SLUČAJ NAD KOJIM JE STREPILA HRVATSKA

NAJVEĆI MEDIJSKI ISTRAŽIVAČKI POTHVAT U 10 GODINA: Kako je Jutarnji tražio ubojicu A. Bilić

Na terenu smo bili 30 dana, posjetili pet zemalja i razgovarali sa stotinama svjedoka

Nestanak Antonije Bilić isprva je bio intimna obiteljska drama, no ubrzo se pretvorio u slučaj nad kojim je strepila Hrvatska. Grčevita borba Ane i Katarine, sestara nestale Drnišanke, kao i velik medijski interes potaknuli su policiju na najmasovniji lov na otmičara u hrvatskoj povijesti.

Istodobno, stotine policajaca, pripadnika GSS-a i dobrovoljaca danonoćno su tragali za lijepom 17-godišnjakinjom, a u potrazi su korištene jedinstvene tehnike, poput isušivanja jezera, što je bio drugi takav pothvat u svjetskoj povijesti.

Od trenutka nestanka Antonije do danas, kada je za njenu smrt na maksimalnu zatvorsku kaznu osuđen Dragan Paravinja, Jutarnji list iscrpno je izvještavao o svakom događaju vezanom uz taj slučaj. U istraživanjima smo sustavno dolazili do spoznaja koje su pomagale i policijskim istražiteljima.

Prvi smo hrvatski medij koji je objavio identitet otmičara, a bili smo prvi medij iz zemlje koji se pojavio u mjestu Donji Srđevići u Republici Srpskoj, gdje se najtraženiji bjegunac skrivao i bježao od policije puna tri dana.

ZADNJE RIJEČI ANTONIJE BILIĆ 'Tko si ti?' HGSS: 'Ne prestajemo je tražiti, naprijed nas tjera pogled s fotografije'

Reporteri Jutarnjeg u tri dana potrage za Paravinjom na obroncima Motajice među prvima su na internetskom portalu objavljivali najsvježije informacije vezane uz tijek istrage . Prvi smo medij koji je na portalu objavio da je Paravinja uhićen , a u tiskanom smo izdanju objavili ekskluzivne fotografije kuće u kojoj se danima skrivao.

Prvi smo izvijestili i da slučaj Antonije Bilić nije jedini njegov pokušaj silovanja u Hrvatskoj. Godine 2010. kod Omiša pokušao je silovati M.D. Zbog toga je tada za njim raspisana međunarodna tjeralica, a danas je i zbog tog slučaja dobio zatvorsku kaznu.

Pročelnik šibenskog GSS-a: 'Antoniju ćemo tražiti dok ne nađemo tijelo'

Nakon što je Paravinja u Banjoj Luci priznao da je ubio Antoniju, dali smo se u višetjedno istraživanje.

Bila je riječ o najvećoj potrazi za nestalom osobom u Hrvatskoj, a i sami smo htjeli pridonijeti rasvjetljivanju jednog od najsloženijih hrvatskih zločina.

Na terenu smo proveli 30 dana, posjetili pet zemalja i razgovarali sa stotinama svjedoka. Istraživanje je rezultiralo specijalnim dosjeom na 32 stranice koji smo objavili 7. kolovoza 2011. U Srbiji smo upoznali uništene obitelji Paravinjinih žrtava početkom devedesetih, doznali detalje njegovih zločina zbog kojih je i u Srbiji bio osuđen na zatvorsku kaznu.

Otkrili smo i njegov prvi pokušaj silovanja zbog kojeg nikad nije procesuiran jer je svjedokinja naglo, vjerojatno pod pritiskom Paravinjine obitelji, promijenila iskaz. Razgovarali smo s članovima njegove obitelji, doznali da je prema vlastitoj sestri bio hladan i okrutan, upoznali smo njegovu shrvanu suprugu Milijanu, koja je zbog svega napustila obiteljsku kuću u Novoj Pazovi.

U Sloveniji smo se susreli s njegovim bivšim poslodavcima, no velik smo dio svojeg istraživanja posvetili i samoj obitelji Bilić.

Roditelji Mile i Milka satima su nam pričali o svojem anđelu. Iako shrvani, ni u jednom trenutku nisu gubili nadu. Vjerovali su da je njihova Lola, kako joj je bio nadimak, živa i zdrava. Komunicirali smo i sa sestrama Anom i Katarinom, koje je dio javnosti percipirao kao proračunate i hladne. No, mi smo ih doživjeli kao obične djevojke koje tuguju za sestrom, ali odlučno traže odgovore.

Ovaj slučaj ujedno je ukazao na tromu i sporu birokraciju i zakone jer je, dijelom i zbog njihove nedorečenosti, Paravinji omogućeno da se slobodno šeće kroz tri zemlje i bira žrtve. Nakon 500 dana od Antonijina nestanka, Paravinja je jučer osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu . Obitelj Bilić, međutim, ne može do kraja biti zadovoljna.

Tijelo Antonije Bilić još nije pronađeno, a monstrum, koji će do kraja života biti iza rešetaka, još se smije sucima u lice i govori da nije kriv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:10