CRNI NIZ

Na hrvatskim cestama u zadnja 24 sata 5 mrtvih, MUP objavio: ‘U ponoć počinje velika akcija!‘

Večeras u 00:00 počinje 24-satni nadzor brzine kretanja vozila na području svih policijskih uprava
Arhiva
 Nikša Stipaničev/Cropix

Iz Ministarstva unutarnjih poslova danas su poslali upozorenje vozačima kako večeras, od ponoći, i cijeli sutrašnji dan traje velika akcija na svim hrvatskim cestama tijekom koje će se kontrolirati brzina kretanja vozila.

"Večeras u 00:00 počinje 24-satni nadzor brzine kretanja vozila na području svih policijskih uprava", objavio je MUP na Twitteru, a u priopćenju objavljenom na svojim stranicama dao još pojedinosti o operaciji.

Kako navode, Speed Marathon je 24-satni nadzor brzine na području cijele Europe, tijekom kojega se policijskim djelovanjem osigurava pridržavanje propisanih ograničenja brzine u prometu.

"Ova akcija organizira se tradicionalno jednom godišnje, tijekom ROADPOL-ove Operativne akcije Brzina, koja se ove godine održava od 19. do 25. travnja. U poduzimanje aktivnosti na području Republike Hrvatske 21. travnja bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa", ističu iz MUP-a

Vozače upozoravaju kako policijski službenici pritom nadziru brzinu odobrenim metodama i uređajima, a prijestupnici se zaustavljaju i kažnjavaju na licu mjesta. Također, prekršaji brzine utvrđuju se i fiksnim kamerama za mjerenje brzine vozila.

"Prekršaji prekoračenja dopuštene brzine kretanja događaju se svakodnevno u svim europskim zemljama. Neprilagođena i nepropisna brzina kretanja najčešći je uzrok smrti na prometnicama Europe te je stoga među prekršajima kojima se ROADPOL ciljano bavi u svojim operativnim akcijama. Prekršaji brzine moraju se dosljedno kažnjavati posebno usmjerenim nadzorima na cestama, a cilj je da se počinitelji tih prekršaja isključe iz prometa. Kazne za prekoračenje brzine znatno su porasle u mnogim europskim zemljama posljednjih godina. Ipak, još uvijek ima previše vozača koji prekomjernom brzinom ugrožavaju sebe i živote ostalih sudionika u prometu", zaključuje se u priopćenju.

Tragedije na cestama

U posljednja 24 sata na hrvatskim je prometnicama poginulo petoro ljudi na širem zagrebačkom, riječkom i zadarskom području te u tunelu Mala Kapela.

U sudaru dvaju vozila u tunelu Mala Kapela, zbog čega je tunel bio zatvoren do 15,45 sati, u utorak je poginuo strani državljanin (75) iz automobila njemačkih registarskih oznaka.

Ranije u jutarnjim satima, prilikom slijetanja vozila s kolnika kod Svetog Ivana Zeline, poginula je jedna osoba, dok je u večernjim satima ponedjeljka na cestama zabilježeno troje smrtno stradalih.

Dva mladića u dobi od 21 i 20 godinu poginula su u ponedjeljak navečer kod mjesta Kožino, a 59-godišnji vozač kod mjesta Čavle blizu Rijeke.

Prema podacima MUP-a u 2020. na cestama je poginulo 60 osoba manje nego godinu ranije i najmanje od osamostaljenja Hrvatske.

Pozitivan trend nastavljen je i u prva tri ovogodišnja mjeseca u kojima je bilo osam poginulih manje nego u prva tri mjeseca 2020. No, u travnju je dosada već poginulo 15 osoba, kao u cijelom prošlom mjesecu. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:22