ŠOU U PALAČI PRAVDE

‘Nećete me maknuti! Želim da me se sasluša‘: Umirovljenica divljala po sudnici, kažnjena je

‘Do tog dana nisam nikad u životu bila na sudu pa nisam znala kako se trebam ponašati‘, branila se u sudnici optužena umirovljenica

Ilustracija, sudnica

 Mihai Barbu/Panthermedia/Profimedia/Mihai Barbu/Panthermedia/Profimedia

„Nećete me maknuti! Želim da me se sasluša” – vikala je odlučno zagrebačka umirovljenica B.V. (67) u sudnici broj 627 Općinskog građanskog suda u Zagrebu poznatijeg kao Palača pravde. Bili su to jutarnji sati 5. travnja prošle godine pa je u konačnici intervenirala i policija za koju se ogriješila o članak 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Zbog navedenog kršenja javnog reda i mira je na kraju završila i na Prekršajnom sudu koji ju je, nakon provedenog dokaznog postupka, kaznio sa 13,52 eura, ali ju je oslobodio plaćanja sudskih troškova zbog male mirovine.

- Žao mi je radi svega. Kajem se i svjesna sam počinjenja samog prekršaja. Do tog dana nisam nikad u životu bila na sudu pa nisam znala kako se trebam ponašati – branila se u sudnici optužena umirovljenica.

Pravosudni policajac koji je, pak, tog kobnog dana intervenirao ispričao je da je došao u sudnicu gdje se održavala rasprava i u njoj je zatekao okrivljenu.

- Gospođa je došla u pratnji svoje sestre kao javnost u sudnicu. Kada sam ušao unutra, čuo sam da je sutkinja naredila da se okrivljena udalji iz sudnice, ali ona odbijala poslušati to upozorenje govoreći pritom na sav glas: ‘Nećete me maknuti, želim da me se sasluša.‘ S obzirom na to da je davala pasivni otpor, samostalno je krenula iz sudnice. Ali nakon što sam ju upozorio da ću uporabiti sredstva prisile, po izlasku iz sudnice se uhvatila za kvaku te rekla da neće van, da želi tamo čekati. Međutim, naša su pravila takva da ako postoji naredba za udaljenje iz sudnice to se onda odnosi na udaljenje iz prostorija suda. Pa sam upotrijebio sredstva prisile odnosno snagu i izveo ju van do vozila pravosudne policije – prisjetio se pravosudni policajac tog postupanja navodeći da je nakon toga, postupajući po Pravilniku, nazvao i policiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:19