BEŠĆUTNI LOPOVI

NAJNESRETNIJA BAKA U HRVATSKOJ Jadnu i nemoćnu staricu prvo opljačkala lažna maserka, a onda i lažni policajac...

Prvi put o krađi nije obavijestila policiju, ali jest nakon ‘očevida’ lažnog policajca
Ilustracija
 Ivo Ravlić / CROPIX / CROPIX

Kolika mora biti bešćutnost osoba koje će jadnoj, siromašnoj i nemoćnoj starici na prijevaru iskamčiti novac - i to dvaput u mjesec dana.

Bakica ima 90 godina i živi na Debelom Brdu na području Udbine. Potkraj svibnja na vrata joj je pokucala ženska osoba, predstavivši se kao zdravstvena radnica, i ponudila joj masažu. Kako to već biva nakon ovakvih uvoda, namjera joj nije bila pomoći starici, već je okrasti. Dok se jadnica opuštala za masažu, lopovica je pronašla njezinu škrabicu u kojoj je držala nešto ušteđevine i ukrala je. Baka je shvatila da je prevarena, nažalost prekasno. Policiju nije obavijestila, u svojoj je tuzi prihvatila krađu kao nešto što se dogodilo, moleći samo Boga da se ne ponovi.

Maserkin kompanjon

Prošlog utorka opet joj je netko pokucao na vrata. Bio je to muškarac i rekao joj da je policajac koji istražuje krađu koju je doživjela mjesec dana ranije. No, zbunjena jadnica nije shvatila da se radi o lažnom policajcu i vjerojatnom kompanjonu lažne maserke. On je obavio lažni očevid i zapisao u blok detalje bakine prijave. Nakon svega, rekao je da će joj morati naplatiti troškove postupka. Baka se poveselila da će možda ipak na kraju dobiti već zaboravljenu svotu od one maserke pa je, ništa ne sumnjajući, rado na ruke policajcu izbrojila novac.

Opet prevarena

On je zahvalio i obećao da će dati sve od sebe da što prije pronađe kradljivicu. Baka je prespavala pa onda shvatila da je opet prevarena.

Oba događaja prijavila je policiji, ovaj put pravoj, a ona je izvijestila javnost o događaju. Iako su to u više navrata činili, i ovaj put savjetuju građane da ne puštaju nepoznate osobe u kuću ili stan, da pitaju tko je i što treba, da se ne impresioniraju odlučnim nastupom ili titulom posjetitelja i da ne nasjedaju na njihove trikove.

O kretanju sumnjivih osoba neka odmah obavijeste policiju na 192 te zapišu sve detalje koji bi mogli biti policiji od koristi u istrazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:44