MALOLJETNIČKO NASILJE

Napadači pred sudnicom zastrašivali obitelj žrtve, a majci podmetnuli nogu

Umjesto isprike, imao sam osjećaj da nas ismijavaju. Malo su nas i gurkali i trkali, taman toliko da ne prijeđu granicu zastrašivanja, ispričao je otac pretučenog dječaka
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - U prepunoj sudnici vladao je muk. U susjednoj prostoriji sam je sjedio napadnuti mladić iz Velike Gorice.

Svjedočio je putem videolinka. Potanko je opisao kako su ga četvorica, također maloljetnih, huligana fizički napali i opljačkali .

Udarali su ga rukama, trčali za njim, srušili na pod i gazili nogama. U sudnici su ga šutke slušali i sami napadači.

Dok je svjedočio sam pred kamerom, ispred sobička je stajao njegov otac. Sin ga je zamolio da ga čuva jer su mu neki od napadača prijetili i nakon premlaćivanja. Ispisao se iz škole, a u Zagreb ne dolazi ako u pratnji nije i otac. Priznaje da ga je strah.

Korektan sudac

Tako je danas na Odjelu za mladež Općinskoga kaznenog suda izgledao početak pripremnog postupka za napad na maloljetnog dječaka, koji se dogodio lani u listopadu kod trgovačkog centra Avenue Mall. Postupak je tajan jer je riječ o maloljetnicima, a novinarima je pristup u sudnicu zabranjen.

- Rukama i nogama se borim za pravdu. Čini mi se da ću na kraju pobijediti - nada se Đuro Blažević, njegov otac, iscrpljen nakon maratonska četiri sata u sudnici. Dodao je da je sudac korektan, ali ga je jako razočaralo ponašanje napadača i njihovih roditelja.

- Umjesto isprike, imao sam osjećaj da nas ismijavaju, a jedan od tih napadača je išao tako daleko da je mojoj supruzi htio podmetnuti nogu na hodniku suda. Malo su nas i gurkali i trkali, taman toliko da ne prijeđu granicu zastrašivanja - ispričao je otac žrtve.

Četvorica maloljetnih huligana dječaka su napali kod Avenue Malla lani u listopadu . Jednom od napadača u vrijeme tučnjave sudilo se za napad na Luku Ritza koji je 12 dana poslije od posljedica preminuo. Umjesto da kod kuće čeka ročište, ponovno je sudjelovao u fizičkom obračunu.

Suluda obrana huligana

- Sucu sam rekao da su mi sina napali huligani, a otac jednoga od njih je na to posprdnim tonom rekao da ja nemam pravo tako govoriti. Njihova obrana pokušala je dokazati da je moj sin zapravo sudjelovao u tučnjavi, a ne da je napadnut, čak so predložili i dvojicu svjedoka koji bi to potvrdili. No, zeznuli su se jer se ispostavilo da su ta dvojica također opljačkali mog sina i ukrali mu mobitel još u osnovnoj školi, pa je sudac odbacio njihovo svjedočenje - objašnjava Đuro.

- Da su barem priznali i pokajali se... Ja bih se zalagao da im se daju uvjetne kazne, a ovako se slažem s tužiteljstvom koje traži zatvorske kazne umjesto odgojnih ustanova i uvjetnih otpusta. Mora se poslati poruka da ovakvo ponašanje nije dopustivo - tvrdi Đuro Blažević.

Trojica su na slobodi

Jedan od napadača smješten je u Turopolju, a ostala trojica na suđenje dolaze sa slobode. Nakon ročišta, dok je otac Đuro čekao tramvaj, ta trojica su također stigla na stanicu. No, odlučili su pričekati drugi tramvaj, možda iz straha ili srama.

- Znam da su se iživljavali na mom sinu jer su na njegovoj bijeloj jakni ostali cjeloviti otisci stopala. Zatražili smo policijsku zabilješku o napadu koja nije bila u spisu i tražimo vještačenje, pa će se sve nastaviti na sljedećem ročištu. Želim da se točno utvrdi što su mu napravili, iako ja znam što su mu radili. Odgajao sam sina da mi ništa ne prešućuje i zato znam. Ipak, vjerujem u sustav, a ne u uzimanje pravde u svoje ruke - zaključuje Đuro Blažević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 05:57