ZLOČIN ZBOG LJUBAVI

'NAUČITE GA PAMETI!' Kako je mladi Riječanin iz Nizozemske naručio otmicu ljubavnika svoje djevojke

Dvojica uhićenih držala su i tukla 25-godišnjaka, a naručitelj Josip Turudić trenutno je u Nizozemskoj
Rijeka, 291014.Privodjenje osumnjicenika za kazneno djelo otmice na Zupanijsko drzavno odvjetnistvo, Muharem Omerovic.Foto: Marko Gracin / NOVI LIST
 Marko Gracin / NOVI LIST / MARKOGRACINN

Riječaninu Josipu Turudiću (23) lanjske veljače riječki istražni sudac omogućio je da si “kupi” slobodu za 40.000 kuna i da početak suđenja za dvije oružane pljačke dočeka na slobodi. U međuvremenu se zaputio u Nizozemsku pritom ostavivši svoju djevojku u Rijeci. No djevojka je našla novu ljubav, a Josip Turudić je na to odgovorio tako što je iz Nizozemske naručio otmicu 25-godišnjeg mladića s kojim je ona bila u vezi. To je ukratko pozadina šture policijske obavijesti da su privedena dvojica mladića koja su otela i pretukla svog vršnjaka.

- Naučite ga pameti - poručio je navodno Josip svojim prijateljima s područja Rijeke, Luki Koliću (23) i državljaninu BiH Muharemu Omeroviću (26), koji su odmah krenuli u akciju. Otetom mladiću, kojeg su vezali i tukli nekoliko sati a onda ga pustili, utjerali su do te mjere strah u kosti da je od početka lagao - i liječnicima i istražiteljima. Na kraju je, ipak, tek ponešto podijelio s policijom vidjevši da uzrok zadobivenih ozljeda nikako ne može sakriti.

Strah za život

Naime, u bolnici je pretučeni mladić liječnicima pokušao zamagliti oči izlikom da je ozljede glave i prsnog koša zadobio u padu s bicikla. Dvojica otmičara, starih policijskih znanaca, Kolić i Omerović, uhićena su i kazneno prijavljena za protupravno lišavanje slobode, a naručitelj otmice još uvijek je nedostupan organima gonjenja. Određen im je istražni zatvor uz mogućnost plaćanja jamčevine - ljubomornom Turudiću 500.000 kuna, Koliću 400.000 kuna, a Omeroviću 350.000 kuna. Hoće li je prihvatiti i platiti ili će se žaliti na visinu jamčevine, tek će odlučiti.

Presreli ga na ulici

Kako je sve krenulo? Prije nekoliko tjedana do Turudića je došla informacija da njegova djevojka ima novog intimnog prijatelja. Reagirao je brzo: angažirao je stare prijatelje, no još nije poznato je li ih nečim nagradio ili im je obećao uzvratiti uslugu.

Na fotografiji: Privođenje Luke Kolića, koji je zajedno s Muharemom Omerovićem otprije poznat policiji zbog pljački i razbojstava. Njih su dvojica ovaj put, tvrdi policija, otmicu izveli na zahtjev Josipa Turudića, koji je također dobro poznat član riječkog podzemlja (FOTO: Marko Gracin / NOVI LIST)

Turudićevi prijatelji žrtvu su presreli tijekom vikenda na ulici i ugurali u automobil. Odvezli su ga na još uvijek nepoznatu adresu na području Primorsko-goranske županije. Oteti mladić još nije policiji otkrio adresu. Možda je razlog i to što zna da su ga napali okorjeli recidivisti u zločinu, pa i dalje živi u strahu za sebe i svoju obitelj.

Pred tužiteljem u Općinskom državnom odvjetništvu oba su napadača odlučila šutjeti pa su završili u pritvoru, gdje su i prije često gostovali.

Vijest o njihovu uhićenju brzo je stigla i do osumnjičenog naručitelja, Josipa Turudića, koji je poručio da “nema nikakve veze s djelima počinjenim na teritoriju Hrvatske”. Naime, čuvši da ga traže, javio se svom odvjetniku koji ne zna hoće li se, i kada, njegov klijent vratiti jer Nizozemska mu je godinama drugi dom.

Podsjetimo, aktualni bjegunac Turudić posljednji je put bio uhićen lani zbog dva kriminalna djela iz listopada 2012. Prvo je pištoljem prijetio vlasniku lokala Rivijera na riječkoj Kantridi s kojim se prethodno posvađao, a tjedan dana kasnije pištoljem je zaprijetio nepoznatom mladiću koji je izašao iz autobusa “jer mu nije sjeo njegov pogled”. Josipova obrana je bila jednostavna: “Bio je to plastični pištolj. Nosim ga sa sobom jer su me pretukli neki dečki.”

Njegov pak prijatelj Luka, kojeg je angažirao za otmicu, voli krasti i rado prihvaća angažmane. Naime, poznanik Zoran T. mu je rekao da jedan ugostitelj u kući drži 300.000 kuna i da bi ga trebalo pokrasti. Luka je s dvojicom prijatelja, od kojih je jedan bio maloljetan a drugi iz BiH, upao tijekom noći u kuću tog ugostitelja. Njegovu su ženu probudili iz sna uz povike:

Vozač za pljačke

“Kujo, gdje su pare, razrezat ću te! Razrezat ću ti dijete!” Ukrali su 15.000 kuna, pištolj i sat a za to je, uz ostale, Luka osuđen na tri godine zatvora. Pred sutkinjom, koja je uvažila njegovu mladost, Luka se pokajao pravdajući se da je mislio da nikoga u kući neće biti. Svojedobno mu se sudilo i za sudjelovanje u pljački benzinske. Pritom je bio vozač i od 4000 ukradenih kuna svoju je taksi uslugu naplatio 1100 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 05:15