DOBAR POSAO U ČEMINCU

Načelnikovoj partnerici Općina isplaćuje i do 70.000 kn mjesečno! ‘Vodi knjige baš svima‘

Agencije Mirte Dorić vode knjigovodstvo za Općinu i sve općinske ustanove, Vatrogasnu zajednicu, vrtić, Centar poduzetništva...

Zlatko Pinjuh

 Vlado Kos/Cropix

Od početnih 16 tisuća iz 2015. godine do više od 70 tisuća kuna mjesečno u posljednje vrijeme, Općina Čeminac te njene ustanove i udruge unatrag nekoliko godina plaćaju Mirti Dorić, vlasnici knjigovodstvenog obrta i tvrtke istoga imena Agencija MD iz Osijeka koja vodi knjigovodstvo za Općinu, ali i općinsku Vatrogasnu zajednicu, DVD, Dječji vrtić ''Ivančica'', Centar poduzetništva, HNK Grabovac... Većinu tog novca Općina joj isplaćuje i danas, kako tvrdi oporbeni općinski vijećnik Matko Perković.

Mirta Dorić dugogodišnja je prijateljica, a prema tvrdnjama mještana Čeminca, i nevjenčana supruga uhićenog načelnika Općine Zlatka Pinjuha. Ona je i sama obuhvaćena posljednjom istragom USKOK-a u kojoj se Pinjuh i još četiri osobe sumnjiče za kaznena djela kojima je Općina oštećena za 426.000 kuna.

- To je samo još jedan primjer Pinjuhova odnosa prema općinskoj blagajni, pri čemu je očito kako je prioritet što više javnog novca usmjeriti u kućne budžete njegove obitelji i svojte - kaže Perković, koji je i zbog ovog odnosa Pinjuha i Dorić kazneno prijavio USKOK-u. Sve je, kaže, počelo u proljeće 2015., kad Mirta Dorić počinje voditi knjigovodstvo za Općinu.

- Prethodno su u Općini ukinuta dva radna mjesta za obavljanje računovodstvenih poslova. Pinjuh je obrazložio da je isplativije imati vanjsko knjigovodstvo i računovodstvo jer je mjesečni iznos manji nego što se izdvaja za ta dva radna mjesta. U to vrijeme mjesečno joj se plaćalo oko 16 tisuća kuna. No, taj je iznos kontinuirano povećavan - govori Perković. Tako je u rujnu 2019. nakon javne nabave Općina s Agencijom MD sklopila četverogodišnji Ugovor za obavljanje računovodstveno-knjigovodstvenih poslova vrijedan 1,750.000 kn s PDV-om, odnosno 36.458,32 kn mjesečno.

Dva povećanja

No, iako je u ugovoru pisalo da su "jedinične cijene fiksne i nepromjenjive i ne mogu se povećavati za vrijeme važenja ugovora, kao i da sav rizik u slučaju promjena cijena snosi izvršitelj", Dorić je 4. siječnja 2021., zbog povećanih troškova i obima posla, zatražila povećanje mjesečnog iznosa za 9,5 posto, što je prihvaćeno, pa je mjesečni iznos porastao na 39.921,88 kn s PDV-om. Godinu dana poslije, 11. siječnja 2022., Dorić traži povećanje za dodatnih 15 posto, pa mjesečni iznos raste na 45.910,16 kn s PDV-om, odnosno gotovo 10.000,00 kuna više u odnosu na prvotni ugovor.

- Zanimljivo je da se zadnje povećanje poklapa s prestankom radnog odnosa njezina sina Marka Drmića u općinskom poduzeću Komunalno, gdje je bio direktor, koji je potom počeo raditi kod mame u firmi, pa ispada da ga je Općina nastavila plaćati - dodao je Perković. Nadalje, Dorić je 2. travnja 2020. primljena u radni odnos na određeno vrijeme u DVD-u Čeminac, kao financijski administrator u sklopu projekta 'Zaželi', iako se znalo da u isto vrijeme vodi knjige i za DVD. Ugovorena plaća bila joj je 9400 kuna bruto.

- Zbog tog je zaposlenja prvo prekinula radni odnos u svojoj firmi, a onda se u njoj ponovno prijavila u smislu dopunskog rada krajem lipnja 2020., i to je trajalo sve do 8. ožujka 2022. Dakle, 20 mjeseci je paralelno bila zaposlena u DVD-u na projektu 'Zaželi' i u svojoj firmi, koja je vodila knjigovodstvo za DVD! - tvrdi Perković.

Kupnja kuće

- Gospođa Dorić, nevjenčana supruga načelnika Općine, dakle, vodi knjige za Općinu i sve općinske ustanove i udruge, za što je u jednom razdoblju, skupa s plaćom u DVD-u, mjesečno dobivala više od 70 tisuća kuna - dodaje Perković.

Inače, Marko Drmić, sin Mirte Dorić, obuhvaćen je prvom optužnicom USKOK-a od 23. prosinca 2020. Riječ je o optužbi da se okoristio općinskom subvencijom za kupovinu kuće u Osijeku koju je za 80 tisuća eura kupio od svoje majke i isplatio je novcem od stambenog kredita, a koji mu temeljem ugovora o subvencioniranju svakoga mjeseca otplaćuje Općina Čeminac.

Mirta Dorić u toj kući i dalje stanuje, a njezin sin ima službeno prijavljeno prebivalište u Grabovcu, u kući u kojoj žive Zlatko Pinjuh, njegovi sinovi Ivan i Marko, koji su također obuhvaćeni spomenutom optužnicom, ali i novom istragom, kao i Valentina Lovrić, zaručnica Marka Drmića, koja je obuhvaćena novom istragom jer Općina i njoj plaća kredit za stan.

"Nemamo podatke, Uskok je uzeo računala"

"Općina Čeminac je kao javni naručitelj bez provođenja postupka javne nabave s Agencijom MD d.o.o. smjela potpisati dva dodatka osnovnom Ugovoru o javnoj nabavi od 24. 9. 2019., jer je ta zakonska mogućnost, kao što se vidi u uvodnom dijelu dva dodatka ugovora o javnoj nabavi, propisana člancima 317. i 320. Zakona o javnoj nabavi", odgovorio je Vladimir Šplajt, pročelnik JUO Općine Čeminac.

Tražili smo i da nam dostave točne iznose naknada koje se svakog mjeseca isplaćuju obrtu i tvrtki Agencija MD za vođenje knjiga općinskih ustanova i udruga, ali nismo ih dobili.

Naveli su da im USKOK već više od mjesec i pol dana onemogućuje presnimavanje financijskih programa i podataka iz privremeno oduzetih računala Općine Čeminac i Agencije MD, zbog čega "do daljnjeg ne mogu odgovoriti na ovaj dio pitanja niti temeljem Zakona o proračunu mogu ispunjavati svoje zakonske obveze prema Ministarstvu financija i drugim ministarstvima.''

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 16:00