UKLETA ADA HUJA

Na mjestu gdje je pronađen Matej 2014. dogodila se velika tragedija koja je potresla Srbiju

Analizom DNK je utvrđeno da je mladić čije je tijelo jučer pronađeno Matej Periš

Nenad Periš, mjesto na Dunavu uz ponton gdje su pronašli tijelo, Antonio Gerovac

 Tom Dubravec, Vlado Kos/CROPIX

Nakon 140 dana agonije i iščekivanja, obitelj Periš iz Splita dobila je i definitivnu potvrdu o sudbini svojeg sina i brata Mateja Periša (27), koji se od noći s 30. na 31. prosinca prošle godine sve do ovog četvrtka službeno vodio kao nestala osoba. Institut za sudsku medicinu u Beogradu danas je i službeno potvrdio da je tijelo mladića koje je u srijedu u 9.20 sati isplivalo na površinu Dunava kod Ade Huje blizu Pančevačkog mosta tijelo Mateja Periša.

image
Vlado Kos/Cropix

''Ministarstvo unutarnjih poslova službeno potvrđuje da je DNK analizom tijela koje je jučer oko 9.20 sati pronađeno u Dunavu, na Adi Huji, utvrđeno da se radi o hrvatskom državljaninu Mateju Perišu (1994.) čiji je nestanak prijavljen policiji u Beogradu 31. prosinca 2021. godine. Prema preliminarnom nalazu obdukcije, smrt je nastupila nenasilnim putem.

Pripadnici MUP-a od trenutka prijave nestanka hrvatskog državljanina intenzivno su tragali za njim i poduzimali sve mjere i radnje kako bi ga pronašli i rasvijetlili sve činjenice i okolnosti nestanka. Na pronalasku hrvatskog državljanina Mateja Periša bili su angažirani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za sigurnost na rijekama, kao i sve policijske stanice na području grada Beograda", priopćili su iz MUP-a Srbije.

image

Mjesto na Dunavu uz ponton gdje su pronašli tijelo Mateja Periša

Vlado Kos/Cropix

Osobne stvari

- Isplivat će on za nekoliko mjeseci, kad se dignu temperature, kad se aktiviraju plinovi u organizmu. Sada je hladno i sve se to odvija puno sporije. Tako svake godine nađemo po nekoliko nestalih - rekao je našem reporteru Dušanu Miljušu u siječnju u Beogradu jedan tamošnji iskusni policajac. Sada se pokazalo da je bio u pravu.

Beogradski ugostitelj Renato Grbić, koji je do sada u životu iz Dunava spasio 31 osobu, u izjavi za srpske medije još je prije četiri mjeseca izjavio da će Matejevo tijelo isplivati baš kod Ade Huje.

- Ako za ovo vrijeme nije isplivao, on, rekao sam, Pančevački most ne može proći jer je mnogo krša i loma, tako da se zadržao. U trenutku kada je organizam počeo trunuti, voda ga je izbacila i on je brzo došao do Ade Huje - izjavio je Grbić, koji vjeruje da je Matejevo tijelo cijelo vrijeme bilo ispod Pančevačkog mosta.

Inače, na istome mjestu gdje je pronađen Matej, prije sedam i pol godina, 2014. godine, dogodila se velika tragedija koja je potresla Srbiju. U njoj je živote izgubilo troje mladih ljudi, dvojica mladića i jedna djevojka, u dobi od 16 do 20 godina, nakon što je automobil u kojem su se vozili sletio u Dunav, a njih troje su se utopili.

image

Na Adi Huji je prije 7 godina živote je izgubilo troje mladih ljudi, dvojica mladića i jedna djevojka, u dobi od 16 do 20 godina

Vlado Kos/Cropix
image

Mjesto na Dunavu uz ponton gdje su pronašli tijelo Mateja Periša

Vlado Kos/Cropix

Već je prilikom pronalaska tijela koje je plutalo Dunavom u srijedu ujutro, dok se nije nasukalo na ponton na Adi Huji ispred Imperium Halla, bilo prilično sigurno da je riječ o Mateju. Naime, mladić koji je pronađen bio je odjeven u traperice i majicu kakve je u noći nestanka imao Matej.

Također, iste su bile i tenisice te srebrni sat na lijevoj ruci, a u zadnjem džepu traperica bio mu je mobitel. Na kraju je DNK analiza, pri čemu se tkivo izuzeto od Mateja usporedilo s nespornim uzorkom koji je još prije nekoliko mjeseci dao njegov otac Nenad, pokazala da je riječ o Mateju, a obdukcija je pokazala da uzrok smrti nije nasilan, odnosno da je riječ o utapanju. Osim toga, bit će obavljena i toksikološka analiza, čiji će rezultati biti poznati za 20-ak dana.

Matejevo je tijelo ubrzo nakon 13 sati iz Instituta za sudsku medicinu vozilom Javnog komunalnog poduzeća Pogrebne usluge iz Beograda prevezeno u njihovu obližnju mrtvačnicu, gdje se tijela preminulih osoba čuvaju do trenutka kad ih preuzimaju obitelji.

Nesretna sudbina

Za to je vrijeme Matejev otac Nenad Periš, prema neslužbenim informacijama, uz pomoć hrvatskog veleposlanstva u Beogradu te predstavnika našeg MUP-a, predvođenih Antonijem Gerovcem, pomoćnikom glavnog ravnatelja policije RH, rješavao birokratski dio posla koji prethodi preuzimanju tijela i prijevozu u Split, gdje će se obaviti pogreb prerano preminulog mladića.

Njegova je nesretna sudbina posljednjih mjeseci zaokupljala veliku pozornost javnosti u Hrvatskoj, Srbiji i drugim susjednim zemljama, a čak i sada, nakon što je definitivno potvrđeno da se Matej utopio u rijeci, ova je priča obavijena nekim tajnama, prije svega onima koje kriju razloge zbog kojih je Matej nestao iz kluba Gotik, gdje se zabavljao sa svojim prijateljima iz Splita, i onda trčao beogradskim ulicama da bi konačno kod restorana Savanova vjerojatno ušao u rijeku i potom zauvijek nestao.

Podsjetimo, Matej je, prema rekonstrukciji njegova kretanja koju je 12. siječnja objavio MUP Srbije, iz Beton hale, gdje se nalazi narodnjački klub Gotik u kojem se nalazio s prijateljima, izašao u 1.43 sata, nakon čega je zabilježeno kako trči po Karađorđevoj ulici u smjeru Brankova mosta. Uslijedio je pokušaj zaustavljanja taksija, a nakon toga nadzorne su ga kamere snimile kod restorana Savanova u 1.50 sati.

Minutu nakon toga kretao se oko restorana Savanova, a uslijedila je snimka objekta koji pluta u Savi nastala u 2.03 sata, što se poklapa sa signalom Matejeva mobitela. Matejeva je prijateljica Josipa Bartulović 4. siječnja, četiri dana nakon što je vijest o Matejevu nestanku postala udarna u regiji, izjavila novinarima: "Rekao je da ide u toalet, nakon čega mu se gubi svaki trag. Samo želim da ga nađemo što prije i da se vrati doma."

Matej se, nažalost, doma ne vraća živ. Matejev otac Nenad Periš nije danas odgovarao na pozive hrvatskih novinara. Samo je kratko SMS-om poručio da će se oglasiti kada sve bude gotovo.

Obitelji Periš sućut je uime cijele Vlade RH danas izjavio premijer Andrej Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:06