OBITELJSKO NASILJE

Nadzor zbog horora u Gospiću utvrdio tri bitna propusta i zaključio - nisu utvrđene nezakonitosti!

Osumnjičenik, kažu, u vrijeme ispitivanja 19. kolovoza 2022. nije bio pravomoćno osuđena osoba za kaznena djela

Jure M.

 Zeljko Puhovski/Cropix

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu završilo je nadzor nad radom Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću vezano za slučajeve obiteljskog nasilja, utvrdilo je tri bitna propusta, pa zaključilo kako u njihovom radu - nisu utvrđene nezakonitosti.

Osumnjičenik, kažu, "u vrijeme ispitivanja 19. kolovoza 2022. nije bio pravomoćno osuđena osoba za kaznena djela niti prekršaje s elementima nasilja, niti postoji nepravomoćna presuda protiv njega, odnosno nije ni nepravomoćno ni pravomoćno osuđeni obiteljski nasilnik".

Dva su ključna događaja prethodila krvoproliću 22. kolovoza, prijetnje ubojstvom 15. svibnja, a potom i 17. kolovoza, kada je nasilnik svoju suprugu vezao i zatočio, a u oba navrata je dobio samo mjere zabrane prilaska.

Tužiteljstvo koje je provelo nadzor zaključuje kako je odluka o puštanju osumnjičenika na slobodu uz izrečene mjere opreza, zabrane približavanja žrtvi i udaljenje iz doma (za događaj od 17. kolovoza) donesena u skladu sa zakonom i na temelju diskrecijske ocjene zamjenika općinske državne odvjetnice. Istovremeno navode kako su prikupljene činjenice u tom slučaju, odnosno ona da je protiv okrivljenika potvrđena ranija optužnica zbog kaznenog djela prijetnje na štetu iste oštećenice (za događaj od 15. svibnja), ukazuje da je u ovom predmetu bilo opravdano i osnovano sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu uputiti prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika.

Slično se događa i s kaznenim djelom od 15. svibnja, kada je Jure M. također prijetio supruzi sjekirom i izbušio joj gume na odmorištu Zir. Karlovačko tužiteljstvo navodi kako provedeni nadzor u tom slučaju ukazuje da je "bilo potrebno zatražiti i provođenje izvida zbog sumnje i na kazneno djelo povrede djetetovih prava ili prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji". I ne samo to.

- Nadalje, u ovom predmetu je, po zaprimanju rješenja optužnog vijeća Općinskog suda u Gospiću od 15. srpnja 2022., kojim je ukinuta mjera opreza zabrane približavanja supruzi i mjera udaljenja iz doma, trebalo uložiti žalbu protiv toga rješenja, bez obzira na to što je žrtva (supruga) predala na sud podnesak da povlači kaznenu prijavu i predložila sudu da se postupak protiv okrivljenika obustavi jer je i dalje bila na snazi mjera zabrane približavanja 21-godišnjem oštećeniku - navodi karlovački ŽDO.

Utvrđeno je i da je u istom predmetu, na temelju pouke o pravima, "ispravno okrivljenik ispitan zbog sumnje na kazneno djelo prijetnje i protupravnog oduzimanja slobode te je, umjesto otvaranja istraživanja, trebalo donijeti rješenje o provođenju istrage, sukladno članku 216. stavku 1. ZKP/08, radi razjašnjenja svih okolnosti predmetnog događaja provođenjem dokaznih radnji ispitivanja žrtve i svjedoka".

Na temelju rezultata provedenog nadzora Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu, navode, dalo je uputu Općinskom državnom odvjetništvu u Gospiću radi otklanjanja propusta u prvom predmetu, odnosno radi provođenja daljnjih izvida. O utvrđenim primjedbama obaviješteno je Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću odnosno zamjenice općinske državne odvjetnice koje su postupale u predmetima te su im primjedbe na rad uložene u njihove osobne spise.

- Kako je Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu tijekom provođenja nadzora zaprimilo kaznenu prijavu PU Ličko-senjske protiv istog osumnjičenika za događaj od 22. kolovoza 2022., tako je isti osumnjičenik ispitan zbog osnovane sumnje na počinjenje dva kaznena djela protiv života i tijela i zbog kojih mu je određen mu istražni zatvor. Slijedom toga, Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu odlučilo je preuzeti u rad i predmet Općinskog državnog odvjetništva (događaj od 17. kolovoza 2022.) radi vođenja jedinstvenog postupka i donošenja odluke budući da se radi o dva povezana događaja u kojima su obuhvaćene iste osobe, a taj predmet je i od posebne važnosti za dokazivanje kaznenih djela počinjenih 22. kolovoza 2022 - kažu u karlovačkom županijskom tužiteljstvu.

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu ocjenjuje neprimjerenom navodno izrečenu izjavu općinske državne odvjetnice "kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici" koja ni na koji način ne odražava stavove državnog odvjetništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 16:22