FORENZIKA

NALAZI KRVI MIHE MUNJE I NJEGOVA KOMPANJONA ŠOKIRALI ISTRAŽITELJE Prije suludog napada uzimali gotovo sve moguće droge, čak i lijekove za životinje!?

 
 Hanza Media

Pretragom krvi i urina Mihe Frančeskija (26), zvanog Miho Munja, i Tončija Čulića (24), osumnjičenih zbog pokušaja ubojstva veterana Četvrte brigade i njegova sina u Splitu, pronađeno je više vrsta droga: kokain, heroin, diazepam i marihuana, piše Slobodna Dalmacija.

Toksikološki nalazi dio su dokaznog materijala u istrazi koju nad njima vodi Županijsko državno odvjetništvo, a napravljeni su u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu.

Veterinarski lijek

U biološkim uzorcima Mihe Frančeskija nađeni su kokain te njegovi metaboliti levamisol i diazepam. Iz toga proizlazi, zaključak je vještaka toksikologa, kako je Miho Munja te večeri konzumirao kokain i lijek levamisol, koji je čest sastojak kokainskih smjesa, zabranjen je za ljude, a koriste ga veterinari za uklanjanje parazita iz životinja. Uz to je uzeo i anksiolitik diazepam, kojega ima u lijekovima Normabel, Apaurin, Valium, Diazepam i Relanium. U nalazu je navedeno da je tog dana Miho Frančeski konzumirao devet Apaurina od 10 miligrama: tri puta po tri tablete.

Kod Tončija Čulića nađeni su metaboliti kokaina, morfina, diazepama, THC-a i mirtazapina, što ukazuje na to da je konzumirao kokain, heroin, marihuanu ili hašiš, anksiolitik diazepam i antidepresiv mirtazapin, kojeg ima u lijekovima Calixta i Mirzaten.

Laički kazano, uzimali su kokain, koji je stimulans ili 'podizač', u kombinaciji s drogama za 'spuštanje' radi ublažavanja učinka. Kokain su kombinirali s lijekovima za smirenje. Takve mješavine obično koriste konzumenti kokaina kada pretjeraju s količinom kako bi umanjili pretjeranu euforiju te ublažili ostale simptome koji se pojavljuju kod dugotrajnog korištenja, poput ubrzanih otkucaja srca i povišenog krvnog tlaka. U kokain je često umiješan lijek za životinje levamisol radi povećanja mase. Ni kod jednog ni kod drugog nije nađen alkohol u krvi i urinu.

Kažu da su se branili

Uzorci krvi i urina uzeti su im nakon incidenta navedene noći u Krležinoj ulici u Splitu, kad su ranjeni Neven V. (57), dragovoljac Domovinskog rata i 80-postotni ratni vojni invalid, i njegov sin Ivan V.

U svojim obranama Miho Frančeski i Tonči Čulić ne priznaju pokušaj ubojstva, nego su kazali da su se branili. Prema njihovim riječima, oni nisu izazvali konflikt i postupali su u nužnoj obrani. Od uhićenja se nalaze u istražnom zatvoru, piše Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 10:06