POLICAJCI PREKRŠILI ZAKON

Ne žele odati šefa koji im je dao mig da pomognu ljubomornom pulmologu

Još jedna afera s ilegalnim izlistavanjem telefonskih razgovora bez ikakvog valjanog razloga, u koju su upleteni ugledni zagrebački liječnik te dvojica policajaca iz Policijske postaje Maksimir, počela se jučer raspletati na zagrebačkom Županijskom sudu.

Na optuženičku klupu Županijskog suda pred sudsko vijeće kojim predsjeda sutkinja Jasna Smiljanić počelo je suđenje pulmologu M. M. (61) te policajcima M. R. (42) i N. O. (39) zbog zloporabe položaja i ovlasti te odavanja službene tajne.

Naime, kako je Jutarnji list već pisao, dvojica policajaca su na zahtjev M. M. od srpnja do studenog 2009. godine nezakonito prikupljala službene podatke, odnosno izlistavala telefonske razgovore liječnikove supruge, ali i muškarca za kojeg je sumnjao da je s njegovom suprugom u ljubavnoj vezi.

Posumnjao na preljub

Sve je počelo u srpnju 2009. godine, kada je 61-godišnji liječnik posumnjao da mu supruga, inače poznata zagrebačka stomatologinja, ljubuje s doktorom kemije s Instituta Ruđer Bošković. Da bi potvrdio svoje sumnje, zatražio je pomoć prijatelja, koji ga je uputio na zasad neimenovanog visokopozicioniranog službenika u policiji. On mu je, pak, rekao da se obrati kolegama iz Policijske postaje u Maksimiru. Kad je došao u policijsku postaju, rekao je da želi razgovarati sa šefom. Policajcima je potom objasnio da je na mobitel zaprimio prijeteću poruku, a uvjerio ih je i da ga netko stalno naziva i uznemirava. Dao im je telefonske brojeve muškarca za kojeg je sumnjao da je u vezi s njegovom suprugom, a tražio je i provjeru broja svoje supruge s jednim ciljem - utvrditi koliko često oni komuniciraju. Iako im je trebalo biti jasno da to ne smiju učiniti, optuženi policajci odlučili su pokrenuti kriminalističko istraživanje.

Jedini način da dobiju dozvolu za provjeru telefonskih kontakata bio je da u nalogu Sektoru krim policije napišu da se istražuju prijetnje upućene pulmologu.

Povukao prijavu

Nalog je Sektoru krim policije uputio i potpisao policajac M. R. Nakon pet dana iz sjedišta Krim policije u Heinzelovoj ulici stigli su i rezultati izlista poziva.

Istog dana u postaju u Maksimiru došao je i 61-godišnjak, a policajac N. O. izvijestio ga je o tome što su doznali.

Kada je, zahvaljujući sustavnom kršenju članka 68 Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, te članka 101 Zakona o policiji od dvojice kolega doznao što je htio, pulmolog je povukao kaznenu prijavu protiv svog vršnjaka.

Šute o naručitelju

U cijelom slučaju zanimljivo je i to što su policajci navodno imali dozvolu s više instance da pomognu liječniku s bračnim problemima. No optuženi policajci do sada nisu otkrili tko je to. Nakon što je afera otkrivena, policajci su proveli mjesec dana u Remetincu.

Svjedočili bivši načelnici Mihael Varga i Božo Guvo

Što se točno zbivalo o ovoj, još jednoj aferi s ilegalnim izlistavanjem telefonskih razgovora javnost će teško doznati jer je suđenje optuženoj trojici zatvoreno za javnost s obzirom na delikatnost slučaja. No neslužbeno smo doznali da su na jučerašnjoj raspravi, nakon izjašnjavanja o krivnji, saslušana dvojica bivših čelnika u Policijskoj upravi zagrebačkoj. O svemu što im je poznato o toj aferi sudsko vijeće ispitalo je Božu Guvu, koji je u to vrijeme bio načelnik Odjela krim policije PU zagrebačke, te Mihaela Vargu, dugogodišnjeg zamjenika načelnika PU zagrebačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 21:18