinjene na bosanskom teritoriju.

Dosad je kroz počinjena kaznena djela radi kojih je i osuđen uprihodio na stotine tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 23:12