LOPOVI U BIJEGU

NESTALI U 120 SEKUNDI S VELIKIM PLIJENOM: OTKRIVAMO DETALJE MUNJEVITE PLJAČKE BANKE 'Vikala je: Pucat će, pucat će, ubit će je! Krici su me sledili'

 EPH

Pucat će! Pucat će! Ubit će je! Zovite policiju, zovite policiju! - vikala je sredovječna žena na glavnom samoborskom trgu, Kralja Tomislava. Bio je četvrtak 14. siječnja oko 18.15 sati.

- To je bilo strašno, histerično je vikala pa sam u jednom trenutku pomislila da nju netko tuče. Ali ubrzo nakon toga ustanovilo se da je opljačkana poslovnica banke odmah do nas. Bila sam zaokupljena mušterijama, ali ti su me krici sledili. Brzo je došla policija, njih desetak, Hitna pomoć.

Navodno je ta žena nestala, čula sam da su je i policajci poslije pokušali pronaći - prepričala je prodavačica Prehrane svoje posredno saznanje o pljački poslovnice Splitske banke. Prema neslužbenim informacijama, dvojica maskiranih pljačkaša odnijela su oko 300.000 kuna. I netragom nestala.

Niz poslovnica

- Sve nije trajalo ni dvije minute. Skuter je bio parkiran kraj poslovnice. Istrčali su, sjeli na skuter i krenuli trgom prema Perkovčevoj ulici. Kacige su im bile crne, imali su tamnu odjeću. Čak mislim da ih je zaklonila grupa turista koja je došla iz smjera hotela Lavica - prepričava nam Samoborac koji se u vrijeme pljačke zatekao na trgu na kojem je čak pet poslovnica banaka u krugu od dvjestotinjak metara, a u ulicama kojima se dolazi na glavni samoborski trg još su dvije poslovnice banaka. Na suprotnoj strani trga, preko puta poslovnice Splitske banke, redom su poslovnice Zagrebačke, Erste i Samoborske banke.

Zapadnije u Livadićevoj ulici je poslovnica Hypo banke, a istočnije u Perkovčevoj poslovnica Privredne banke Zagreb. Blizu su i poslovnice Pošte, Fine i Raiffeisen banke, ali pljačkaši su najvjerojatnije ciljano birali poslovnicu Splitske banke. Najmanja je i s najmanjim brojem osoblja.

Live kamera

Ali, kao i ostale poslovnice, ima sve što bi razbojnike moralo odvratiti od pljačke. U prostoriji za rad sa strankama šest je nadzornih kamera, na ulaznim vratima je upozorenje o snimanju i videonadzoru. Na pročelju zgrade, na kojoj je i spomen-ploča koja podsjeća da je tu nekad živio hrvatski književnik August Šenoa, također je nadzorna kamera. Samoborski glavni trg snima i live kamera i tu snimku policija također posjeduje. U prostoriji za rad sa strankama šest je nadzornih kamera, a poslovnicu čuva zaštitar koji ima i balistički prsluk i naoružan je pištoljem. Iz prostorije za rad sa strankama ulazi se u susjednu prostoriju za osobno bankarstvo.

Službenice banke o pljački nisu željele ništa reći; uputile su nas na upravu. Čuli smo da je jednoj od službenica banke to bio drugi bliski susret s razbojnicima. Pred uperenim cijevima pištolja nije im preostalo drugo nego predati novac.

Jednosmjerna ulica

Sve vrijeme pljačke razbojnici nisu skidali kacige. Skuterom se nisu daleko odvezli. S trga, preko Kleščićeve, dovezli su se do Ulice Ilirskog pokreta, gdje su skuter ostavili iza zgrade u kojoj je smještena i lokalna radiopostaja. Navodno su dalje nastavili automobilom, možda čak i autobusom.

Jedan od naših sugovornika zamijetio je da su policajci brzo stigli, a da je dio ulica koji vodi do trga od policijske postaje koja je sada smještena u jednoj od zgrada bivše vojarne (nekad je bila na trgu, stotinjak metara od poslovnice banke) jednosmjeran. Možda su pljačkaši i to znali.

Naoružani zaštitar

I dok policajci tragaju za razbojnicima i mole građane da im sva korisna saznanja jave na brojeve telefona 112 i 192, primijetili smo da ispred poslovnice jedne od banaka stoji naoružani zaštitar.

Pljačkaši u akciji nisu skidali kacige s glava. Možda da ih netko od službenika ne bi prepoznao ili su već, s obzirom na drskost, verzirani u takvim prepadima.

PLJAČKAŠKI JE DVOJAC OVAKO IZGLEDAO

Prvi razbojnik

- visok je oko 180 centimetara

- jače je tjelesne građe

- bio je odjeven u tamnu odjeću

- na glavi je imao crnu motociklističku kacigu sa zatamnjenim vizirom pa mu lice nije bilo vidljivo

Drugi razbojnik

- visok je oko 170 centimetara

- imao je na sebi svjetliji donji dio trenirke i tamniji gornji dio odjeće

- na glavi nosio crnu kacigu sa zatamnjenim vizirom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 02:25