KAKO SU BJEŽALI

Najpoznatiji hrvatski bjegunci: sisački Hulk je razmaknuo rešetke i skočio s visine od 7 metara

Sasvim je izvjesno da će bijeg Branimira Čalete ostati jedan od spektakularnijih s hrvatskih sudova
S lijeva na desno: Damir Šišaković, Giovanni Nanut, Ivan Makijenko, Mario Kompanović, Ante Vrkić i Bojan Dragičević

Sasvim je izvjesno da će jučerašnji bijeg zatvorenika Branimira Čalete ostati jedan od spektakularnijih s hrvatskih sudova. Načinom na koji je izveden podsjeća na spektakularni bijeg dvojice zatvorenika, Milana V. i Damira V., koji su osamdesetih godina prošlog stoljeća pobjegli kad su ih dovodili na suđenje u zagrebačku Palaču pravde. Nakon što su ih doveli na stražnji ulaz, pobjegli su. Uspjeli su se domoći automobila pa su uslijedile bjesomučne jurnjave zagrebačkim ulicama, a policija je zbog njih danima bila na nogama. Obojica su locirana i uhićena zahvaljujući informacijama doušnika.

Podsjetit ćemo samo na neke od spektakularnih bjegova iz zatvora proteklih godina. Prema izvješću Uprave za zatvorski sustav, u 2018. godini zabilježeno je pet bjegova osuđenika i pet pokušaja bjegova.

IVAN ĐORĐEVIĆ - Iz Remetinca, u kojem je služio višegodišnju zatvorsku kaznu zbog šverca migranata, dovezen je 19. siječnja ove godine u KBC Sestre milosrdnice zbog bolova. Dvojica pravosudnih policajaca pustila su ga na WC bez lisica i čekala ga ispred, procijenivši da zbog njegove građe nema opasnosti da će preskočiti zid toaleta i pobjeći. Uhićen je sljedeći dan u Zagrebu.

ANTE VRKIĆ - Sitni kradljivac pobjegao je 13. veljače iz pritvora u šibenskom zatvoru preskočivši zid, a uhićen je nakon osam dana na obrovačkom području u roditeljskoj kući.

image
Ante Vrkić
MUP

DAMIR ŠIŠAKOVIĆ - Zbog načina na koji je bijeg izveden dobio je nadimak sisački Hulk. On je 9. srpnja 2016. na izdržavanju kazne zbog pljačke kladionice pobjegao iz sisačkog zatvora, i to ni manje, ni više nego razmaknuvši rešetke na prozoru ćelije te skočivši s visine od sedam metara. Prije nego što je uhićen kod Malinske na otoku Krku zaskočio je 16-godišnjakinju, na poljskom putu bludničio nad njom te ju natjerao da mu s bankomata podigne 300 kuna. Zbog tog je zločina nepravomoćno osuđen na pet i pol godina zatvora.

image
Damir Šišaković
MUP

BOJAN DRAGIČEVIĆ - Dva puta je 2005. plastičnim pištoljem opljačkao poslovnicu banke u Šibeniku. Uhićen je tek 2012. te je završio u Lepoglavi. Ondje je bio godinu i pol prije nego što je uspio pobjeći iz najstrože čuvanog odjela, a uhićen je isti dan. Premješten je 2014. godine u pulsku kaznionicu i tada je nasamario tri pravosudna policajca u čijoj je pratnji išao u zatvorski krug u šetnju. Preskočio je ogradu i nestao, zbog čega je upravitelj pulskog zatvora podnio ostavku. Uhićen je 2019. godine u Srbiji.

image
Bojan Dragičević
MUP

IVAN MAKIJENKO - U kolovozu 2014. tada 22-godišnji Ivan Makijenko, koji je iz zadarskog zatvora doveden u zadarsku Opću bolnicu, pobjegao je kaskaderskim skokom kroz prozor s prvog kata na Odjelu neurokirurgije. Uspio je pobjeći iz grada te se sakrio u Zagrebu, no vrlo se brzo javno oglasio - objavom na društvenoj mreži Facebook gdje je napisao da će se predati u nazočnosti svog odvjetnika.

GIOVANNI NANUT - U prosincu 2015. nestao je iz šibenske bolnice u kojoj je bio u pratnji pravosudnih policajaca. Policajci su tvrdili da ih je odgurnuo i pobjegao, a on da su ga ostavili u hodniku bez nadzora te da se samo išetao iz bolnice. Nakon nekoliko mjeseci bijega Nanut se u pratnji novinarke Slobodne Dalmacije pojavio na zatvorskoj porti.

image
Giovanni Nanut
MUP

MARIO KOMPANOVIĆ - Dvostruki ubojica je 31. siječnja pobjegao s izdržavanja kazne u poluotvorenoj kaznionici u Požegi, a već sljedeći dan ušetao je u I. policijsku postaju na Strossmayerovu trgu u Zagrebu. Pobjegao je u vrijeme ručka.

image
Mario Kompanović
MUP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:14